ungefär här bor jag just nu
Jag har blivit tillfrågad om att hålla ett kort anförande om årets nobelpris i fysiologi och medicin i prästgården här i Puerto de la Cruz. Det var med lite bävan jag tackade ja. Jag har ju ganska svårt att hitta ord men är ändå battre än tidigare. Så jag beslöt att sparka till bollen när den nu låg där. Får se om det blir ett mål eller en miss.
Här är mitt koncept: (understrykningarna är mina stolpar för minnet och inte det viktigaste).
NOBEL Prize Virus inte bara förkylning
När Ingrid Åberg bad om en klatschig rubrik till det här anförandet kallade jag det namnet Virus- inte bara förkylning. Jag hade inte skrivit det innan så vi får se om det kommer att handla om detta. Årets Nobelpris i fysiologi och medicin handlar om upptäckten av två virus, två virus som är bovar i två sjukdomar som plågar delar av mänskligheten Det gäller sjukdomarna AIDS och det gäller en typ av cancer.
När man delar ut Nobelpriset vill man belöna något nytt och banbrytande. Ett väldigt känt exempel på detta under senare år är när de australienska forskarna fick nobelpriset för sina upptäckter av magsårsbakterien helicobacter pylori. Innan deras upptäckter var det ett faktum att man fick magsår pga en kombination av ärftlighet, olämplig kost och ett stressande leverne. När Barry Marshall och Robin Warren framförde sin teori om att det kunde finnas en bakterie som orsakade magsåret, tog man ingen notis om honom och ansåg honom snarast vara en tokskalle med befängda ideer. Han gjorde experiment på sig själv tillsamman med en kollega och lyckades visa att han hade rätt och alla antagonisterna fel.
Men man kan göra banbrytande upptäckter på grund av att slarvats med städningen också. I en engelsk forskares laboratorium slarvade man med städningen då man stängde för semester och ett par plattor som man använder för att odla bakterier på glömdes kvar. När forskaren kom tillbaka och fann detta tänkte han slänga plattorna men så var det något som väckte hans intresse och han tittade en andra gång. Det växte mögel på en del av dom och vad som tilldrog sig hans uppmärksamhet var att det fanns en zon där inga bakterier växte intill möglet. Bakterierna verkade sky möglet. Detta blev starttpunkten till upptäckten av penicillin. Forskaren hette Alexander Fleming och han fick så småningom Nobelpriset.
Den forskare, Harald zur Hausen, som upptäckte att humant papillomvirus var orsak till livmoderhalscancer var också lite på kant med forskarvärlden, där de flesta arbetade efter teorin att livmoderhalscancer orsakades av en typ av herpesvirus. Så han var kontroversiell och arbetade i uppförsbacke. Men genom att uppfinna nya metoder att kartlägga virus i cancercellernas DNA så kunde han fastställa att det rörde sig om humant papillomvirus, som populärt kallas vårtvirus.
Detta var en viktig upptäckt. Livmoderhalscancer är den näst vanligaste cancertypen hos kvinnor. En på 10 000 drabbas av denna cacner. Den drabbar cirka 500,000 i världen varje år. I Sverige fick 2003 500 kvinnor denna cancer och nästan 150 avled pga sjukdomen 2002. Det förebyggs i dag genom att göra regelbundna hälsokontroller. När man nu kände till aktuellt virus fanns en möjlighet att börja framställa vaccin.
Principen för vaccin är att man utnyttjar immunförsvarets förmåga att känna skillnad på kroppsfrämmande ämnen och kroppsegna. Genom att känna igen sjukdomsframkallande mikroorgnismer som kroppsfrämmande så kan immunförsvaret börja att bekämpa bakterierna, virus eller vad det är frågan om. Vaccin fungerar genom att man tillför den främmande organismen i sådan form att den inte kan framkalla sjukdomen men väl göra så att immunförsvaret lär sig känna igen den som främmande för att när mikroorganismen kommer på riktigt skall immunförsvaret snabbt kunna bekämpa den.
Just i dagarna har det lagts ett förslag att man skall börja vaccinera alla flickor i femte klass i Sverige. Vaccination mot humant papillomvir förekommer redan i ett stort antal europeiska länder, Huruvida vaccinet kommer att förebygga cancer vet man inte säkert. Det tar tror man 3o år för den här cancern att utvecklas. Upptäckten av detta virus var också viktigt ur synpunkten att man kunde påvisa ett virus som framkallar cancer.
Den andra halvan av priset går till Francoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier vilka blev de som lyckades identifiera det virus som låg bakom AIDS. Denna sjukdom som under en period var helt obehandlingsbar och som nästan ofelbart ledde till döden. Det var Francoise Barré Sinoussi Och Montagnier som i deras laboratorium i sitt laboratorium i Paris lyckades påvisa det virus som orskade sjukdomen 1984. Numera kallas detta virus HIV.. Det står för. Humant immunbrist virus. och AIDS står för förvärvad immunbristsyndrom.
Detta var givetvis en synnerligen viktigt upptäckt. Sjukdomen AIDS är en sjukdom som idag hotar stora delar av befolkningen i vissa utvecklingsländer, Jag har inga siffror men det är i det närmaste ofattbara siffror, i nivå eller högre än tbc i 17och1800-talets Sverige.
Upptäckten har lett till att man kan arbeta förebyggande. Man kan genom prover utreda om någon bär på smitta och utgör ett hot för andra.
Att får beskedet att man bär på smittan idag är inte längre ett dödshot. Det finns flera bromsmediciner som utvecklats och det är flera på gång. Man forskar också avseende andra vägar för att komma åt hur man skall döda viruset.
Bromsmediciner mot virusinfektion gör ju att virus förhindras från att tillöka sig. Lyckas man effektivt med detta kan det innebära en bot. Vissa antibiotika verkar på liknande sätt mot bakterier. De tar inte död på bakterierna men förhindrar dem från att bli flera och sedan dör de av sig själva när de blivit tillräckligt gamla. Exempel på detta är exempelvis gamla tiders sulfapreparat som man skulle ta 2-4 veckor mot ganska banala infektioner för att man skulle vara säker på att infektionen effektivt bekämpats. Penicillin däremot är bakteriedödande och där var behandlingstiden kortare. På samma sätt kan ju givetvis bromsmediciner mot denna virusinfektion troligen också med tiden fungera, tror jag.
Något som visats sig svårt har varit att ta fram vaccin. Få infektioner har det nog satsas så mycket energi och pengar på för att få fram ett effektivt vaccin. Det pågår många försök och en del forskare menar att det inte går att framställa vaccin mot detta virus, varför?
Det beror på att vaccin mot infektioner ju skall göra så att i detta fall viruset känns igen snabbt och snabbt kan bekämpas av immunförsvaret. Det gäller att hos immunsystemet skaffa ett minne av hur viruset ser ut. Där är det svåra . Viruset omges av en kapsel som förändras hela tiden. Om man framställer ett vaccin mot hur det ser ut förtillfället så räcker inte detta. Viruset kapsel förändras och immunsystemets minne av hur det såg ut stämmer inte med hur det förändrats. Det är den kniviga frågan man har att lösa.
En annan svårighet är att HIV viruset angriper kroppens eget immunförsvar och en viktig blodkropp i det som är med om att bekämpa infektionen. Det är därför det är så dödande om man inte lyckats behandla det. Vårt immunsystem klarar inte av det. I längden och under olyckliga förhållanden kanske detta virus hade kunnat utplåna mänskligheten. Låt säga att den kommit på 1800-talet. Människor levde annorlunda då och spridningen gått långsammare men samtidigt hade man långt till tekniken att upptäcka vad sjukdomen berodde på. Det är flera saker vi skall vara tacksamma för. Det smittas ju via blodet. Lyckligtvis smittar det inte via gammaglobulin då hade det varit en ännu större katastrof. Hittills har 60 miljoner människor smittats av hiv och ungefär 7000 smittas varje dag och 5700 dör varjedag. 25-30 miljoner uppskattas har dött i sjukdomen aids och andra HIV relaterade sjukdomar.. Om inte den här upptäckten gjorts hade de siffrorna varit betydligt högre.