Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, november 18, 2010

Utfylligare om kognitiva problem
Böcker om kognitiva problem:
  • en guide om hur du kan hjälpa dina patienter med multipel skleros att bemästra sina kognitiva svårigheter i vardagen Av arbetsterapeuten Catrine Träff vid Rehab Station Stockholm och läkaren Richard Levi vid Spinalis och Rehab Station Stockholm.
    Fick boken gratis på NHR konferens i Gbg
ETT SISTA TABU-En bok om MS och kognitiion, samma författare Träff och Levi.

Att leva med MS- ett studiecirkelmaterial om multipel skleros av neurologen Anne-Marie Landtblom Motala Lasarett och MS-sköterskan Boel Landblom vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Boken fick jag gratis på NHR konferens i GBG

Givetvis har man mest nytta av denna bok om man öppnar en studiecirkel och diskuterar med andra men man kan ha nytta av att läsa den enskilt också om man inte hittar någon annan intresserad.

Jag hittade bland annat den här fina texten av Mari Fredriksson där:
Att vara stark

Att vara stark är inte
Att aldrig falla
Att alltid veta
Att lltid kunna
-
-
Att vara stark är
Att se livet som det är
Att acceptera dess kraft
Att ta del av den
Att falla till botten
Att slå sig hårt
Och att alltid komma igen

På engelska finns många böcker. Jag läser just nu igen i boken
Multiple Sclerosis- understanding the cognitive challenges av Nicholas LaRocha Ph D och Rosalind Kalv, PhD, båda välkända neuropsykologer med intriktning på MS.

Dessutom finns den engelska sajten för personer med MS och kognitiva problem: Staying Smart.
Jag ser egentligen ett större behov av en sådan sajt på NHR än att få tillstånd ett fungerande forum.
Det finns ett antal fora, visserligen privata eller fungerande med hjälp av läkemedelsindustrin men ofta fungerar de väl. Jag tycker förvisso det finns behov av ett oberoende rent principiellt, men tycker en del forum är fungerar väl, även om där ibland blåser och stormar- kanske delvis på grund av kognitiva problem. Ett av problemen med kognitiv dysfunktion kan vara svårigheten att uppfatta flera alternativ. Jag ser som sagt ett större behov av att få ett Staying smart forum på svenska än ännu ett forum om MS i allmänhet.
-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar