Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, juli 13, 2010

Fiskoljekapslar


En annan har ju funderat på att ta in reklam på bloggen och då har jag bland annat funderat på omega-3 kapslar. Jag var bortrest i mars och hängde då inte med i debatten kring Uppdrag gransknings progem om just fiskoljekapslar. När man läser om programmet och sett uppföljningen nu så blir man fundersam.
På den omega-3 som jag använder står det just att den är fångad i vattnen utanför Sydamerika medan det i programmet framkom att åtminstone en del av det kom från Marocko och Västsahara. Nu skall detta vara ändrat enligt Uppdrag Gransknings uppföljningssida på internet och även enligt ett pressmeddelande från Cederroths. Men sedan frågar man sig Sydamerikas kust- det är ju väldigt långt borta- hur går den hanteringen till osv. Hur ser den fiskoljans väg
ut. Vilka konsekvenser har fiskandet för miljön och för människorna i området?

Jag anser att för min del är omega-3 en viktig kompoment i min kost. Jag äter visserligen mycket fisk och skaldjur men tar dessutom kapslar fn 2.7 g omega-3 dagligen i form av fiskoljekapslar. Bakgrunden till det är bland annat att det de biologiska membranen ( cellväggarna) i nervcellerna hos MS patienter enligt undersökningar har låg halt av omega-3 och dessutom är vi troligen konstruerade för att äta mer omega-3 än vi gör i dagsläget. Enligt Staffan Lindebergs bok Maten och folksjukdomarna var fettintaget hos jägar och samlarfolken cirka 30-40 E procent ( procent av energiintag ) vilket är ungefär samma som i dagens Sverige men det skiljer sig åt beträffande vilken typ av fetter man åt. I kött från vilt är andelen endast en tredjedel så mycket mättat fett som i tamdjur. Innehållet av fett i rå älgstek är 11 Eprocent medan det i exempelvis falukorv ( 18 procent fett) är 73 E procent. Dessutom är då fördel ningen mellan mättat och omega-3 annorlunda i vilt mot tamdjur. Betande tamdjur har lägre andel mättat fett än de som vistas i stallar. Sedan kommer kanske den dominerande mängden mättat fett från mejerivaror mjölk, ost etcetera. I jägar-samlardieten den diet som vi sannolikt är mest utvecklade till att äta, 100 000-700 000 år jämfört med 5000-10 000 år, var sannolikt halten omega-3 betydligt högre i kosten än idag, speciellt hos dem som åt mycket fisk vid kuster och insjöar.
Konsekvensen för de biologiska membranen som bland annat gör cellväggar i nervceller och andra celler är att de blir mindre fluida, dvs blir mindre flytande och mera stela och mindre hållbara. Jag har läst någonstans i en bok att den ökande mängden mättade fetter gör dem starkare- de blir ju stelare och fastare; jag har dock inte läst något av forskare som stödjer en sådan uppfattning.
Omega-3 är en typ av fleromättade fetter. Det finns dock också fleromättade fetter omega-6. Dessa finns i mängder av fetter som används idag i olika margariner och matoljor. Dessa kanske gör membranen smidigare men de innehåller också grundsubstanser till olika signalsubstanser i immunsystemet som är inflammationsfrämjande. Hos samlare-jägare åt man betydligt mindre av detta. Omega-3 däremot utgör förstadier till signalsubstanser som är inflammationsdämpande.
Kort sagt jag bör nog äta omega -3 extra. Jag tror inte det är sant vad som journalisten på Uppdrag granskning chat säger om behovet av omega-3 är vetenskapligt grundat utan mera tyckande:citat Willy Kristoffe: Jag har aldrig tagit ett enda piller äter fisk 1-2 gånger i veckan det är billigare och så blir jag mätt. Det är för j..... att svenska fiskare suger ut dom fattiga lender
Fredrik Laurin: Sannolikt är en sån fiskkonsumtion allt du behöver för att få i dig den Omega 3 som din kropp kan tillgodogöra sig. Fortsätt med det så sparas mycket resurser.

Omega-3 alltså, men kanske får det bli vegetabiliskt i forsättningen. Där finns det en tveksamhet om de har effekt eftersom de finns i ett tidigare led i den kemiska vägen mot grundstenarna i biologiska membran och signalsubstanser och där endast en låg andel omvandlas. Ungefär 2-4 % om jag minns rätt, men om man bygger upp ett lager av detta i kroppen bildas ändå tillräckligt mycket enligt Erasmus.

Lågt intag av mättat fett: orsak det konkurrerar med omega-3 fetterna om platser i de biologiska membranen och tränger ut omega-3.

Lågt intag av omega 6. Konkurrerar också om platserna i biologiska membran och är också inflammationsdrivande, med vissa undantag. (GLA)

Jag arbetar en del med att hitta alternativ till snabba kolhydrater och tror mig ha kommit en bit på väg där. Beträffande kolhydrater tror jag också man kan få en viss vägledning av den så kallade stenålderskosten. Det fanns inte mycket raffinerat socker där inte.

Sammanfattning jag får försöka ta reda på mera om det här med omega-3 kapslar.

2 kommentarer:

 1. Jag är vegan med nyligen diagnostiserad MS. Jag tänker som du att omega 3 är viktigt för hälsan och håller på att se över mitt intag. Bland annat tar jag vegetabiliska omega 3-kapslar från alger (http://www.v-pure.com/) som inte bara innehåller "fiskversionerna" av omega 3 (epa och dha) utan dessutom betydligt bättre fördelning mellan dem än fiskolja. Fiskolja innehåller ju i allmänhet betydligt mer epa, medan det vad jag förstått är dha som är positivt för hjärna och bildning av myelin.

  Utöver att äta såna ser jag till att använda enbart rapsolja och delvis rapsoljebaserade margarin när det behövs. Har också funderat på sätt att använda linfröolja, valnötter och valnötsolja i kosten. Utöver det ligger intaget av mättat fett lågt, men tyvärr gillar jag glass och även vegansk glass innehåller ju oftast mättat fett.

  SvaraRadera
 2. Hej Fredrik,
  jag tittade på sajten du gav en länk till och det är onekligen ett gott alternativ med detta omega-3 tillägg.
  Jag var också in på din hemsida o som och fick en del tips där bland annat om "pålägg", tack!
  Avseende glass fick jag nyligen en sorbet som var mycket god, tyvärr har jag inte namnet men den var köpt på ICA. MVH Sune

  SvaraRadera