Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

lördag, januari 13, 2007

Om Alzheimers sjukdom


Prästen Agneta Ingberg blev diagnosticerad med sjukdomen Mb Alzheimer för 3 1/2 år sedan. På programmet Tendens i P1 har senaste tiden varit två program med henne. Det första programmet var en repris från för två år sedan och det andra ett nyinspelat program. Det intressanta med programmet var att det var ett program med hopp.

Agneta är en aktiv person och har en nästan fullbokad almanacka; hon skriver, håller föredrag med mera och hon har varit med om att starta en samtalsgrupp för Alzheimersjuka.
Agneta står på bromsmedicin och tror att detta kan vara en del i att hon alltjämt mår relativt bra- hon mår nästan bättre än hon gjorde vid tidpunkten för första programmet. Hon har arbetat sig igenom den kris, som kom då hon inte kunde fortsätta som präst och även andra kriser, och mår psykiskt bättre.

Sjukdomen utan hopp, kallade Agneta Ingberg sjukdomen Alzheimer i första programmet.Hon tycker detta gäller fortfarande men det finns ett ljus i tunneln, säger hon. Först tyckte hon att det var som om hon snodde apotekets hushållskassa när hon löste ut medicerna på apoteket. ( Jag känner igen den känslan från tiden då jag hade bromsmediciner mot MS, även om mitt sunda förnuft sade mig något helt annat. Det finns mycket ekonomi inom detta med sjukvård, prioriteringar). Men nu är känslan annorlunda tycker hon. Det verkar nu accepterat med bromsmedicinerna eftersom patienterna klarar sig bättre, klarar sig längre utan stora insatser från samhället.
Agneta Ingberg har ett nyansrikt språk med fina formuleringar. Det märks att hon arbetat med språket som verktyg och att hon fortfarande har kvar en stor del av detta, även om hon talar om de stora svårigheterna hemma att hitta ord, etc: En kognitiv svårighet man känner igen.

Det finns också en intervju med
Nils Andreasson, minnesenheten vid Karolinska Det har kommit ett antal bromsmediciner under senaste åren under senaste decenniet. Ett antal ytterligare är också på gång. Han säger att han sett att livskvaliten hos patienterna klart ökat. Han har också sett att bromsmedicinerna kan ge ett antal goda år hos flera patienter om man jämför med tiden innan bromsmediciner.
Han håller också på med ett projekt med vaccination.



Jag läser i boken Omegakost om kost vid sjukdomar som Alzheimer. Det pågår enligt denna bok som är från 1999 studier om Alzheimer och diet.
Eftersom boken är sju år gör jag en sökning på medline om Alzheimer och diet och fann 312 poster. Jag fanns också poster om Alzheimer Disease och medel mot blodfetter (statiner) Man har i så kallade epidemiologiska studier av människor funnit att statiner kanske fördröjer sjukdomen Alzheimer och i djurförsök har man sett en minskad inlagring av beta amyloider i hjärnan, en inlagring vilken tros vara en del i hur sjukdomen uppkommer. Man forskar bland annat på medel som på något sätt kan påverka detta. Oxidativ stress och inflammation är andra delar i sjukdomsprocessen man är inne på. Och det är väl inom det området med antioxidanter, essentiella fettsyror som kost av typ Omegakost, paleolithisk kost kan spela en roll. Här är en sammanfattande artikel om kommande medel mot demens.

Det har hänt mycket sedan jag blev underläkare på 70-talet. Då fanns en klar uppgivenhet beträffande Alzheimer och andra demens sjukdomar, så behöver det inte kännas längre. Det finns ljus i tunneln.
Det känns också bra att här är det en Alzheimersjuk som tagit tag i sin situation-sjukdomen har börjat gå från att vara de anhörigas sjukdom till den sjukes sjukdom. George Jelinek skriver mycket om detta avseende MS och att ta kontrollen över MS. Det är absolut inte lika lätt med Alzheimer men kan bli mer och mer möjligt med tidigare diagnosmöjligheter och tidig behandling. Här en länk till demensförbundet.

Peace
Sune
Vill slå ett slag för Sveriges Radios 30 dagars ljudarkiv på Webben

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar