Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

lördag, juli 26, 2008

2 års jubileum för Tysabri

I april fann jag följande om Tysabri.

Säkerhetsaspekter. Forskare :Carmen Bozic med flera:
Utifrån amerikanska läkemedelsverket styrprogram och Biogen-Idecs styrprogram.
Tysabri är godkänt i 30 länder.
37 000 patienter har fått Tysabri. 9 900 har tagit i mer än ett år. 3600 har tagit det mer än18 månader. Inga nya fall av PML. Man har inte funnit att några av de som testats för JVC DNA i spinalvätskan var positiva. ( JVC DNA test på det som orsakar PML). I blodet var 5 av de testade personerna positiva men tre av dem stod inte på Tysabri.
Hittills har 36 kvinnor som stått på Tysabri blivit gravida. Åtskilliga av dem har haft normala födslar redan och antalet missfall har inte varit ovanligt.


Tvåårsjubileum för Tysabri

Nu har medlet varit på marknaden i två år och i slutet av juni 2008 gällde:


I USA står 17800 på Tysabri och i övrigt finns 13 200 patienter med medicinen, det innebär att 31200 personer står på medlet. Sammanlagt har också 3100 patienter skrivit ut medlet. Det pågår för närvarande försök där 600 personer står på Tysabri.

Vad gäller hjärninflammation så har det inte tillkommit några säkra fall av PLM sedan medlet återkom på marknaden eller sedan det först godkändes internationellt i juli 2006.


Sammanlagt har 43 300 patienter fått Tysabri. Det innebär att cirka 12 ooo inte står på det längre.Detta innebär att var fjärde som fått medlet inte har det längre.

13900 har haft medlet ett år och 6600 har haft det i 18 månader eller längre.

Medlet subventioneras av statliga försäkringar hittills i följande länder Australien, Österrike, Nederländerna, Storbrittanien, Sverige, Frankrike och Tyskland. Medlet är godkänt för användning i 36 länder.



Det finns ett speciellt uppföljningsprogram för Tysabri. Det heter CD INFORM avseende Crohns sjukdom (Crohn's Disease - Investigating Natalizumab through Further Observational Research and Monitoring) och skall omfatta 2000 patienter. Avseende MS finns programmet TIGRIS(TYSABRI Global ObseRvation Program In Safety) , som skall omfatta 5000 MS patienter. Man följer patienterna från baseline, dvs tillståndet då de började studien och sedan var sjätte månad i fem år. Man kartlägger medlen man tidigare fått, samt skall följa upp allvarliga biverkningar.
Man har hittills sett överkänslighetsreaktioner (anafylaktisk reaktion, alltså en allvarlig sådan som kräver akuta insatser/blodtrycksfall, andningsproblem mm/) samt infektioner. Opportuniska infektioner, dvs sjukdomar som uppträder därför att immunförsvaret är försvagat. PML är en sådan infektion. Även andra atypiska infektioner förekom.
Man reserverar sig för att man inte har inrapporterat fall som förekommit. Detta är givetvis mycket viktigt att göra.


Om man bortser från de rent humanitära aspekterna på att få en medicin som kan ge ett nytt liv så är det även lönsamt för samhället att insätta denna typ av effektiva mediciner. Jag lyssnade till en redogörelse för detta på rikstämman och här finns en artikel från sydsvenskan.


Kostnad Från rikstämman 2007
Hälsoekonom Jenny Berg höll ett intressant anförande om behandlingskostnader. Hon hade gjort en studie av ett antal MS patienter omfattande 2100 patienter. Vad jag förstod hade dessa patienter en allvarligare situation enligt EDSS skalan än vad som är det totala genomsnittet i Sverige.

Det gällde dels de vanliga äldre ,medlem och det gällde 'Tysabri och jämförelse med icke behandling.

På grund av att man inte har haft behandlingarna så länge fick man projicera i framtiden med hjälp av olika beräkningsmodeller och fann att på en 20 års period så blev kostnaden för nivå ett medlen lägre än om man inte behandlat. För nivå 2 blev kostnaden ännu lägre.

Det är rätt ovanligt att kostnaden blir lägre av en behandling antyddes i en fråga av någon och Jenny Berg samtyckte. Det är ju på gränsen till oetiskt att tala om ekonomi i sjukvårdssammanhang men det är ju faktiskt så att det finns begränsade summor som situationen nu ser ut, så för MS patienter ser ju dessa siffror bra ut. Man behöver kanske inte frukta ekonomidiskussioner, speciellt som kostnader kanske blir betydligt lägre på sikt ( jfr Alemtuzumab).



1 kommentar:

  1. Anicka Fernatröm12:24 fm

    Hej! Jag har crohns sen många år, en väldigt progressiv sådan. provat allt!! O har sen aug 2008 behandlas m Tysabri..först var 4:e v,i 6 måm utan resultat o därefter var 3.e vecka..O jag har aldrig mått så här bra..Tack för bra info på din blogg

    SvaraRadera