Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, december 17, 2007

framsteg avseende MS.


Det närmar sig slutet på ett år, och jag hittar flera artiklar, som verkar vara en sorts uppsummering av vad som hänt senaste året.

Framsteg i MS forskningen- nya mediciner och hopp om ett vaccin

Hämtat från en artikel skriven av Marie McCullough i ThePhiladelphia Inquirer 12/1707

Många mediciner på gång:
Där kan man läsa att i USA finns idag 6 olika mediciner som kan minska antalet skov och ytterligare 6 håller på att sluttestas. För 15 år sedan fanns inga mediciner som kunde förbättra utsikterna avseende själva sjukdomen för en MS patient. Ytterligare ett dussintal är under utveckling.
Jag läste för en stund sedan om en sådan Ofatumumab, som också är aktuell för många andra sjukdomar bland annat rheumatiod artrit. Det är en monoklonal antikropp som fäster på en receptor på B lymfocyternas yta. Åter till artikeln.Det här skrev jag bara som ett exempel på att det kommer nytt hela tiden, och vad som är positivt är att det är mediciner som med sitt verkningssätt kan användas mot flera tillstånd, vilket väl bör betyda att det blir mera lösamt att ta fram dem och kanske de blir billigare. Här bäddas för en hård konkurrens så småningom med effektiva mediciner.

Att laga skadan kanske inte längre är en dröm:
Det ultimata målet, att laga skadade nerver, är inte längre blott en dröm. skriver Marie McCullough Abdolmohamad Rostam,, professor i neurologi vid Thomas Jefferson University säger: Jag tror att en regenerationsprocess kan bli tillgänglig inom de nästa 10 åren. ” I'm very optimistic”.Man har där delvis lyckats återställa nervskador hos möss.

Han sa detta vid en konferens i Delaware som National Multiple Sclerosis Society regionalt, där han deltog med andra forskare inför mer än 2000 åhörare. Man ville inte vara överdrivet optimistiska, men de experter som deltog var eniga om att stora steg har gjorts i behandlingen av sjukdomen. Man behandlar patienten mycket tidigare så att de får fler år som är skovfria, vilket man tror reducerar handikappet i långa loppet ( progression), sa Clyde Markowitz, chefen för MS centret vid University of Pennsylvania.

Man vet inte orsaken till MS men att genetiska och omgivningsfaktorer spelar in är känt:
Forskningen har också inriktat sig på genetiska samt omgivningsfaktorer. Vissa belägg har länge stött teorin om att MS kan sättas igång av en infektion, kanske virus eller baktieri, hos de som har ärftlighet. Just nu är Epstein-Barr mycket aktuellt. Denna mikroorganism infekterar ungefär 95 % av amerikansk ungdom. Ofta finns inga symtom men en tredjedel utvecklar mononukleos. Har man haft denna infektion ökar risken trefalt. Det finns också studier som antder att samma virus kan spela en roll i autoimmuna sjukdomen LED. (lupus).

Förra året rapporterades från Harward från en undersökning där man använt lagrade blodprover att de 42 patienterna med MS hade höga antikroppshalter mot E-B viruset. Antikropparna steg i höjden 20 år före man fick MS symtom och kvarstod sedan ökade. I november 2007 rapporterade italienska forskare att de funnit rester av E-B virus i prov från hjärnan av MS patienter, men inte hos andra med neurologiskt inflammatoriska sjukdomar. Det är med virus är kontroversiellt men det kan ge ett hopp om att MS kan förebyggas med vaccin. Dessa samlade fynd om MS kommer att skapa nytt intresse om att utveckla vaccin mot E-B virus, sa Alberto Ascherio, en av forskarna bakom Harwardstudien.

För 30 år sedan kunde man koppla ihop en genvariant med MS. I år kom nästa stora steg, dåtvå ytterligare genvarianter upptäcktes. Genetisk forskning kommer slutligen att leda fram till MS orsak och göra den lättare att förebygga, enligt Richert. Men på kortare sikt kommer var och en av dessa gener att möjliggöra nya behandlingar.

Att lära sig immunsystemets roll och att hantera det på ett säkert sätt:
Forskarna hållerpå att lära sig mer och mer om immunsystemets roll vid MS. De sex mediciner som godkänts sedan 1993 har sin verkan på molekyler som möjliggör för infektionsbekämpande molekyler att kommunicera och aktiveras. Man vill finna ett sätt att trycka ned immunsystemet tillräckligt för att det skall vara effektivt på MS patienter men ändå inte så starkt, att det gör att man får andra sjukdomar. ( Jämför Tysabri och PLM)

Fingilimod är en drog som nu befinner sig i sista fasen av test och är tillverkad för att påverka immunceller men tidigre i immunprocessen. Det hindrar immuncellerna från att lämna lymfknutorna.Man är nära att kunna kontrollera den destruktiva immunapparaten, enligt John Richert , vicepresidenten för forskning inom National Multiple Sclerosis Society. Det kanske kommer till priset av biverkningar, men vi hoppas finna en balans mellan risk och nytta..

Ännu vill man inte uttala sig säkert om effekt på progression:
Huruvida minskningen av skov minskar progressionen är inte klar ännu. Men det är hoppet, speciellt som forskarna finner nya molekyler att påverka.

Denise Fitzgerald, ung hängiven forskare:
Vid Jefferson University finns forskaren Denise Fitzgerald, som visat att interleukin 27, ett signalämne inom immunsystem, kan trycka ned MS sjukdom hos möss genom att detta interleukin påverkar andra signarämnen antingen stimulerande eller nedtryckande.

28-åriga Denise Fitzgerald har ett personligt skäl att vara hängiven sitt arbete. För sju år sedan fick hon en mysteriös inflammation i ryggmärgen utlöst av en oidentifierad infektion, och det förvandlade henne från en sportig medicinstudent till en paraplegisk sådan på några timmar. Hon låg fem veckor på sjukhus och fick kortison. Mitt tillfrisknande var fantastisk, säger hon. Men jag vet hur en förlamning känns.

Framtiden:

Redan befintliga medicner mot andra tillstånd kan komma att ingå i behandlingsarsenalen. Daclizumab, en medicin som skall förhindra frånstötning vid njurtransplantation. Rituximab, som används mot Hodgin reumatoid artrit, populära andidepressiva av typ SSRI, och ett medel mot anemi erytropoetin. ( också dopningsmedel)

Det finns också ledtrådar som tyder på att naturliga substanser kan verka mot MS. Estriol, ett östrogen är ett exempel, produceras under graviditet, då ofta MS förbättras. D-vitamin kan förklara varför människor som bor i solfattiga länder drabbas mer än där solen skiner mer.

Glukosamin, ett kosttillskott som används vid ledbesvär har visats kunna förbättra gångförmågan hos möss med MS-liknande sjukdom. ( personligen vill jag lägga till kostfaktorer som mättat fett, och kanske också omega-6.)

Ett av de svåraste hindren för forskningen av nya behandlingar har varit hus skall man mäta deras inverkan på människor. Det hindret håller på att bli mindre, tack vare att forskare vid Pennsylvania universitet och John Hopkins universitet har utvecklat två enkla ganska gilliga tester som använder skada på ögat som en indikator på nervskada vid MS.

Nya undersökningsmetoder redan i användning vid forskning:

  1. Dels är det OCT vilket jag skrivit om tidigare
  2. dels är det ett annat test som värderar en synkarta med grå bokstäver i stället för svarta. Nervskada gör att mönster med låg kontrast är svårt för MS patienter att se.. Ju mer lesioner det finns i hjärna desto sämre klarar patienterna detta.
De nya testen används redan i kliniska försök av nya droger.

Sune

Nu skall jag ägna mig åtsammanfatta lite av mitt år i skuggan multipel skleros:

utvärdering av min onda knän,

kosten

övrigt

och hur jag mår avseende min MS. Har det förändrats sedan början av året?

Titta gärna in på den här bloggen, skriven av en 20-årings som vårdar sin Parkinsonsjuka mamma. Sjukdomsbloggen. Beträffande bloggning är killen proffs tyx det mig.



2 kommentarer:

  1. Anonym10:22 em

    Hej Sune!

    Tack ska du ha för översikten. Jätteglad för människor som koncentrerar sig på lösningar i stället för bara problemen. Hoppas att du fortsätter på samma sätt.För att tänka i positiva banor är också en behandlingsmetod som är väl så effektiv!

    SvaraRadera
  2. Hej anonym!
    Tack för kommentaren. Jag tror också på att tänkande i positiva banor är en effektiv medicin och jag tror att det är klokt att vårda det tänkandet.
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera