Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

fredag, januari 01, 2021

Vaccination

 

 

Vaccinet lär dig ( ditt immunsystem) att känna igen det som smittar dig, ifråga om Covid 19 ett virus, innan du drabbas av infektionen.  Kroppen kan därmed lära sig att försvara sig mot viruset innan den möter viruset. När du drabbas av ett virus som kan göra dig sjuk finns det i kroppen många, miljarder immunceller , vita blodkroppar, men bara några få av dem kan känna igen ett visst virus som något farligt. För att motverka, bekämpa en infektion effektivt behövs det miljoner , miljarder av just denna typ av immunceller för att immunförsvaret skall bli framgångsrikt i kampen. Och det här tar tid, det är en komplicerad utveckling från att immunförsvaret möter det första viruset till det tillverkats miljarder  immunceller och det tar cirka en vecka. Den här veckan ger viruset ett försprång och du hinner bli ordentligt sjuk innan immunförsvaret kan påbörja sitt arbete.

Med vaccinationen köper man sig alltså tid och bygger upp ett försvar mot viruset innan det kommit i kroppen och när man möter viruset finns det immunologiska minnet redan där och det är full fart på produktionen av immunceller som kan kämpa ner viruset ifråga. Vill du veta mer om detta lyssna på professor Shane Crotty vid La Jolla Institute for Immunology.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar