Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

måndag, december 05, 2011

Nya studier: Vad du äter påverkar minnet. Vad du äter påverkar också förloppet av MS.1.Studie från Uppsalaforskare som presenterades vid årets läkarstämma visade att medelhavskost skyddar minnet hos äldre män ( studien är gjord på män). Medelhavskosten med vilket man menar en diet rik på olivolja, baljväxter, grönsaker, frukt , fisk, fullkornsprodukter och sparsamt med mättade fetter, mjölkprodukter, raffinerat socker och ”rött” kött. Rött kött är ett litet underligt begrepp enligt min mening. Sannolikt menar man kött med mycket mättade fetter. Men rött kött från exempelvis vilt, djur som betar i det fria innehåller mindre mättade fetter och mer omega-3-fetter. Om detta kan man läsa i bland annat DN och Aftonbladet.

Man studerade äldre män under 12 år och tendensen var mycket tydlig. De som åt mer medelhavsinfluerad kost hade klart färre kognitiva störningar som besvär med minnet. Risken att ha minnesbesvär minskade med 70 procent för de som hade dessa kostvanor men tendensen syntes inte hos de andra männen.
Medelhavskosten har man tidigare i stora undersökningar funnit minskar riskerna för de vanligaste cancersjukdomarna och hjärt/ kärlsjukdomar och allra störst effekt såg man vid neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimer.
2 Det har kommit nya riktlinjer från socialstyrelsen om kostrekommendationer vid diabetes. Tills vidare tar man inte med strikt LCHF utan rekommenderar medelhavsdiet, måttlig lågkolhydratkost, traditionell diabeteskost med eller utan lågt glykemiskt index. ”Vi saknar fortfarande ett tillräckligt vetenskapligt underlag för effekterna av en extrem lågkolhydratkost ” enligt Christian Berne
3.Det har även kommit en studie om kost och MS från Belgien. 1372 patienter fick besvara en enkät om hur mycket fisk de åt, alkoholkonsumtion, kaffeintag samt rökvanor.
Man studerade sedan den så kallade progressionen där man mätte stadiet vid vilket patienterna behövde ett gånghjälpmedel för att gå 100 meter. Det visade sig att ju mer fisk man åt, om man drack kaffe, om man drack alkohol var risken lägre att komma till detta stadium. För rökningen gällde det motsatta. Något konstigt var emellertid resultatet att för patienter med progressiv sjukdom ökade risken om de åt fet fisk men inte mager. Emellertid var resultatet i stort tydligt: vad man äter påverkar förloppet av MS.


4 kommentarer:

 1. Anonym10:11 em

  Jag förstår inte riktigt det där med kaffe och alkohol- var det bra eller dåligt att förtära dessa? Logiskt för mig är ju att det är negativt eftersom både alkohol och koffein är nervgifter. Om det nu är positivt, som det verkar- finns det någon teori om vad som kan vara bra med dessa substanser och hur lyder definitionen av alkohol (är det alkoholen i sig självt eller möjligtvis något i exempelvis vinet som är positivt). Mängden är ju också intressant att veta något om. Hur ställer du dig själv till koffein och alkohol?

  SvaraRadera
 2. Fler och fler studier har kommit att kaffe tycks ha gynnsam inverkan på flera sjukdomar.

  Alkohol är väl ett tveeggat svärd. Det skapar ju mycket problem och är ett av våra största folkhälsoproblem. I begränsad omfattning högst ett glas om dagen av rödvin har tidigare gällt som varande positivt på grund av att det innehåller vissa ämnen ( det är alltså inte alkoholen i sig man har funnit ha denna inverkan tidigare.) Överhuvudtaget tror jag inte man har det slutgiltiga svaret. Själv tar jag ett glas vin då och då under vinterhalvåret då jag bor utan behov av bil.
  Beträffande kaffet tror jag inte det är koffeinet som är det nyttiga. Man har sett denna effekt också för koffeinfritt kaffe. Själv dricker jag endast koffeinfritt. De billigare sorterna av koffeinfritt använder medel som inte är så positiva för att ta bort koffeinet. Själv använder jag en sort där det står att man tar bort det med vatten.

  SvaraRadera
 3. Anonym8:15 em

  Spännande. Jag antar att Gevalia som jag använder nu tillhör de billigare sorterna. Du kanske inte vill göra reklam och nämna vilket märke du använder....eller?

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Jag föreslâr att du kollar upp med det företag där du köper exempelvis ICA vad man använder för att ta bort koffeinet.
  Hälsningar
  Sune Ö

  SvaraRadera