Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, juni 25, 2014

Inspiration

Jag har tyckt att jag tappat taget avseende min blogg. Det har känts trögt och oinspirerat. Av den anledningen anmälde jag mig till en veckokurs i reportageskrivning med Anders Sundelin som äger rum på Svalövs folkhögskola. Jag behövde inspiration.
Jag känner till Svalövs folkhögskola och har tidigare gått två yogakurser där, Yoga för dom som inte kan stå på huvudet. Det är ett privilegium att tillbringa en vecka där under sommaren och få mat serverat, underhållning på kvällarna och  förkovra sig i något man är intresserad av.
Den första uppgiften blev att skriva om en plats.  Sedan läste man upp sin epistel för gruppen och fick motta ris och ros. Nedan följer vad jag skrev. Anders menar att första stycket kan strykas.
Likaså kan avslutsmeningen strykas. Den är lite mästrande och läsaren kan känna sig knäppt på näsan. Ett fel som jag har en känsla av att jag ofta gör i bloggen.


Lite växter-bra för välmåendet.


Utanför kommunhuset här i Svalöv finns ett behagfullt ställe(. Det första intrycket man får då man går till en plats är viktigt och troligen tänkte den person som planerade denna plats så- att kommunen skulle visa ett gott ansikte utåt. Miljö och natur har visats ha en stor betydelse för hur människor mår. Nyopererade med en vacker utsikt från sjukhussängen tillfrisknar fortare. Trädgårdsterapi kan vara en väg till bättring för ”utbrända”.)
En rektangulär plantering cirka sexton meter lång och fem meter bred. Den domineras av grönska, huvudsakligen jättedaggkåpa och funkia. Daggkåpans ljust gröna blommor balanseras av mörka dvärgtallar, en två meter hög en samt en japansk lönn med violetta blad. Kring planteringen finns en rad gatsten och marken täcks av grå cementplattor. Fungerar det här som en källa till rekreation?

Då jag nu kom dit satt där redan två damer i 50-års åldern. Jag sätter mig ner två bänkar ifrån dem. Kanske deras samtal speglar platsens lugn. De talar en bred skånska svår att förstå på håll. Jag beslutar mig för att fråga dem litet om platsen men de inte är från trakten och vet inget om den. Slår mig ner på soffan igen för att genom observation undersöka hur platsen fungerar. Trafiken hörs på avstånd men ljudnivån stör ej alls. En rödhake kvittrar i den japanska lönnen.
Först kommer en lite skröplig tant. Hon skulle nog bli sittande en rejäl stund och hämta andan. Hon slängde bara skräp i sopkorgen och gick vidare. Tio personer passerar innan någon tittar på planteringen. En tonårskille ger planteringen ett visst intresse men hans kompis ser bara sin mobil. Två kommunalarbetare. En är moloken och synes behöva rekreation- men det här stället såg han inte. Den andre iakttog den fina planteringen intresserat då han gick förbi.

(Kanske tog de passerande med sig något omedvetet. Jag lämnade i varje fall min parkbänk med känslan av att må gott.)
8 kommentarer:

 1. Själv gillar jag att de bloggare jag läser skrivs på olika sätt, har egna melodier, så att säga. Tycker det är tråkigt då en text blir alltför avskalad och icke-färgad av personlig touch. Heja på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ska försöka tänka på det där med personlig touch. Har i alla fall förstått att jag måste arbeta mer med texterna bl a för att det blir roligare att skriva då-
   det är just det där med det roliga som jag känt mindre av.
   hälsningar
   Sune

   Radera
 2. På tal om inspiration så har jag tänkt att skriva och tacka dig för den inspiration och hjälp du givit mig. Du har förändrat hela mitt liv och gjort min vardag så mycket enklare! Tusen tack för allt du gör för oss som lider eller sliter med sjukdom <3 (hjärta)

  Tack vare dig och den kunskap, erfarenhet och nyfikenhet du har så har jag åter fått hopp om att jag ska kunna ta mig ut och sjunga igen, något jag slutade med för ett par år sedan på grund av alla symptom... Jag har färre, svagare och mindre frekventa skov idag tack vare dig!

  Tusen gånger tack från djupet av mitt hjärta!

  Kramar från mig <3 <3 <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Angela,
   Jag blir väldigt glad över din kommentar. Om jag på något sätt lyckats ge dig hopp är det värt väldigt mycket och det stimulerar !

   Hälsningar
   Sune Ö

   Radera
 3. Anonym9:58 em

  Instämmer till fullo med Angela och jag tycker du skriver mycket bra och lättförståeligt trots att innehållet ofta är komplicerat. Kul att du förkovrar dig.

  Patrizia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Patrizia. Tack för din kommentar. Det känns väldigt bra om bloggen kan hjälpa någon. Du frågade på ett annat ställe om Aubagio. Det är länge sen jag läste om den medicinen och då skrev jag bl a
   Aubagio- teriflunomid är den senaste tabletten mot MS och den är godkänd i USA. Den har ganska få biverkningar som är känt hittills men det finns en varning för att den är fosterskadande. Detta beror bland annat på en besläktad substans (leflunomide) har visat sig ha sådana effekter.
   Teriflunomid har ungefär samma effektivitet som betainterferon avseende skov.

   På Medscape Education säger Ottawa professorn Freedman att han är övertygad om att det är en effektiv medicin. Man har påvisat effekt i alla studier som gjorts. Det är gjorda tre fas III studier. Det har testats mot CIS / kliniskt isolerat syndrom som kan visa sig vara MS/. Det finns data från mer än åtta år. Det finns en studie med teriflunomid och barn som kommer och det finns också en studie där medicinen kombineras med Copaxone-Freedman medverkar själv i denna- där man visar att de två medlen förstärker varandra och det tycks säkert enligt Freedman.

   Teriflunomid kan också tas bort effektivt från kroppen med kolestyramin eller aktivt kol på en vecka.
   Trots att effektiviteten inte ligger i Tysabri klass kan alltså teriflunomid vara ett medel att hoppas på från flera utgångspunkter.

   Hälsningar
   Sune

   Radera
 4. Anonym11:52 fm

  Hej Sune!
  Jag vill hålla med de andra. Genom dina texter kunde jag också förändra mitt liv.
  Tusen tack till dig och fortsätt att skriva.♡
  Julia

  SvaraRadera
 5. Buster.8:57 fm

  Många har nog läst professor Jelineks sajt.
  De som är oroliga att översosera D-vitamin kan läsa om professor Jelineks megados,.
  http://www.youtube.com/watch?v=KUOwBm2-eqo

  SvaraRadera