1.Studie från Uppsalaforskare som presenterades vid årets läkarstämma visade att medelhavskost skyddar minnet hos äldre män ( studien är gjord på män). Medelhavskosten med vilket man menar en diet rik på olivolja, baljväxter, grönsaker, frukt , fisk, fullkornsprodukter och sparsamt med mättade fetter, mjölkprodukter, raffinerat socker och ”rött” kött. Rött kött är ett litet underligt begrepp enligt min mening. Sannolikt menar man kött med mycket mättade fetter. Men rött kött från exempelvis vilt, djur som betar i det fria innehåller mindre mättade fetter och mer omega-3-fetter. Om detta kan man läsa i bland annat DN och Aftonbladet.
Man
studerade äldre män under 12 år och tendensen var mycket tydlig.
De som åt mer medelhavsinfluerad kost hade klart färre kognitiva
störningar som besvär med minnet. Risken att ha minnesbesvär
minskade med 70 procent för de som hade dessa kostvanor men
tendensen syntes inte hos de andra männen.
Medelhavskosten
har man tidigare i stora undersökningar funnit minskar riskerna för
de vanligaste cancersjukdomarna och hjärt/ kärlsjukdomar och allra
störst effekt såg man vid neurodegenerativa sjukdomar som
Alzheimer.
2
Det har kommit nya riktlinjer från socialstyrelsen om
kostrekommendationer vid diabetes. Tills vidare tar man inte med
strikt LCHF utan rekommenderar medelhavsdiet, måttlig
lågkolhydratkost, traditionell diabeteskost med eller utan lågt
glykemiskt index. ”Vi saknar fortfarande ett tillräckligt
vetenskapligt underlag för effekterna av en extrem lågkolhydratkost
” enligt Christian Berne
3.Det
har även kommit en studie
om kost och MS från Belgien. 1372 patienter fick besvara en
enkät om hur mycket fisk de åt, alkoholkonsumtion, kaffeintag samt
rökvanor.
Man
studerade sedan den så kallade progressionen där man mätte stadiet
vid vilket patienterna behövde ett gånghjälpmedel för att gå 100
meter. Det visade sig att ju mer fisk man åt, om man drack kaffe, om
man drack alkohol var risken lägre att komma till detta stadium. För
rökningen gällde det motsatta. Något konstigt var emellertid
resultatet att för patienter med progressiv sjukdom ökade risken om
de åt fet fisk men inte mager. Emellertid var resultatet i stort
tydligt: vad man äter påverkar förloppet av MS.
Jag förstår inte riktigt det där med kaffe och alkohol- var det bra eller dåligt att förtära dessa? Logiskt för mig är ju att det är negativt eftersom både alkohol och koffein är nervgifter. Om det nu är positivt, som det verkar- finns det någon teori om vad som kan vara bra med dessa substanser och hur lyder definitionen av alkohol (är det alkoholen i sig självt eller möjligtvis något i exempelvis vinet som är positivt). Mängden är ju också intressant att veta något om. Hur ställer du dig själv till koffein och alkohol?
SvaraRaderaFler och fler studier har kommit att kaffe tycks ha gynnsam inverkan på flera sjukdomar.
SvaraRaderaAlkohol är väl ett tveeggat svärd. Det skapar ju mycket problem och är ett av våra största folkhälsoproblem. I begränsad omfattning högst ett glas om dagen av rödvin har tidigare gällt som varande positivt på grund av att det innehåller vissa ämnen ( det är alltså inte alkoholen i sig man har funnit ha denna inverkan tidigare.) Överhuvudtaget tror jag inte man har det slutgiltiga svaret. Själv tar jag ett glas vin då och då under vinterhalvåret då jag bor utan behov av bil.
Beträffande kaffet tror jag inte det är koffeinet som är det nyttiga. Man har sett denna effekt också för koffeinfritt kaffe. Själv dricker jag endast koffeinfritt. De billigare sorterna av koffeinfritt använder medel som inte är så positiva för att ta bort koffeinet. Själv använder jag en sort där det står att man tar bort det med vatten.
Spännande. Jag antar att Gevalia som jag använder nu tillhör de billigare sorterna. Du kanske inte vill göra reklam och nämna vilket märke du använder....eller?
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderaJag föreslâr att du kollar upp med det företag där du köper exempelvis ICA vad man använder för att ta bort koffeinet.
Hälsningar
Sune Ö