Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, december 09, 2008

Framsteg i forskningen under 2008










dom flyger










Vad har hänt inom MS forskning under 2008;
National MS Society investerade under året 50 miljoner USD, vilket i dagsvärdet är cirka 400 miljoner kronor. I cirka 440 pågående projekt. Cirka 130 kliniska försök är på gång och av dessa befinner sig cirka 1 /10 i slutfasen, inkluderande några som skall tas via munnen.
I Fas III försök
Det har rapporterats positiva fas II försök för laquinimod och för BG00012. Dessa ges via munnen. Positiva resultat också för Mabcampat (alemtuzumab) som ges intravöst 1 gång per år 2-3 år. Alla tre påverkade skovfrekvensen. Det pågår fas III försök för alla tre.

Det har också rapporterat om rituximab, som minskade sjukdomsaktivitet för skovförlöpande MS, manvhar hittills inte hittat några positiva resultat för PPMS men analys pågår fortfarande.
National MS Society har också satsat på ett program som kallas Fast Forward som syftar till att snabba upp förloppet från undersökningar på laborationer till utvärdering i kliniska test och att få fram mediciner. Där finns nog mycket att göra som kanske bara patientorganisationer och patienter är motiverade till.
Det finns ju flera projekt med samma syfte:

Skyddande av nervceller/ reparation
  • Man har vid University of Rochester transplanterat omogna myelinproducerande celler till möss där det fanns skador på myelinet och på så sätt fått reparation till stånd.
  • Salk Institute arbetade med mogna stamceller på möss, som var på väg att bli nervceller genom omprogrammering av en gen kunde fås att bli en cell som gör myelin.
  • Man har också funnit tecken på att nya neuron kan bildas i äldre lesioner där det funnits skada på myelin och neuron. Detta undersöktes vid Cleveland Clinic Foundation.
  • Vid Brigham and Womens Hospital fann man att en experimentell förening minskade sjukdomsprogression såväl som skada på nervfibrer och myelinskida, när man gav det till möss med EAE den djur modell som finns av MS.
  • Ett team vid Mayokliniken fann två enzym som kan användas som markörer på att det pågår progressiv MS och nervskada.
  • Mount Sinai School of Medicin fann ett annat enzym nödvändigt för förnya myelinproducerande celler
Om riskfaktorer och sjukdomsaktivitet:
  • Från Queenslands universitet ( Australien) kom resultat som tydde på att en persons uppsättning av gener som styr immuniteten kan påverka vilka delar av hjärnan och ryggmärgen som blir attackerade vid MS och kanske kan förklara varför olika MS patienter får olika vävnadskador och med detta följande olika symtom.
  • Vid ett universitet i San Fran har man rapporterat om att eventuella markörer kan komma, vilka skulle förutsäga hur sjukdomen aktiv sjukdomen kommer att bli och hur den så kallade progressionen kommer att utvecklas. Det rörde sig om fynd inom genetiken hos en grupp som hade haft ett första skov av demyeliniserande sjukdom , CIS, kliniskt isolerat symtom där en viss typ av mönster på gener i immunceller kunde associeras till snabb utveckling av MS.
  • Universiteten i Toronto undersökte 118 barn med kliniskt isolerat syndrom. Man fann att halten av vitamin D var statistiskt signifikant lägre hos barn som utvecklade definitiv MS. Ytterligare studier behövs för att se om d vitamintillskott ändrar mottaglighet för sjukdomen.
( börjar det inte bli dags nu att omvärdera detta, sista meningen. Det är också intressant att här har man ett första skov och förloppet tycks ha samband med om ytterligare skov utvecklas. Verkar som d-vitamin inte bara skulle kunna förebygga att döma av denna studie).

  • Man har också funnit genetiska skillnader mellan dem som svarar positivt med behandling av betainterferon och de som inte gör så i en internationell studie av 287 personer med skovförlöpande MS.
  • En undersökning av ett stort antal proteiner som kan vara aktiva i olika stadier av MS och i olika lesioner, där man senare fokuserade på två av dessa proteiner. Man blockerade deras effekter vid djurmodellen av MS hos möss och kunde därigenom lindra symtomen. Denna undersökning använder ny metodik, spjutspetsteknologi, high tech.
Också mycket, mycket, mycket- det verkar kunna komma ett bra år 2009 för MS sjuka trots dystra prognoser i ekonomin

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar