Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, juni 08, 2014

Om biologiska mediciner

Huvudsaklig källa Medscape Education

Vad menas med biologiska mediciner.
Proteiner som bildas (uttrycks) av mänskliga gener förändras så att de skall kunna påverka vissa riktade mål i immunsystemet som man tror är aktiva vid olika sjukdomar. Andra mediciner slår mer brett mot immunsystemet. Biologiska mediciner är bl a TNF hämmare och monoklonala antikroppar.

Reumatoid artrit
Vid reumatoid artrit används bl a den monoklonala antikroppen rituxinab, som är ett anti -CD20 medel. CD-20 är fosfoprotein som finns på ytan av B celler. Anti-CD20 i detta fall rituximab angriper alltså B-lymfocyter. Rituximab, firmanamn Mabthera ges som infusion vid reumatoid artrit vid två tillfällen med två veckors intervall. Sedan kan ytterligare ges om effekten försvinner.


MS
 Det har också gjorts studier med rituxinmab på MS. Där ges medlet med andra dosintervall. De studier som gjorts med rituximab vid MS var mycket lovande fas II studier där man fann en minskning av lesioner med cirka 90 procent på magnetkamera.
Man har vad jag förstår inga nya studier på gång. Medlet har varit så länge på marknaden att det inte skyddas av patent någon lång tid och skulle således inte vara lönsamt att tillverka. Jämför alemtuzumab, jämför D-vitamin... ….

Natalizumab -Tysabri I frågan om Tysabri var det målet en receptor på hjälpar-t-lymfocyterna. Den receptorn gör det möjligt för t-lymfocyten att fästa vid blodkärlen och genom detta kunna komma in i hjärnan och kunna åstadkomma det inflammatoriska angreppet på nervvävnaden. Genom att blockera denna receptor omöjliggör migrationen av hjälpar-t-cellen in i hjärnan och den inflammatoriska processen kan förhindras.

Primär progressiv MS

I stället har man utvecklat andra medel ocrelizumab och ofatumab. Den förra ocrelizumab har till drygt 95 procent immunkomponenter från människa och därför mindre immunogen – det vill säga ger mindre immunreaktioner än rituximab och påverkar CD 20 B cellen på ett annat sätt, och medverkar till att döda den. Det finns två studier fas III en med skovförlöpande MS och en faktiskt med primär progressiv MS. Notera att det kommer fler och fler studier om progressiva sjukdom och det behövs. Dessa har inte rapporterats ännu men fas II studierna var mycket lovande.

Remyelinering och Reparation
Ett ämne som kallas immunglobulin M22, tycks stimulera remyelinisering och utveckling av de myelinproducerande oligodendrocyterna, Fas I studie.
LINGO är ett protein som uttrycks på neuron och oligodendrocyter och det tycks heja remyelinisering och utveckling av oligodendrocyter. Det har utvecklats en monoklonal antikropp anti-LINGO som blockerar denna hämning av remyelinisering och bildning av oligodendromyelinisering. Man håller fn på att undersöka medlets effekt vid opticus neurit.

1 kommentar:

  1. Anonym12:42 fm

    Vad tror du om den nya medicinen Aubagio?

    Mvh
    Patrizia

    SvaraRadera