Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, december 16, 2008

Best Bet Diet


En preliminär rapport om Best Bet Diet som jag läste pa This is MS



Så har den då kommit en preliminär rapport om Best Bet Diet

Enligt This is MS har det kommit en preliminär rapport avseende Best Bet Diet, den diet som man bör satsa på för att använda speltermer.

Det har kommit en prelminär rapport om intervention med diet vid tidig skovförlöpande MS.

Det finns för närvarnde inga signifikanta data beträffande dietåtgärdr vid MS inleds det med. Mål att utvärdera effekten av kostförändrringar, speciellt Best Bet Diet på sjukdomsutvecklingen vid tidig skovförlöpande MS.

Man undersökte patienter med skvoförlöpande MS med EDSS värden på 3.5 eller mindre och slumpade dem på två grupper med olika diet, en BBD-diet och en den diet som MS Society i Egland rekommenderar under en period av 12 månader . De som skulle utvärdera var visste ej vilken kost vederbörande hade. Man undersökte skalorna EDSS, MSFC ( en enklare skala som utvärderar i stort sett bara 3 aspekter, gångförmåga, kognitiva funktioner,

Man följde också BMI var sjätte månad plus magnetkamera där man utvärderade volymen, ( atrofi) Man utvärderade också Fatigue med skalor. De som deltog förde 7 dagar kostdagbok var tredje månad.


22 patienter slutförde av 28. Inga biverkningar. Det fann singa signifikanta skillnader från början av BMI och ej heller efter 12 månader. Detta får mig verkligen att undra om man följt dieten. Den diet jag följer brukar leda till en viktnedgång som är märkbar, och det har jag även läst på vissa for a bland annat av människor som följer BBD. Jag ställer mig därför tveksam till om man verkligen har följt dieten här.

I BBD gruppen fanns en trend mot lägre atrofi och mindre förändring avseende EDSS men det var inte signifikant, Däremot fanns signifikanta skillnader avseende MSFC. Även skalan med visuell bedömning av fatigue var signifikant bättre i BBD gruppen.


Man sammanfattar: Dietfaktorer kan vara viktiga vid MS utveckling. En diet där man försöker ta bort allergi skapande ämnen ( som gluten, mjölk mm) och tillskott av D3 och fiskolje tillskott kan ha en roll i att minska progressionen,


Det här är en väldigt liten grupp och man har svårt att få fram resultat i sådana fall men min främsta invändning är: Har man verkligen följt dieten? Jag tror det är mycket tveksamt. Man borde ha sett det på BMI.Men som sagt man har alltså inte gått ned i vikt och det gör att jag tror att man inte har hållit dieten speciellt väl. Man borde ha gått ned 5-15 kg.


lördag, december 13, 2008

Om MS och huvudvärk


:

Jag har väldigt sällan huvudvärk. När jag jobbade kunde jag få huvudvärk av stress eller lång sömnlöshet vid jourer men eljest har jag knappast haft det utom i samband med kortisonkurer då behandlingen håller på att gå ur kroppen.

Den här studien visar att patienter med MS tycks ha huvudvärk mer än folk i allmänhet. Studien har gjorts av dr Mario Sappia och kollegor (et al) vid University of Catania. Han säger:

Man brukar i allmänhet inte anse att huvudvärk är ett MS symtom och studier som gjorts har visat motstridande resultat.

Man jämförde 101 MS patienter med 101 kontroll patienter i en case-control studie, vilket innebär att man förutom MS försökt att göra personerna i grupperna likvärdiga. En tandlös 59 årig man i MS gruppen skall motsvaras av en tandlös 59 årig man i kontrollgruppen ( om man nu anser att tandlösheten är viktig, vilket den ju kan vara vid huvudvärk).

Man fann att i MS gruppen var frekvensen huvudvärk högre,. 58 patienter, vilket utgjorde 57 procent uppfyllde de kriterier man hade för diagnosen huvudvärk. De flesta hade migrän eller spänningshuvudvärk.

I kontrollgruppen hade 31 personer huvudvärk vilket motsvarade 38 procent enligt de kriterier man hade ställt upp för diagnos huvudvärk.

101 MS patienter

101 kontrollpatienter

58 hade huvudvärk (57 %)

31 hade huvudvärk (38 %)

Jag får inte detta procenttal att stämma kanske skall det vara 30,8 % vilket stämmer bättre.



Man gjorde ytterligare analys där man tog speciell hänsyn till ålder och kön och fann ett signifikant statistiskt samband mellan MS och huvudvär. Sannolikheten var mer än dubbelt så hög att ha huvudvärk i MS-gruppen än i kontrollgruppen.

Ngt som kanske kan bidra till fatigue? Om man skall ytligt titta på det är det ju inte så konstigt att man har huvudvärk då man har en sjukdom i hjärnan.

Den ökade risken för huvudvärk stöder teorin att en gemensam väg finns för dessa tillstånd som enligt andra studier kan vara lesioner i hjärnstammen. Det finns också teorier om att hjärnstammen är involverad i migränhuvudvärk.

Själv har jag vissa teorier om varför jag fick huvudvärk i slutskedet av en kortisonbehandling men den behåller jag för mig själv, då jag inte tror att den är allmängiltig.

Studien finns i tidskriften Cephalgia från 4/12 2008.


torsdag, december 11, 2008

Tack professor Swank!

Professor Roy Swank har avlidit 99 år gammal.

Han har varit chef för neurologkliniken vid University of Oregon och praktiserande läkare vid Oregon Health & Science University och är kanske mest känd som grundaren av Swank Multiple Sclerosis Clinic, en icke vinstdrivande organisation för forskning och behandling I Oregon. Han är allts mannen bakom Swanks diet vid MS. Han börajde behandla sina patienter med diet 1948 och pensionerade sig 2000 vid en ålder av 91 år,


Följande rapport publicerade han I tidningen Lancet 1991:

144 patienter åt en diet med lågt fettinnehåll I 34 år. För var och en av kategorierna av handikapp ( minimum, moderat, allvarlig) visade patienter som höll fast vid dieten ( mindre eller lika med 20 g fett) mindre försämring och mycket lägre dödlighet än de som intog mer ( mer än 20 g dag).

Störst nytta sågs hos de med minimalt handikapp från begynnelsen, när de som dog av icke MS relaterad sjukdom drog bort vid analysen överlevde 95% och förblev fysiskt aktiva.

I tidningen Nutrition kom också en rapport:

Mellan 1949 och 1984 fick 150 patienter med MS äta diet med lågt fett innehåll. Fett, oljor och proteinintag bestämdes. Med en kost mindre än 20 g dog 31 % och progressionen av handikapp var liten. Ett dagligt intag av mer fett än 20 g följdes av gravt handikapp och 71-79% död.

Intag av oljor hade en indirekt relation till fett. De personer med minimalt handikapp som följde dieten blev mycket litet försämrade om ens något och bara 5% levde inte de 34 åren. De moderat handikappade och allvarligt handikappade som följde dieten utvecklades också mycket bättre än de som inte lyckades håalla dieten. (min kommentar, det är alltså inte så kallade benigna fall det rör sig om. I allmanhet lyckades kvinnor bättre än män.Hög känslighet för fett antyder att mättat fett från djurvärlden är direkt inblandat I orsaken till MS. ( Det sista kanske en lite diskutabel slutsats, min anmärkning, men nog är resultaten fantastiska).

Kanske kan man stoppa progressionen på det här sättet, jag har i alla fall träffat en person som hållit en liknande diet I 30 år minst. Hon var då så illa däran att hon trodde hon skulle hamna I rullstol. Själv har jag bara hållit dieten I snart 2 ½ år. (en eler två svalor gör ingen sommar, men åtminstone en person har jag haft kontakt med på bloggen som har anvant dieten länge med gott resultat. Så det finns åtminstone tre svalor jag känner till).

Det här är vad som rekommenderas nu av Swank organization:

  • Inta mindre än 15 g mättat fett( viñlket innebär att man minimerar djurprodukter med mycket fett)
  • Laga mat bara med omättade oljor. (Själv andänder jag på inrådan av George Jelinek vatten till stekning av mat med några droppar olivolja.)
  • Lägg till tillskott av essentiella fettsyror I form av fisk eller fiskolja.
  • Konsumera fullkornprodukter.
  • Konsumera ett brett utbud av frukter och grönsaker ( helst organiska)



Tack Roy Swank

onsdag, december 10, 2008

om HIV och AIDS- om Dödens väg

This thin-section transmission electron micrograph (TEM) depicted the ultrastructural details of a number of ”human immunodeficiency virus” (HIV) virus particles, or virions. A member of the genus Lentivirus, HIV is separated into two serotypes, HIV-1 and HIV-2, and is the cause for the disease known as acquired immunodeficiency syndrome, or AIDS. This virus may be passed from one person to another when infected blood, semen, or vaginal secretions come in contact with an uninfected person’s broken skin or mucous membranes*. In addition, infected pregnant women can pass HIV to their baby during pregnancy or delivery, as well as through breast-feeding. People with HIV have what is called HIV infection. Some of these people will develop AIDS as a result of their HIV infection
Frå n Public Health Public Image Library
Nu har jag har jag hållit mitt lilla anförande om årets nobelpristagare, det gick bra, inte så mycket letande efter ord.
Till och med idag har cirka 30 miljoner avlidit i AIDS och HIV relaterade sjukdomar.
30 miljoner är HIV smittade.
I Afrika söder om Sahara är 7,2 procent HIV infekterade och gjorde en uppskattning för några år sedan att 3,2 miljoner där skulle smittas 2005.
I södra Afrika är situationen värst och där är cirka 20 procent av vuxna befolkningen smittad. I Botswana är var 3:e vuxen person smittad.
AIDS vet man numera har funnits i Afrika under hela 1900-talet, men varför det plötsligt förändrades till att bli denna farsot i nivå nästan med digerdöden vet man bara delar av. Det handlar om flytt från landsbygden och ett annat leverne.
Min närmaste granne här har bland annat arbetat i Rwanda efter folkmorden där berättade om att där finns något man kallar Dödens väg. Det är en väg där lastbilschaufförerna kör och stannar vid byarna efter vägen och har sex med unga flickor. Längs den vägen finns nu helt avfolkade byar avseende unga kvinnor och män. Bara åldringar och barn finns kvar.
Vägen kallas Dödens väg.
Unga kvinnor i åldrarna 15-24 är mest drabbade och utgör cirka 75 % av de smittade i området i södra Afrika.
Endast cirka 30 procent får bromsmediciner.

Det känns faktiskt futtigt att skriva om situationen i Sverige men här ökar antalet smittade. Det verkar som om man tror att nu finns det behandling ungefär så som vid halsfluss. Så är det inte.
Behandlingen är en ganska tung behandling och man kan behöva stå ut med mycket biverkningar. Än finns inget vaccin i sikte. En av årets nobelpristagare Francoise Barré-Sinoussi säger att kanske kommer det ett terapeutisk virus inom en tid, alltså som man kan ge till personer som redan fått infektionen men nå got som man kan ge förebyggande till alla lär dröja.

tisdag, december 09, 2008

Framsteg i forskningen under 2008










dom flyger










Vad har hänt inom MS forskning under 2008;
National MS Society investerade under året 50 miljoner USD, vilket i dagsvärdet är cirka 400 miljoner kronor. I cirka 440 pågående projekt. Cirka 130 kliniska försök är på gång och av dessa befinner sig cirka 1 /10 i slutfasen, inkluderande några som skall tas via munnen.
I Fas III försök
Det har rapporterats positiva fas II försök för laquinimod och för BG00012. Dessa ges via munnen. Positiva resultat också för Mabcampat (alemtuzumab) som ges intravöst 1 gång per år 2-3 år. Alla tre påverkade skovfrekvensen. Det pågår fas III försök för alla tre.

Det har också rapporterat om rituximab, som minskade sjukdomsaktivitet för skovförlöpande MS, manvhar hittills inte hittat några positiva resultat för PPMS men analys pågår fortfarande.
National MS Society har också satsat på ett program som kallas Fast Forward som syftar till att snabba upp förloppet från undersökningar på laborationer till utvärdering i kliniska test och att få fram mediciner. Där finns nog mycket att göra som kanske bara patientorganisationer och patienter är motiverade till.
Det finns ju flera projekt med samma syfte:

Skyddande av nervceller/ reparation
  • Man har vid University of Rochester transplanterat omogna myelinproducerande celler till möss där det fanns skador på myelinet och på så sätt fått reparation till stånd.
  • Salk Institute arbetade med mogna stamceller på möss, som var på väg att bli nervceller genom omprogrammering av en gen kunde fås att bli en cell som gör myelin.
  • Man har också funnit tecken på att nya neuron kan bildas i äldre lesioner där det funnits skada på myelin och neuron. Detta undersöktes vid Cleveland Clinic Foundation.
  • Vid Brigham and Womens Hospital fann man att en experimentell förening minskade sjukdomsprogression såväl som skada på nervfibrer och myelinskida, när man gav det till möss med EAE den djur modell som finns av MS.
  • Ett team vid Mayokliniken fann två enzym som kan användas som markörer på att det pågår progressiv MS och nervskada.
  • Mount Sinai School of Medicin fann ett annat enzym nödvändigt för förnya myelinproducerande celler
Om riskfaktorer och sjukdomsaktivitet:
  • Från Queenslands universitet ( Australien) kom resultat som tydde på att en persons uppsättning av gener som styr immuniteten kan påverka vilka delar av hjärnan och ryggmärgen som blir attackerade vid MS och kanske kan förklara varför olika MS patienter får olika vävnadskador och med detta följande olika symtom.
  • Vid ett universitet i San Fran har man rapporterat om att eventuella markörer kan komma, vilka skulle förutsäga hur sjukdomen aktiv sjukdomen kommer att bli och hur den så kallade progressionen kommer att utvecklas. Det rörde sig om fynd inom genetiken hos en grupp som hade haft ett första skov av demyeliniserande sjukdom , CIS, kliniskt isolerat symtom där en viss typ av mönster på gener i immunceller kunde associeras till snabb utveckling av MS.
  • Universiteten i Toronto undersökte 118 barn med kliniskt isolerat syndrom. Man fann att halten av vitamin D var statistiskt signifikant lägre hos barn som utvecklade definitiv MS. Ytterligare studier behövs för att se om d vitamintillskott ändrar mottaglighet för sjukdomen.
( börjar det inte bli dags nu att omvärdera detta, sista meningen. Det är också intressant att här har man ett första skov och förloppet tycks ha samband med om ytterligare skov utvecklas. Verkar som d-vitamin inte bara skulle kunna förebygga att döma av denna studie).

  • Man har också funnit genetiska skillnader mellan dem som svarar positivt med behandling av betainterferon och de som inte gör så i en internationell studie av 287 personer med skovförlöpande MS.
  • En undersökning av ett stort antal proteiner som kan vara aktiva i olika stadier av MS och i olika lesioner, där man senare fokuserade på två av dessa proteiner. Man blockerade deras effekter vid djurmodellen av MS hos möss och kunde därigenom lindra symtomen. Denna undersökning använder ny metodik, spjutspetsteknologi, high tech.
Också mycket, mycket, mycket- det verkar kunna komma ett bra år 2009 för MS sjuka trots dystra prognoser i ekonomin

.

tisdag, december 02, 2008

om att hålla ett anförande och ha lite rester av afasi

ungefär här bor jag just nu

Jag har blivit tillfrågad om att hålla ett kort anförande om årets nobelpris i fysiologi och medicin i prästgården här i Puerto de la Cruz. Det var med lite bävan jag tackade ja. Jag har ju ganska svårt att hitta ord men är ändå battre än tidigare. Så jag beslöt att sparka till bollen när den nu låg där. Får se om det blir ett mål eller en miss.

Här är mitt koncept: (understrykningarna är mina stolpar för minnet och inte det viktigaste).

NOBEL Prize Virus inte bara förkylning

När Ingrid Åberg bad om en klatschig rubrik till det här anförandet kallade jag det namnet Virus- inte bara förkylning. Jag hade inte skrivit det innan så vi får se om det kommer att handla om detta. Årets Nobelpris i fysiologi och medicin handlar om upptäckten av två virus, två virus som är bovar i två sjukdomar som plågar delar av mänskligheten Det gäller sjukdomarna AIDS och det gäller en typ av cancer.

När man delar ut Nobelpriset vill man belöna något nytt och banbrytande. Ett väldigt känt exempel på detta under senare år är när de australienska forskarna fick nobelpriset för sina upptäckter av magsårsbakterien helicobacter pylori. Innan deras upptäckter var det ett faktum att man fick magsår pga en kombination av ärftlighet, olämplig kost och ett stressande leverne. När Barry Marshall och Robin Warren framförde sin teori om att det kunde finnas en bakterie som orsakade magsåret, tog man ingen notis om honom och ansåg honom snarast vara en tokskalle med befängda ideer. Han gjorde experiment på sig själv tillsamman med en kollega och lyckades visa att han hade rätt och alla antagonisterna fel.

Men man kan göra banbrytande upptäckter på grund av att slarvats med städningen också. I en engelsk forskares laboratorium slarvade man med städningen då man stängde för semester och ett par plattor som man använder för att odla bakterier på glömdes kvar. När forskaren kom tillbaka och fann detta tänkte han slänga plattorna men så var det något som väckte hans intresse och han tittade en andra gång. Det växte mögel på en del av dom och vad som tilldrog sig hans uppmärksamhet var att det fanns en zon där inga bakterier växte intill möglet. Bakterierna verkade sky möglet. Detta blev starttpunkten till upptäckten av penicillin. Forskaren hette Alexander Fleming och han fick så småningom Nobelpriset.

Den forskare, Harald zur Hausen, som upptäckte att humant papillomvirus var orsak till livmoderhalscancer var också lite på kant med forskarvärlden, där de flesta arbetade efter teorin att livmoderhalscancer orsakades av en typ av herpesvirus. Så han var kontroversiell och arbetade i uppförsbacke. Men genom att uppfinna nya metoder att kartlägga virus i cancercellernas DNA så kunde han fastställa att det rörde sig om humant papillomvirus, som populärt kallas vårtvirus.

Detta var en viktig upptäckt. Livmoderhalscancer är den näst vanligaste cancertypen hos kvinnor. En på 10 000 drabbas av denna cacner. Den drabbar cirka 500,000 i världen varje år. I Sverige fick 2003 500 kvinnor denna cancer och nästan 150 avled pga sjukdomen 2002. Det förebyggs i dag genom att göra regelbundna hälsokontroller. När man nu kände till aktuellt virus fanns en möjlighet att börja framställa vaccin.

Principen för vaccin är att man utnyttjar immunförsvarets förmåga att känna skillnad på kroppsfrämmande ämnen och kroppsegna. Genom att känna igen sjukdomsframkallande mikroorgnismer som kroppsfrämmande så kan immunförsvaret börja att bekämpa bakterierna, virus eller vad det är frågan om. Vaccin fungerar genom att man tillför den främmande organismen i sådan form att den inte kan framkalla sjukdomen men väl göra så att immunförsvaret lär sig känna igen den som främmande för att när mikroorganismen kommer på riktigt skall immunförsvaret snabbt kunna bekämpa den.

Just i dagarna har det lagts ett förslag att man skall börja vaccinera alla flickor i femte klass i Sverige. Vaccination mot humant papillomvir förekommer redan i ett stort antal europeiska länder, Huruvida vaccinet kommer att förebygga cancer vet man inte säkert. Det tar tror man 3o år för den här cancern att utvecklas. Upptäckten av detta virus var också viktigt ur synpunkten att man kunde påvisa ett virus som framkallar cancer.

Den andra halvan av priset går till Francoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier vilka blev de som lyckades identifiera det virus som låg bakom AIDS. Denna sjukdom som under en period var helt obehandlingsbar och som nästan ofelbart ledde till döden. Det var Francoise Barré Sinoussi Och Montagnier som i deras laboratorium i sitt laboratorium i Paris lyckades påvisa det virus som orskade sjukdomen 1984. Numera kallas detta virus HIV.. Det står för. Humant immunbrist virus. och AIDS står för förvärvad immunbristsyndrom.

Detta var givetvis en synnerligen viktigt upptäckt. Sjukdomen AIDS är en sjukdom som idag hotar stora delar av befolkningen i vissa utvecklingsländer, Jag har inga siffror men det är i det närmaste ofattbara siffror, i nivå eller högre än tbc i 17och1800-talets Sverige.

Upptäckten har lett till att man kan arbeta förebyggande. Man kan genom prover utreda om någon bär på smitta och utgör ett hot för andra.

Att får beskedet att man bär på smittan idag är inte längre ett dödshot. Det finns flera bromsmediciner som utvecklats och det är flera på gång. Man forskar också avseende andra vägar för att komma åt hur man skall döda viruset.

Bromsmediciner mot virusinfektion gör ju att virus förhindras från att tillöka sig. Lyckas man effektivt med detta kan det innebära en bot. Vissa antibiotika verkar på liknande sätt mot bakterier. De tar inte död på bakterierna men förhindrar dem från att bli flera och sedan dör de av sig själva när de blivit tillräckligt gamla. Exempel på detta är exempelvis gamla tiders sulfapreparat som man skulle ta 2-4 veckor mot ganska banala infektioner för att man skulle vara säker på att infektionen effektivt bekämpats. Penicillin däremot är bakteriedödande och där var behandlingstiden kortare. På samma sätt kan ju givetvis bromsmediciner mot denna virusinfektion troligen också med tiden fungera, tror jag.

Något som visats sig svårt har varit att ta fram vaccin. Få infektioner har det nog satsas så mycket energi och pengar på för att få fram ett effektivt vaccin. Det pågår många försök och en del forskare menar att det inte går att framställa vaccin mot detta virus, varför?

Det beror på att vaccin mot infektioner ju skall göra så att i detta fall viruset känns igen snabbt och snabbt kan bekämpas av immunförsvaret. Det gäller att hos immunsystemet skaffa ett minne av hur viruset ser ut. Där är det svåra . Viruset omges av en kapsel som förändras hela tiden. Om man framställer ett vaccin mot hur det ser ut förtillfället så räcker inte detta. Viruset kapsel förändras och immunsystemets minne av hur det såg ut stämmer inte med hur det förändrats. Det är den kniviga frågan man har att lösa.

En annan svårighet är att HIV viruset angriper kroppens eget immunförsvar och en viktig blodkropp i det som är med om att bekämpa infektionen. Det är därför det är så dödande om man inte lyckats behandla det. Vårt immunsystem klarar inte av det. I längden och under olyckliga förhållanden kanske detta virus hade kunnat utplåna mänskligheten. Låt säga att den kommit på 1800-talet. Människor levde annorlunda då och spridningen gått långsammare men samtidigt hade man långt till tekniken att upptäcka vad sjukdomen berodde på. Det är flera saker vi skall vara tacksamma för. Det smittas ju via blodet. Lyckligtvis smittar det inte via gammaglobulin då hade det varit en ännu större katastrof. Hittills har 60 miljoner människor smittats av hiv och ungefär 7000 smittas varje dag och 5700 dör varjedag. 25-30 miljoner uppskattas har dött i sjukdomen aids och andra HIV relaterade sjukdomar.. Om inte den här upptäckten gjorts hade de siffrorna varit betydligt högre.



måndag, november 17, 2008

Forskning om demyelinisering:



Forskarna Dr. Jack Antel Dr. Kennedy's laboratory, the Neuroimmunology group vid MNI och Dr. Adriana Di Polo's vid Mc Gills universitet i Montreal, Canada har gjort upptäckter kring ett protein, vars funktion tycks vara viktig om demyelinisering skall ske. Proteinet kallas neutrin-1 och dess funktion under utvecklingen av nervsystemet är känd sedan tidigare men man har inte tidigare sett dess effekter i det redan utvecklade nervsystemet, dess myelinbevande funktion. Detta är preklinisk forskning, forskning innan den gjorts på människor.
Forskningen är gjord på försöksdjur ( forskning på levande djur i laboratorier) och på cellodlingar ( in vitro- vitro kommer av latinska ordet för glas och in vitro skall associera till den forskning som bedrevs med mikroskop och forskningsobjektet under ett objektglas eller till glaset i ett provrör)

Namnet Netrin kommer från indiska språket sanskrit, vilket betyder -den som visar vägen- och neutrin-1 är känt för att styra nervcellernas axon fram till det mål de skall nå under utvecklingen av nervsystemet. Axonen är de utskott som finns på nervceller och som leder nervimpulserna från cellkroppen vidare till nästa mål- en annan nervcell, en muskelcell, eller annan cell. Axonen är omgivna av myelinet. I den aktuella studien fann man att om man blockerade netrin-1:s funktion i färdigbildad nervvävnad orsakar detta avbrott i myelinet. Man visste alltså inte tidigare att i den färdigubildade hjärnan fanns en sådan myelinbevarande funktion hos netrin-1.
Här är alltså ett litet steg på vägen mot en behandling av demyeliniseringen. De godkända terapierna idag riktar sig mot inflammationen vid MS.

En åldrig tibetansk munk flydde över Himalaya till Indien. När människor såg hans kroppsliga skröplighet frågade de: Hur kunde du ta dig fram genom den eländiga terrängen i Himalaya och dessutom i detta klimat. Han tittade på dem och svarade stilla. -
Ett steg i taget.

Det är nog så man får se det här att detta är ett litet steg, tidigt steg men utan det steget kanske man inte kommer fram till sitt mål, passerar forskningens Himalaya.
Upptäckten innebar också att man upptäckte en mekanism där flera proteiner är inblandade, beskrivet som en kaskad av molekyler vilket innebär att en protein kan leda till att en annan aktiveras som aktiverar en tredje, i vissa fall kan man beskriva sådana kaskader som “snöskred” börjar som litet, litet men som sedan växer. Jag vet inte om man avser en sådan kaskad.
Man fann att netrin-1 och dess receptor är viktiga för ett område, där oligodendrocyterna ( de myelinbildande cellerna) fäster vid nervcellens axon. Detta område heter paranodal junction på engelska. Junction-knutpunkt. I denna studie fann man att myelinet utvecklades normalt men efter ett tag började myelinet separeras från axonet, ett skeende som i vissa avseenden liknade vad man ser vid demyeliniserande sjukdomar. Paranodal junction- knutpunkten verkar genom att organisera nyckelproteiner längs nervcellernas axon. När netrin-1 och dess receptor blockeras så börjar denna knutpunkt mellan oligodendrocyt och nervcell separeras och detta stör nervcellernas funktion i centrala nervsystemet.
Finns att läsa på MSRC news. Se länk i marginalen.

fredag, november 14, 2008

Individinriktad rehabilitering vid MS


En rapport i Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry av dr Fary Khan med kollegor handlar om rehabilitering vid MS. Man kan läsa om det här daterat 13 november. Den slutsats man drar är att ett individualiserat rehabiliteringsprogram minskar handikappet effektivt vid MS. Jag kan inte hålla med mer än jag gör om detta utifrån personlig erfarenhet. Den rehabilitering jag fick med hjälp av sjukgymnast och arbetsterapeut på Vintersol var just detta, och jag tycker jag drar nytta av det än idag. Vintersol är bara mitt exempel- det är typen av rehabitering jag avser inte stället. Dock anser jag att klimatet var en viktig del för behandlingsresultatet där.

Man fick redan vid ansökan till Vintersol ange vad man behövde hjälp med. Jag tyckte då, att det jag mest behövde hjälp med var balansen, finmotoriken plus kognitiv träning. Tyvärr hade de inte någon kongnitionspsykolog. Efter jag kommit dit i slutet av 2003 genomgick jag en undersökning av hur jag fungerade. Därefter deltog jag dels i gruppaktiviteter samt hade regelbundna sessioner med individuella terapeuter. Jag fick dessutom hjälp med mina sprutor av sköterskorna för att kunna låta de områden ,där jag tog sprutorna, återhämta sig. Detta var också viktigt.

Träningen var just utvecklad utifrån mitt speciella tillstånd. Jag deltog dels i en “handgrupp” där man fick träna fingerfärdighet och handstyrka och dessutom hade jag individuell träning med arbetsterapeut. I träningen ingick det också roliga moment inte minst viktigt. Boule till exempel, vilket var nyttigt för balansen.

Sjukgymnastens program var på likande sätt. Hon följde framsteg som gjordes och lade på nya och mer avancerade övningar. Hon var också insiktsfull ,och när jag sa att ett moment i en gruppaktivitet- pinngruppen –“ lär jag mig aldrig”, kommenterade hon med att det kommer du heller aldrig att ha någon nytta av. Hon var mycket inriktat på att träna det som man skulle ha nytta av i verkliga livet.

De fyra veckorna på Vintersol var ett kraftfullt lyft för mig. Tidigare hade jag tränat tills jag var helt slut utan vila. Resten av dagen var min fatigue det som dominerade min tillvaro . Här fann jag vägen till den förebyggande vilan, vilan som man gör innan man är uttröttad. Min balans blev bättre. I början av vistelsen på Vintersol var jag rädd för att gå över ett torg framför katolska kyrkan i Los Christianos, av rädsla för att jag skulle träffas av fotboll som småbarnen sparkade där. Jag skulle då falla som en kägla. Efter de fyra veckorna där var det helt annorlunda, jag hade ingen sådan rädsla.

Något annat jag hade nytta av var, att jag hade läst i boken En samuraj i rullstol (jag tror det var där) om en undersökning, som sa att effekten av rehabilitering var ofta god, men efter cirka ett år hade all effekt försvunnit. Därför beslöt jag, att göra samma program hemma som på Vintersol och det fungerade. Efter ett år var jag inte tillbaka i utgångsläget. Givetvis var detta en kunskap jag hade tidigare, det vore skam annars, men efter den här tenerifiska sejouren kände jag också att det var sant. Vidare till studien:



För att utvärdera effekten av ett individualiserat träningsprogram i jämförelse med ett standardprogram ( där alla får likartad behandling) gjorde man en studie med 101 patienter som randomiserades ( se föregående inlägg om randomisering) till endera programmet.

Man fick behandling av flera olika typer av behandlare ( multidisciplinärt rehabiliteringsteam), där det ingick intensiv behandling och patientutbildning, inkluderande blåsträning, mobilisering-ökning av rörligheten- samt allmänt hälsoförbättrande aktiviteter. Sammanlagt fick man data från 98 patienter som genomgick ett år av sådan rehabilitering..

I gruppen med individualiserad träning fann man ett signifikant minskat handikapp. Jämfört med de patienter som fick standardbehandling hade de som fick individualierad rehabilitering en större förmåga att fungera självständigt likaväl som förbätting av gångförmåga och förmåga att ta vård om sig själva. Fler patienter i gruppen som fick standardvård försämrades under året studien pågick. Hela 70,8 procent av patienterna i behandlingsgruppen förbättrades jämfört med 13 procent i standardgruppen.

Undersökning av rehabilitering vid MS


Signifikant minskat handikapp

Grupp med indiviualiserat rehabprogram

70,8 %

Standardbehandling

13 %


Om resultatet säger jag bara: But of cause Nog är det så.

Dr Kahn säger att en lärdom från studien är att målinriktade patientprogram för MS-patienter är effektiva och patienter bör remitteras för en sammanfattande värdering av sitt tillstånd och för rehabilitering av specifika funktionsnedsättningar typ svårighet att gå, förmåga att klara sig själv, kontinens osv.

Rehabiliteringsbehandlingarna bör individualiseras för varje patient, patienterna skall vara aktiva då man sätter upp målen för behandlingarna och få riktad terapi med givna mål inom en bestämd tid.

Dr Khans team tittar nu närmare på innehållet i de olika typerna av aktivitet. Hur intensivt bör det vara, hur länge etc. En risk med detta är förstås, att man riskerar att fångas i mallar som leder till schablonprogram. Då är man på väg tillbaka till nollpunkten om man inte ser upp.

Det här gäller nog inte bara MS. Alla grupper med handikappande sjukdom , som jag känner till, bör ha individualiserade program för att få bäst resultat.

Kanske skulle jag skicka den här anteckningen till ministern som håller i rehabiliteringsfrågor- det är nog Husmark-Persson och till socialdemokraternas talesman i dessa frågor, Ylva Johansson. (tyvärr fungerade inte e-posten till Ylva Johansson) Det här känns så viktigt. De lär behöva lite gräsrotsinformation ibland. Det som är viktigt är inte bara att det satsas pengar, utan att pengar satsas på rätt saker.

torsdag, oktober 30, 2008

Omkring alternativ medicin



Martin Ingvar professor i integrativ medicin vid något som kallas Osher centrum, på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Detta centrum har sin bakgrund i att man för något år sedan fick man en stor summa pengar i donation från Bernard Osher Foundation just för att forska inom området integrativ medicin. Det finns en koppling till Sverige fonden genom Barbro Osher. Oschercentra finns på ställen i USA, bland annat vid Harvard, the Osher Clinical Center For Complementary and Integrative Medical Therapies vars syfte är att samla ett team av de främsta klinikerna i syftet att främja kroppen naturliga förmåga att läka och bibehålla en bra hälsa. Osher Foundation ger också ett stöd till ett nätverk för livslångt lärande hos äldre vuxna-Osher Lifelong Learning Institutes (OLLI), som finns vid 121 institutioner för högre utbildning från tvärsöver USA ända till Hawaii. Jag har inte möjlighet att sätta mig in i det nu men eftersom jag pushat för skrivandet hälsosamma effekter lämnar jag den här länken till Life Story Center.



Vid Harvard finns tillgång till komplementära och integrativa medicinska terapier enligt hemsidan i:

akupunktur,

kiropraktik

kraniosakral terapi

massage terapi

mindfulness baserad stress reduktion

arbetsterapi

terapeutisk Tai Chi/Yoga


Och centrat erbjuder konsultationer i frågor som

hälsoundersökning

kolesterol behandling och minskning av risk för hjärtsjukdomar

örtmedicin, vitaminer och tillskott

integrativ medicin- hälsa, välmående och prevention

neurologiska åkommor

icke kirurgiska omhändertaganden av ortopediska problem

nutrionsrådgivning.


Martin Ingvar intervjuades i dag i Vetandets värld., där har berättade om bland annat hur man tänkt att centrat skall verka i Sverige och dessutom talade han om placebo effekten. Dessutom intervjuades han om boken Salvekvick och kvacksalveri : alternativmedicinen under luppen, en bok som är skriven av en vetenskaplig skribent samt världens första professor i alternativ medicin. I boken går man igenom( jag har inte läst boken, men läst och hört om den) olika kända alternativa terapier och granskar det utifrån ett naturvetenskapligt perspektiv. Det låter mycket intressant och jag skall införskaffa den boken så småningom. Det verkar som författarna har samma perspektiv som Martin Ingvar. Det vill säga att alternativa terapier skall undersökas vetenskapligt, vilket kommer att innebära att de terapier som passerar nålsögat kommer att införlivas med medicin baserad på vetenskap. Det är också så jag ser på det

.

En parentes (Hur går det här ihop med vad jag gör avseende d-vitamin och Swanks diet och MS.Beträffande d-vitaminet så anser jag att det är en del forskning på gång och att det finns mycket som stöder att brist på d-vitamin kan vara en faktor i sjukdomen MS, och jag anser att det inte är några risker för egen del att ta den d-vitamin jag tar. Därför vill jag inte ta risken att missa något-därför d vitamin. Egentligen gäller samma sak att avstå från mättat fett och försöka få i sig omega-3 helst i kosten. Där tror jag kanske inte man kommer att få någon bättre undersökning än Swanks undersökning, dvs man kommer aldrig att få någon dubbelblind, randomiserad undersökning då detta är omöjligt. Men samma sak gäller där; jag ser det som riskfritt med denna kost, den är till och med nyttig.) Jag räknar egentligen inte kost till alternativ medicin heller, det är mera ett val man gör vad man vill äta. Jag vill äta mat som är nyttig.


Däremot så är jag öppen för att det kan finnas en hel del i den alternativa medicinen som kommer att kunna visa sig ta sig igenom nålsögat till världen av vetenskap och beprövad erfarenhet. Dessutom finns det i den vård och behandling som ges i dag också sånt som inte klarar kraven egentligen.

När jag läste om Osher centrum vid Karolinska institutet fann jag följande artikel om stress och allergi. Den har allmängiltigt intresse av hur man för närvarande ser på förhållandet mellan stress och immunsystemet. Bland annat finns en beskrivning av obalans mellan hjälparTceller typ th1 och th2 och samband med allergi. Det är inte samma förhållande av obalans som kopplas samman med autoimmuna sjukdomar och th1 och th2 men det är ändå intressant att läsa.



torsdag, oktober 16, 2008

Om d-vitamin- har vi brist på detta?

Solen UVB-strålning kan tränga genom vatten och göra att de vitamin bildas.
Skriver lite om d-vitamin i allmänhet här. Det har ju varit i fokus ofta under senaste året och alltfler rapporter kommer om att vi lider brist på d-vitamin med sjukdomar som tjocktarmscancer, hjärt-kärlsjukdomar, autoimmuna sjukdomar med mera som följd. Här om d-vitaminets funktion, om hur vi får det i oss, riskerna med d-vitamin. Går inte så mycket in på forskningen om d-vitaminbrist som ev. orsak till sjukdomar. Det har jag skrivit om tidigare. Sök på d-vitamin ovan om man vill läsa detta eller klicka här. Ett syfte med det här inlägget är att man inte skall bortse från att det finns biverkningar och allvarliga sådana om man får för mycket. I sin iver att förebygga sjukdom eventuellt behandla en sjukdom man redan har, kan man lätt resonera enligt principen mer är bättre. Men det finns en gräns där. EU kommittén om föda har fastställt en övre gräns för d-vitamintillskott. Jag tittar lite grand på materialet bakom denna rekommendation.


När huden exponeras för solljus (UVB) gör detta att vitamin D3 kan bildas från 7-dehydroxicholesterol. Kolesterol är betraktat som ett svart får om man tittar 50 år bakåt i medicinens familjehistoria. Det har lite grand skymt att kolesterol är en grupp av ämnen som är absolut livsnödvändiga. Flera viktiga hormoner från binjurebarken är så kallade steroler och utvecklas ur denna grupp exempelvis de anabola steroiderna och stresshormonet kortisol. Och när vitamin D3 bildas i huden är det alltså från ämnet 7-dehydroxicholesterol.

Man upptäckte för många år sedan att barn som led att engelska sjukan eller rakit, vilket innebär att skelettutvecklingen inte fungerar perfekt, kunde kureras eller förebyggas med hjälp av att de fick vara ute i solen. Man kom så småningom fram till att detta också kunde förebyggas med d-vitamin. Jag har livliga minnen av hur jag då jag var barn fick d-vitamin i form av torskleverolja långt upp i skolålder. Jag minns att ingen av oss barn gillade det något vidare. Sedan kom detta att ersättas av A-D vitaminer som nu ges till små barn.


I perioder har man gett d-vitaminer i sådana mängder att barn fått förgiftningssymtom. Man kan läsa det i utredning från EU:s Vetenskapliga Kommitté om Föda avseende rekommendationer om högsta intag av d-vitamin.On Tolerable Upper Intake level of Vitamin D. Att ta för för höga doser av D-vitamin innebär stora risker liksom brist på det. I början av 1900-talet var det vanligt i Sverige. Min faster Anna född 1904 hade som barn engelska sjukan men det åtgärdades. Kanske var det en ovanligt lång och kall vinter 1904-05 eller på annat sätt solfattigt då hon var liten. Som minne av denna episod hade hon hela livet en tendens till att vara hjulbent.

Är det skillnad på D3 och det syntetiska D2

Det finns två olika former av d-vitamin, dels vitamin D3 vilket är den fysiologiska formen, det som vi kan producera med hjälp av solen och det finns ett syntetiskt d-vitamin kallat D2 (ergocalciferol). Man trodde tidigare att dessa var lika effektiva baserade på studier från 30-talet där man behandlade barn med engelska sjukan. Moderna studier tyder på att det finns viktiga biologiska skillnader mellan D3 och D2 formerna.

D2 bildas genom UV bestrålning av ergosterol som finns i vissa växter, som svampar. I naturen sker detta sällan och växter innehåller lite d vitamin. Det var d-vitaminet D2 som man tidigare berikade föda med då man tillsatte d-vitamin. Nu mera tillsätts margariner och mjölkprodukter ofta med D3. Vitamin D är ganska stabilt i fett och klarar sterilisering och pasteurisering.Detta bör kanske innebära att d-vitamininnehållet i exempelvis lax är gott även efter tillagning. Däremot inaktiveras det av solsljus och luft.


Har vi för litet d-vitamin

1995 gjordes en undersökning av äldre människor i 11 länder i Europa och man fann då att 36 % av männen och nästa hälften (47%) av kvinnorna hade låga värden på 25(OH)D, som är ett av de ämnen som bildas från d-vitamin och som är biologiskt aktivt mot rakit.

D vitaminets väg i kroppen

Båda vitaminerna D2 och D3 är inaktiva och måste förändras för att ge aktiva substanser. I levern sker första förändringen med bildning av 25-hydroxivitamin D (25(OH)D). Det måste till ytterligare en kemisk förändring av ämnet innan det bliv aktivt och det sker i bland annat njurar och det är den aktiva substansen 1,25-dihydroxyvitamin D (1,25(OH)2D).

I korthet alltså upptag från födan eller bildning av D3 i huden. Sedan kemiska förändring i levern i ett första steg och sedan i ett andra steg i njurar innan det blir det aktiva ämnet, den aktiva metaboliten.1,25-dihydroxyvitamin D (1,25(OH)2D).

I blodet transporteras den aktiva formen av d-vitamin (1,25(OH)2D) bundet till ett dvitaminbindande protein DBP. Endas en liten del finns fritt i blodet men det är detta fria som är aktivt. Man kan säga att DBP är med och reglerar det fria aktiva d-vitaminet och också ökar dess överlevnad.

D vitaminets funktion

Den aktiva substansen D (1,25(OH)2D) har sin funktion i att upprätthålla nivåerna av calcium inne i celler och utanför celler så att dessa nivårer är de fysiologiskt riktiga. D vitaminet åstadkommer detta genom att 1,25(OH)2D reglerara ämnesomsättningen för calcium och fosfor i skelettet och i tunntarmen.

Det aktiva D vitaminet verkar genom att binda sig till ämnen i cellerna, och efter en följd av kemiska händelser påverkar det cellernas förmåga att tillverka olika proteiner, vilket påverkar cellernas utseende och funktioner. Det är den så kallade vitamin D receptorn (VDR) som finns cellerna och som när 1,25(OH)2D binder till den påverkar ”gensystemets” proteinproduktion. Exempel på proteiner som påverkas är signalsubstanser i immunsystemet typ interleukin-2.(IL-2). Närmare beskrivning av hur detta kan inverka på exempelvis MS sjukdomen övergår emellertid min förmåga att beskriva, då IL-2 förvisso är en proinflammatorisk cytokin och på det sättet är det viktigt att dess produktion dämpas men IL-2 har flera funktioner i immunsystemet, och där kan jag inte riktigt förstå vad som är bra och vad som kan vara dåligt avseende dess roll. Att ha brist på ett ämne man behöver kan väl emellertid väldigt sällan vara bra ( kanske kan det vara så vid vissa sjukdomar). Jag tror man får titta på undersökningar av hur det fungerar i praktiken för att se resultatet, jag menar se på effekten av d-vitamin genom kliniska försök. Mer och fler studier om d-vitamin talar för att vi lider en brist på det och att detta är negativt och innebär risker för flera sjukdomar. Om detta handlade programmet Vetenskapsmagasinet D-vitaminbrist (Windows media player) alternativt (Real Player) i TV 2 häromdagen.

Kan d-vitamin lagras

I ovanstående program säger man att d-vitamin kan lagras två månader, vilket innebär att efter en solig sommar där man kunnat vara tillräckligt i solen ( ungefär 10-15 minuter med bara armar och ben) fram till september, kommer lagret att finnas kvar fram till november.

Koncentrationen av 25(OH)D , dvs den metabolit bildas i levern är i proportion med intaget av D vitamin eller produktionen i huden, och därför mäter man detta ämne som ett mått på hur näringsläget är avseende d-vitamin. Det finns alltså en kapacitet här för koncentrationen att variera. Halveringstiden i blodet för 25(OH)D är 1-2 månader. Det är också här som det finns en lagringskapacitet.Fyra månader efter man ändrat tillförsel av d-vitamin kan man få ett steady state och det är egentligen då som man kan få adekvat mått på d-vitamin. Alltså finns här en viss lagringskapacitet av d-vitamin.

Sedan utvecklas detta ämne i njurar och även i andra delar av kroppen till det verksamma 1,25(OH)2D. Koncentrationen av detta ämne är dock mycket kontrollerat och ligger på en en ganska konstant nivå påverkat av halterna av kalcium och fosfat i blodet men också av ett annat hormon som produceras i bisköldkörtlarna, PTH.


Hur mycket d-vitamin behövs

Det har dock under senare år visat sig att d-vitaminet även har en hel del andra funktioner än mineralisering av skelettet och under senaste decenniet har regnat rapporter om d-vitamin och hälsa. Rapporterna har kommit att sätta frågan om hur mycket d-vitaminer vi behöver i fokus. Det finns starka förespråkare för att vi behöver öka intaget betydligt, speciellt som vi genom faran för hudcancer kommit att minska vår exposition för sol. En del hävdar att detta skett i sådan grad, att risken för andra cancerformer och allvarliga sjukdomar överflyglar risken för hudcancer.

För närvarande är det rekommenderade intaget av d-vitaminer i Sverige 10 mikrogram upp till 2 års ålder och över 60 år och till gravida och ammande kvinnor samt 7,5 mikrogram för övriga enligt livsmedelsverket vilket man kan få genom en allsidig kost med fisk. Livsmedelsverket skriver, att ett extra tillskott av 10 µg vitamin D per dag rekommenderas till alla barn från ca. 1 månads ålder till ca. 24 månaders ålder. Äldre personer med liten eller ingen solexponering bör få ett tillskott av 10 µg vitamin D3 per dag utöver intaget från kosten.


Hur mycket d-vitamin kan man då få via solen.

Enligt Mats Humles artikel, D-vitamin kanske vanligare än vi trott, sker under de bästa förhållanden, dvs då solens strålning av UVB når fram till huden i tillräcklig omfattning, en bildning av d-vitamin av 250 mikrogram = 10 000 IE under 15-20 minuter om man är en ljushyad person. Mörkhyade behöver 5-10 gånger längre tid i solen för att få samma dos. Enligt Mats Humles artikel uppstår också ett jämviktläge i produktionen efter en halvtimme och då bildas inget mer d-vitamin. Man får alltså vid 15-20 minuters solbad en dos som är mångdubbelt det rekommenderade intaget av d-vitamin om 7,5-10 mikrogram.( 25 ggr)

Att vi bör vara försiktiga med solning förstår vi på grund av cancerrisken. Det är också en svårighet med det om man är värmekänslig. Men det visar sig alltså att man med ganska begränsad solexponering kan komma upp i en ganska god dos av d-vitaminer. En solbadsdos som är mycket låg kan ge ganska gott tillskott av d-vitaminer. Solbadar man med bara ben och överkropp kanske det räcker med 5 minuter. UVB går genom vattnet. Att bada i 5 minuter en solig sommardag ger säkert ett ordentligt tillskott. Att gå med bara ben och armar i 10 minuter kan säkert ge en god dos d-vitamin utan att man behöver bränna sig, vilket ju tros vara orsak till ökad melanomutveckling.

(Humle, Läkartidningen). Så försiktighet med solbad och solbränna är viktigt men en viss exposition för sol kanske man bör utsätta sig för. Det är som oftast troligen en fråga om balans.


Men hur kommer det sig att man är så försiktig med att rekommendera tillskott av d-vitamin, om det nu är ett så viktigt vitamin eller hormon. Vad kan hända? Det sker ett ökat upptag av calcium och det kan få till följd höga värden av calcium i blodet, så kallad hypercalcemi. Det har tidigare getts tillskott till barn som gjorde att dessa fick förgiftningssymtom. Man kan läsa om detta i en kommentar till en annan artikel i läkartidningen, Vitamin D – en solskenshistoria skriven av Åke Bruce livsmedelsverket. Den som kommenterar, Sten Dreborg professor och barnläkare skriver:

D-vitamintoxicitet.I början av 60-talet hade jag flera småbarn som kom in efter D-vitaminintoxikation, om jag minns rätt med högt BT och förkalkningar i njurarna m m.
De hade visserligen fått Fortedol istället för vanliga AD-droppar, dvs jättedoser.
Finns det inte en risk för att man når tox-gränsen för äldre. När bidrar ökad retention av kalk till organförkalkning/inlagring i kärlväggar?

Jag har inte kunnat få fram någon säker siffra på hur mycket d-vitamin Fortedol innehöll, alltså vad som menas med jättedoser. Men det är här riskerna finns. Det finns en klar risk för allvarlig intoxikation om man får för mycket d-vitaminer, och den risken beror bland annat på effekten av för högt kalciumvärde, hypercalcemi.

Om man läser i EU kommitténs rapport finner man att den rekommenderar en maximal övre nivå på 50 mikrogram motsvarande 2000 IE enheter. Man gör där en genomgång av ett flertal studier där man undersökt hur olika doser av d-vitamin inverkar. Och det är då verkligt höga doser man tittat på vid en del tillfällen. Den form av d- vitamin man vanligtvis mäter är 25(OH)D, den form som bildas i lever. Risken för barn att uveckla engelska sjukan är då halten är under 27,5 nmol/L och därför användes detta tal som tecken på brist på d-vitamin. Vad nu många hävdar är att detta är en felaktigt satt gräns och att gränsen borde vara avsevärt högre. Vilka halter som behövs för en optimal mineralisering av skelettet är mindre känt eller för att de andra funktionerna d-vitaminer har skall fungera likaså.

Halten av leverproducerade 25(OH)D är alltså ett mått som är viktigt. Ett annat mått som är viktigt är också kalciumhalten i blodet. Vid vilka värden på d-vitamin börjar halterna calcium bli farliga. När får man för för högt värde på kalcium som ger upphov till skador, s.k. hypercalcemi. Detta tillstånd anses föreligga vid nivån över 2.75 mmol/L ( joniserat kalcium över 1,35).


I EU-kommitténs rapport finns en studie där forskaren Stamp med flera (1977) mätte 25(OH)D hos 128 personer som fick samma dos D2 eller D3 i 4 månader och där man sett att de uppnått ett värde där halten inte ökade längre ( steady state) . De som fick 45 mikrog per dag låg alla under nivån130 mmol/L av 25(OH)D medan hos de som fick 125 mikrogram per dag hade en stor andel värden över 130 men under 200 nmol/L. Den nivå där mängden d-vitamin tycktes göra att nivån steg över halten 25(OH)D 130 mmol/L i blodet var 60-70 mikrogram.(The

upper 95% confidence limit for the regression line crossed 130 nmol/L at about 60-70 µg/day.)


I EU rapporten finns också rapporter från forskning där man gett patienter en viss mängd d-vitamin och sedan mätt deras kalciumhalter. Johnson (1980) gav ett antal personer 50 mikrogram ( 2000 IE) d-vitamin per dag i 6 månader och fann normala kalciumnivåer i blodet. Berlin med flera (1986) gav under 6 veckor 250 mikrogram ( 10 000 IE) till friska personer och fann att detta inte visade någon statistiskt ökning av kalcium och urin. Schwartzman and Franck (1987) gav personer ytterligare 5 ggr högre dos dvs 1250 mikrogram och mer och fann nivåer av kalcum som låg mellan 2.82-4.00, alltså klar hypercalcemi.

Narang med flera. (1984) undersökte hur d-vitamintillskott påverkade halten kalcium hos friska personer och personer med TBC. De fick följande doser av d-vitamin : 10, 20, 30, 60 och 95 mikrogram d vitamin i 3 månader. I en grupp fanns 30 friska personer fanns i en grupp och man fann hos de som fick doser mellan 60-95 mikrogram att halten av kalcium i serum steg men inte till onormala värden. Vid 95 mikrogram tillskottet av d-vitamin fann man att värdena steg från 2.46 till 2.83 vilket är ett värde tydande på hypercalcemi.

En av centralfigurerna i diskussionen om d-vitamin forskaren Vieth (2001) gav två grupper av friska individer 25 respektive 100 migrogram cholecalciferol i 1-5 månader. Man fann inga avvikelser från normalvärden för kalcium samt ingen säker förändring från värden i beynnelsen av studien.

En intressant studie av Better et al. (1980) undersökte 45 israeliska livvakter och jämförde dessa med en grupp i samma ålder och samma tid på året. Man hade samma serumkalciumnivåer men hade lägre nivåer av parathormon och högre nivåer av utsöndrat serumkalcium. Elva av dem hade njursten som är en högre nivå än inom normalbefolkningen. Badvakterna hade lätt mindre urinvolym än kontrollerna. ( kanske drack man för lite?) Studien är intressant därför att här var det inte tillskott av d-vitamin som undersöktes utan man antog att badvakterna solade mer än andra.

Nu kommer man in lite på vad hypercalcemi kan ge, och vilka är riskerna med för höga tillskott av d-vitamin.



Biverkningar av högt kalcium i serum.

Ökad mängd urin, ökad törst, intorkning, förstoppning, anorexi, trötthet, depression, förvirringstillstånd och hjärtpåverkan. Således kan det vara mycket allvarliga biverkningar, som kan vara livshotande.


I EU rapporten tar man också upp grupper som kan vara extra känsliga för d-vitaminer. Man tar bland annat upp barn som man upptäckte fick biverkningar i samband med tillskott av d-vitamin i början av 60-talet. Man kallade detta idiopatisk hypercalcemi. Det finns genetiska förändringar som kan leda till ökad känslighet för d-vitamin. Dessutom finns en ökad känslighet vid olika sjukdomar, bland annat sarcoidos där en ökad produktion av d-vitamin kan ske. Man kan ju också ha sarcoidos utan att det ger kliniska symtom och utan att man känner sig sjuk. Allt sådant måste man ta hänsyn till när man rekommerar tillskott av d-vitamin.

Det kan finnas en risk att man börjar konsumera alltför mycket nu av d-vitamin utifrån principen mer är bättre. Men det finns alltså en gräns där det inte är nyttigt längre. EU kommittén om föda har funnit en högsta gräns, som har en rejäl säkerhetsmarginal.


EU-kommittén kommer fram till att ett högsta rekommenderat intag för vuxna är 50 mikrogram/2000 IE d-vitamin.


torsdag, oktober 09, 2008

Blandat om kost. Det går inte att göra en studie om kost som om det vore en medicin

En artikel i läkartidningen heter Dags att hyfsa kostdebatten: Vetenskapliga bevis men vem sitter inne med sanningen. Den är intressant ur den synpunkt jag försöker föra fram apropå Swanks diet vid MS med kraftig reduktion av mättade fetter. Swank gjorde ju en studie, där han utvärderade effekten av sina dietrekommendationer vars huvudbeståndsdel var kraftig reduktion av mättade fetter, mindre än 15-20g/ dag. Han följde ett antal patienter i upp till 35 år. Han jämförde då de som följt dieten noggrant med de som följt den dålig och fann kraftigt stora skillnader. Den grupp som följde dieten hade cirka 1 skov vart 20 år (cirka 70 st) . Den grupp som inte följde dieten hade betydligt fler. När Swanks studie publicerades i Lancet avfärdades den ungefär så här: dietens roll vid MS är fortfarande obevisad. Orsaken var att det inte var en RCT, dvs en dubbelblind, randomiserad studie. I den här artikeln diskuteras just detta att man inte kan utvärdera kost i sådana studier.Vad man äter kan ju aldrig vara blint och det framhäver man i den här artikeln.


Artikeln ingår i debatten om lågfettskost eller lågkolhydratkost för viktnedgång. Jag tar ingen ställning, men för patienter med MS och andra sjukdomar där hjälpar T1 celler spelar en roll, är min tro att kosten där man rekommenderar mättade fetter är totalt fel. Fleromättade omega-3 fettsyror har man funnit minskar T-cellmedierad inflammation, delvis genom att trycka ned aktivering av T celler och T-celltillväxt. Den typ av fett som finns i dieten påverkar bland annat cellmembranen, vilket man bland annat kan läsa om här. Lipidinnehållet i denna har sedan en påverkan på signalsubstanser involverade i immunförsvaret. På grundforskningsnivå tycks det finnas många studier som talar i den riktningen. Men kommer man till studier på människor är det ganska tunt med studier. Kräver man att det skall bli så kallade RCT då lär det aldrig komma några. Det skall vara två studier inom området kost och MS på gång. Bland annat från Best Bet Diet organisationen och dessutom pågår också en studie i Norge, vilken i själva verket är den avslutad enligt den här informationen men det har inte publicerats något än. Man ser med spänning fram emot resultatet. Det är en studie där 100 personer deltar. Det är en studie där man studerar omega-3 tillskott och MS, men vad jag förstår är det inte frågan om någon reduktion av mättade fetter, vilket kan vara väl så viktigt. Omega-3 lär utkonkurreras av mättade fetter i de gemensamma bildningsvägar, som finns för vissa signalsubstanser, där mättade fetter och omega 6 medverkar i bildning av proinflammatoriska cytokiner och fleromättade omega-3 har med antiinflammatoriska cytokiner att göra. ( Som jag kommer ihåg det utan att ha fakta framför mig just nu). Men kanske kan det finnas en tendens i studien, även om man är lite tvivlande att enbart tillskott av omega-3 skulle ge effekt. BBD studien borde ge mer, men varför kommer inte resultatet snart?

Om tre studier om kost och MS skrev jag i januari detta år. Såhär beskriver George Jelinek Swanks studie i sin bok Taking Control of Multiple Sclerosis, en bok som jag tycker förtjänar att komma ut på svenska. George Jelinek är professor i akutmedicin i Australien. Han har samlat vad han kommit fram till om MS i nämnda bok, som han skrev efter att ha fått ett skov med MS. Hans mor var också MS sjuk och gravt handikappad.

" Swanks studie publicerades 1990 i Lancet, en av världen mest erkända medicinska tidskrifter och en annan studie fanns i Nutrition 1991. För de av oss med MS är resultaten väl värda att gå igenom i detalj. De ger enormt hopp till människor med MS.

Rapporten i Lancet rörde sig om 144 av patienterna. Av dessa kunde 72 hålla fast vid dieten (gruppen kallas bra diet) och de konsumerade mindre än 20 g mättat fett per dag. De andra 72 kunde inte hålla konsumtionen under 20 g/dag. (Gruppen kallas dålig diet). Jag skall i detalj beskriva vad dieten innebär och mina rekommendationer i ett senare kapitel. Patienternas neurologiska handikapp var en graderad neurologisk invaliditets skala konstruerad av Swank, som går från 0 ( i grunden ingen invaliditet) till 6 (avliden). Punkt 4 på skalan representerar att rullstol behövs och punkt 5 att man är bunden till säng eller stol

Resultatet var dramatiskt. Oavsett grad av invaliditet vid studiens början så försämrades inte de med god diet signifikant. De med bra diet som var på nivån 1 i början hade en slutlig poäng på 1,9 34 år senare! De med god diet som var på nivån 2, hade i slutet 3,6 och de med nivå 3 eller sämre hade en slutlig nivå på 4. Resultaten var bäst för de som började med minimal invaliditet, med 95 procent överlevnad och de var fortfarande fysiskt aktiva efter 34 år, om man tog bort de som avlidit av sjukdomar som inte hade med MS att göra. Jag tror att de flesta MS patienter hoppas att de slutligen skulle dö av en sjukdom som inte hade med MS att göra. Det är dock viktigt att uppmärksamma att nyttan fanns i alla grupper och till och med människor med betydande invaliditet visade sig på ett betydande sätt minska progressionen av sjukdomen om de höll sig till dieten.

Bilden för de med dålig diet var förskräcklig, mycket i linje med resultaten vi har sett från andra serier med MS patienter vars tillstånd har följts i tidsperioder.De med dålig diet med minimal invaliditet i början slutade med en genomsnittlig invaliditetsgrad på 5,3, det vill säga rullstol eller bundna till sängen. De med moderat invaliditet slutade också på 5,3 och de med allvarlig på 5,6. Bara 7 procent av de som inte höll dieten förblev aktiva. Dödsiffran hos de med dålig diet var extremt hög. 58 av 72 var döda efter 34 år, 45 av MS orsakade tillstånd ( Se tabell 3). Statistiken var mycket stark."slut citat

Jag tror inte att detta är ett falsifikat av Swank, som var professor i neurologi Portland Oregon, och tycker att det är en stark studie. Även om man räknar in de som följde dieten dåligt skulle man förmodligen få ett ganska gott resultat om man hade en jämförelse grupp. Det finns en studie med virtuell placebo där man jämför en grupp som inte fått någon behandling med en grupp som fått immunmodulerande terapi. Denna är gjord i Sverige och finns i läkartidningen. Den är givetvis inte jämförbar med detta men en siffra finner man där i den obehandlade gruppen som kan vara intressant att läsa i sammanhanget. 42 % av obehandlade hade 10 år efter diagnosen gått över i så kallad progressiv fas av sin sjukdom. Det borde kanske ur detta material gå att finna en virtuell placebogrupp även till Swanks studie. Swanks studie är från Oregon och Canada och den andra från Sverige (GBG) och rent geografiskt skiljer sig områdena inte så fruktansvärt åt. Det finns förvisso längre solperiod i Oregon. Även tidsmässigt stämmer det ganska bra 50-tal och framåt. Det borde gå att plocka något mer ur denna studie. Det är nog det närmast en kontrollerad studie man kan komma. För min del räcker det med Swanks studie, jag mår hittills bra på den.

Bästa dieten för viktnedgång , enligt en studie i New England Journal of Medicine. Det är tydligen inte bara här hemma i gamla svedala, som det diskuteras olika vägar att gå ned i vikt. Undersökningen gjordes i anslutning till en arbetsplats med gemensam cafeteria, där man åt lunch, som är den viktigaste måltiden i Israel : Man hade också hjälp av dietist där, den kost som var lämplig för varje grupp var märkt, dessutom regelbundna möten för stöd, kontakter med dietister per telefon. Detta kan givetvis vara en förklaring till att många upprätthöll dieten i två år.

Låg kolhydratdiet

låg lågkolhydratdieten var modellerad efter Atkinsidietendel

vis bekostad av Atkins Foundation

ingen begränsning av kalorier, dock rekommenderades man inta vegetabiliska fetter och undvika transfetter

kolhydrater var begränsade till 29g/dag de två första månaderna och ökades successivt till max 120 g kolhydrater /dag

dessa patienter hade mest sannolikt ketoner i urinen,

detta kan om man har diabetes vara förenligt med dålig sockerkontroll, innebärande att man har för lite insulin och att man tar en del av sin energi från fettvävnad i stället för från från kolhydrater. Ketos vid diabetes kan vara ettt allvarligt tillstånd, syraförgiftning /ketoacidos.

bästa förbättring av lipider ( blodfettsvärden),

höll fast vid dieten i två år,

viktnedgång



medelhavs diet

1500-1800 kcal

mycket grönsaker, kyckling och fett,

lite rött kött

inte mer än 35% av kalorier från fett

innehåller mer goda fetter som olivolja och nötter

innehåller mest fibrer

fördelar med medelhavsdiet

de mest gynnsamma förändringar i fasteblodsocker och insulinnivåer

bästa diet för viktnedgång


lågfett diet

1500-1800 cal

massor av grönsaker, frukt och fibrer

30% av kalorierna från fett

Inte mer än 10% av kalorier från mättat fett

kolesterol begränsat till 300 mg/dag

begränsning av sötsaker och snacks med mycket fett

Viktnedgång,

i


Att föra en diet dagbok tycks vara verksamt, enligt en studie i American Journal of Preventive medicine dubblerade detta viktnedgången.

Ju bättre människor skriver upp vad de äter ju mer går man ner i vikt säger en av författarna till rapporten, Jack Hollis vid Kaiser Permanente Center for Health Research i Portland, Oregon. De som för dietdagbok går ner dubbelt så mycket i vikt som de som inte gör det.

Deltagarna i studien deltog i en gång i veckan i en stödgrupp och de ombads följa en diet som anses vara bra för hjärtat, DASH- dietery approach to Stop Hypertension, vilket är en diet rik på frukt och grönsaker, och en lågfettdiet samt rekommenderades träning med måttlig intensitet åtminstone 30 minuter per dag.