Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, januari 06, 2021

Vaccinationer- allt är inte biverkningar

 


Efter vaccinationer kan man få en del symtom som inte är biverkningar.   Det gäller sådana saker som  reaktioner i stickområdet, typ rodnad, svullnad, smärta, ömhet och klåda. Detta är således inte biverkningar utan tecken på att  vaccinationen triggat igång immunsystemet, som reagerat på det främmande  som kommit in i vår kropp och som skall oskadliggöras. Själv fick jag en ordentlig sådan reaktion som barn då jag Calmette vaccinerades (kallas idag BCG vaccination). Det gjorde att jag fick ett cirka femöring stort sår som läkte först efter någon månad. Det var väl på gränsen till vad man kalla biverkan. Jag har senare läst att det förekommer att sådana inflammationer kan gå in på djupet till benvävnaden och skada höften. Det klarade jag mig undan som tur var.

Men själva lokalreaktionen efter vaccination är snarare en önskad verkan-ett tecken på att vaccinationen fungerar.

Övriga symtom som feber och andra inflammationssymtom  är också önskade effekter om de är rimliga.

Feber tros vara en viktig del av immunförsvaret- det medfödda immunförsvaret. Det är till och med så att man använt feber för att behandla infektioner.  Nobelpriset 1927 delades ut till österrikaren  Julius Wagner-Jauregg för behandlingen av vad som under 1800-talet kallades dementia paralytica-ett tillstånd som en stor del av de intagna männen på sjukhus led utav och som yttrade sig som demens och förlamningar. Många kända män hade denna diagnos. Senare kom man fram till att det rörde sig om ett sent stadium av syfilis, där infektionen skadat nervsystem och hjärna.  Julius Wagner ägnade en stor del av sitt yrkesliv som specialist i psykiatri och neurologi till att försöka bota psykoser med feberbehandling.  Han provade olika former av feberbehandling.  Under den här tiden hade man lärt sig att  framgångsrikt behandla malaria med klorokin (som inom  parentes inte hjälper mot Covid 19- det är ju Trump ett tecken på men vetenskapliga rapporter visar det också) och Julius Wagner vågade sig därför på att infektera   dementia paralytica patienter med malaria för att framkalla feberattacker. Behandlingarna lyckades och sedan patienternas neurosyfilis  botats fick de klorokin och blev också botade för sin malaria.

Vi som behandlats med interferon till exempel mot MS känner igen reaktionen med feber och allmänpåverkan vid första behandlingarna. Kroppens egna interferon är en del av immunförsvaret och är sannolikt en del av orsaken till febern då immunförsvaret sätter igång.

 

Febern är alltså något i sig positivt vid infektioner men höga sådana skall man givetvis behandla dock skall man vanligtvis inte ta förebyggande febernedsättande om man blir vaccinerad. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar