Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

fredag, januari 08, 2021

Varför godkändes Covid 19 vaccin senare i EU än i USA, England och Norge?

 

En orsak är att i varje fall i USA och England är det man gjort är, att man godkänt vacciner på grund av ” emergency” akut behov  på grund av den allvarliga situationen. Emellertid är vaccinen inte ”licensed" dvs  fullt godkända vilket bl a innebär att staten får ta på sig en del av ansvaret  utifall något med biverkningar går fel, bl a ekonomiskt ansvar. I fallet med EU har man godkänt vaccinet med det vanliga förfarandet  vilket innebär att företagen tar på sig ett större ansvar. Men det är givetvis också andra viktiga saker att beakta man går igenom vid det reguljära förfarandet.


Det kom politiska påtryckningar på EMA , som den europeiska läkemedelsmyndigheten heter,  bl a från Angela Merkel. Det gjorde att man flyttade fram ett möte en vecka för att godkänna Pfizers vaccin. Där ställer jag mig frågan : Hade man tänkt ta julledighet i den här situationen där 10 000-100 000-tals personer arbetar dygnet runt för att rädda Covid-19 sjuka. Det bör utredas tycker jag och förhindra att det sker  liknande saker i framtiden

.

Samtidigt är det väldigt  bra att godkännandet skett enligt det reguljära förfarandet. Oerhört viktigt att man inte får känslan att det forcerats fram på ett riskfyllt sätt. speciellt då det finns så mycket vaccinskepticism baserad på falsk och ovetenskaplig information. Det har nyligen gått en  serie på SVT om hur vaccinmotståndarna arbetar och hur ovetenskaplig deras information är.

Källa Politico  (länk https://www.politico.eu/article/coronavirus-vaccine-europe-late-christmas-present-on-track/)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar