Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, augusti 19, 2011

D-vitamin och inflammation. Mekanism upptäckt


.
Forskningen gjord av Sylvia Christakos och Sneha Joshi vid New Jersey Medical School.samt L. Steimann vid Stanford.

Vid MS spelar den immunfrämjande cytokinen IL-17 en viktig roll. IL-17 är ett protein, som alltså kodas från DNA strängar. Efter att vitamin D binder sig till D-vitaminreceptorn, parkerar sig D-vitaminreceptorn på genen som kodar interleukin-17. Genom att göra så tar D-vitaminreceptorn platsen för ett annat protein ( som kallas NFAT) vilket behövs för att genen skall sätta igång och producera interleukin-17, som är aktivt i autoimmuna sjukdomar och i MS.
I stället stimulerar D-vitaminreceptorn till bildning av ett annat protein som i sin tur ger inflammationsdämpande effekter.

Hmm, intressant... … det skulle kunna förklara varför det är viktigt att man skall ha en hög halt av d-vitamin i blodet om man har MS. Det gäller att se till att D-vitaminreceptorn ockuperar så många platser som möjligt för NFAT och därigenom förhindrar att IL-17 bildas.

4 kommentarer:

 1. Buster.9:41 fm

  Det här kan vara en förklaring varför invandrare får en högre risk att få ms i Sverige. Är D-vitamin grundorsaken till ms så är inte D vitamin bestånde utan måste "fyllas" på hela tiden. Nedan studien från Göteborg.

  http://translate.google.se/translate?hl=sv&u=http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22207619

  SvaraRadera
 2. Hej Buster,
  citerar från studien: This indicates that Iranians carry genetic factors that contribute to a higher MS risk when environmental-lifestyle MS risk factors change. man tror alltså att resultatet att iranier som flyttar till Sverige har högre risk att utveckla MS beror på en genetisk förutsättning.
  Det hela styrker teorin om D-vitaminets inverkar tycker jag. Människor med mer pigment i huden behöver mer tid för att bilda D-vitamin och iranier i allmänhet har nog mer pigment i huden än befolkningen som levt här i solfattiga norden i flera generation.
  MVH
  Sune

  SvaraRadera
 3. Buster.6:36 em

  Hej Sune,
  så här står det i senaste studien från Australien.
  Det finns ett samband mellan D-vitamin och MS, med högre nivåer av vitamin D visat sig skydda mot utvecklingen av MS hos barn och unga vuxna.Tre artiklar publicerade denna vecka i samma nummer av tidskriften Neurology.

  http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=sv&rurl=translate.google.se&twu=1&u=http://www.msra.org.au/vitamin-d-and-interferon-beta-treatments-ms&usg=ALkJrhhuw9HT_8bBkC3wbWaD3m2TR7EArA

  SvaraRadera
 4. Tack Buster,
  skriver ett inlägg om studien

  SvaraRadera