Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

torsdag, januari 21, 2021

COVID 19 och ventilation.

 Jag tittade på användningen av mask eller munskydd på presidentinvigningen i USA och den var ju allmän. Emellertid var man inte så noga med avståndet. Det fanns mycket att kritisera där, även om många kanske var vaccinerade men det handlar ju också om budskapet man sänder som offentlig person. Man får inte glömma att de här maskerna ger ju inte det skydd som man har på sjukhus och inom vården. De ger dock ett skydd för bäraren och om alla bär mask blir det ju givetvis ett sorts dubbelt skydd om maskerna sluter tätt. MEN det innebär inte att man skall slarva med avståndet och där tror jag all det fallerade på presidentinstallationen och det är stor risk att det sviktar även annorstädes. För instruktion sök video på Youtube: How to improve your surgical mask fit quickly. Räcker med att titta man behöver inte förstå engelskan.

En auktoritet på området ventilation, luftrening mm är Harvardprofessorn Joseph Allen. Han pekar på att man i samband med virusbekämpningen poängterar följande hålla avstånd, tvätta händer och övrig hygien, användning av mask ( har blivit aktuellt i Sverige också på sistone). Men säger professor Allen man talar inte mycket om ventilation och säger att det är en oerhört viktig del.
Det gäller att minska virushalten i luften och om det gäller hemmet är det framför allt vädring han poängterar men han påpekar samtidigt att det finns luftrenare med effektiva filter som filtrerar bort de aktuella viruspartiklarna. Målet är att man skall försöka göra ett ombyte av luft i ett rum cirka sex gånger i timmen medan det i verkligheten är kanske ett halvt luftombyte i timmen. För 15 år sedan fanns nog den effektiva ventilationen i huset där jag bor i och med att gardiner och draperier fladdrade för vinden vid fönster och dörrar, men numera är nästan samtliga fönster och dörrar utbytta och genom de fönstren kommer absolut inte någon uteluft om de är stängda. Så ser det nog ut på många ställen.
. På den tiden jag var företagsläkare för några kommuner var det ofta klagomål på ventilationen och jag undrar om det blivit bättre. Professor Allen anser att det är hyperviktigt att skolorna skall vara öppna. Det är så många barn som far illa i USA när så inte är fallet och vi har samma problematik även i Sverige. Men hur mycket tittar man på ventilationen och luftombytet i skolorna nu när man försöker hålla skolorna öppna i dessa pandemitider. Jag undrar- kanske är en av konsekvenserna av pandemin att man måste gå grundligt tillväga för förbättrad ventilation och filtrering av luft. Jag har inte hört någon tala om ventilation i samband med skolornas öppethållande.
En liten bifundering: Flygning. Det är mycket irritation över att folk flyger och att det är en stor smittspridning där. Så är inte fallet säger Allen. Då man har ventilationen på i flygplanen sker ett ombyte av luft 20 ggr i timmen och dessutom går luften genom ett filter (HEPA-filter; HEPA förkortning för högeffektivt luftfilter) som fångar upp viruspartiklarna effektivt. Det finns knappast

något ställe inomhus som är säkrare att vara. Han säger dock att flygplanen ibland inte sätter på ventilationen medan bordningen pågår och det är smittillfälle. Med mask och med det effektiva luftombytet så är flygning mycket säkert.
Professor Allen anser att det är en självklarhet med mask i skolan för både elever och lärare och att där finns en väg att lära effektiv användning av mask. Han säger så här om maskanvändning. Om man är ute och går går det utmärkt att ha en tygmask som inte är speciellt effektiv. I andra situationer då man träffar personer och samtalar skall man hålla avstånd och då rekommenderar han masker med tre lager. Det som är synnerligen viktigt är att maskerna passar och att det inte sipprar ut ofiltrerad luft. Maskerna är engångsmasker. Sedan finns det ännu effektivare masker typ man använder på sjukhus. Han säger emellertid att man kan sätta en tygmask utanför trelagersmaskarna och på så sätt få en hög effektivitet på filtreringen. Vad tygmasken då gör är att den anpassar den inre masken så att den sluter tätare.
Man kan se en utfrågning av Joseph Allen på Youtube. Sök på Ventilation and Filtration. Prevent covid 19. Joseph Allen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar