Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

måndag, augusti 22, 2011

Stor genetisk studie om MSArvsmassan hos 9772 personer av europeisk härkomst har kartlagt och jämförts med en grupp friska personer. Syftet med studien var att bedöma hur genetiska variationer kan kopplas till MS. Man fann sammanlagt 57 genetiska varianter, en del som visste om, men också 29 nya.
Källa: ABC news och George Jelineks sajt.
Här är några av resultaten och hur George Jelinek tolkar dem: Gener och genetiska förutsättningar bestämmer inte kliniska förloppet eller svårighetsgraden av sjukdom, något som antyder att miljöfaktorer är viktigare än gener när man har sjukdomen och vi kan kontrollera många av dessa miljöfaktorer. ( Man kan påverka genom D-vitamin, sluta röka, kost, träning, avspänning och stressreduktion, medicinering dessutom finns sådana miljöfaktorer samt faktorer vi inte vet) Mindfulness kan vara ett sätt. Mindfulness kan vara att leva som Rönnerdahl- Hur han klarar skivan kan ingen förstå- ingen utom tärnan i viken hon som dök, och ekorren och finken och vårens första gök och blommorna, de blommor som redan slagit ut på ängen, gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol.

Studien visade inte att genetik interagerar med kön; vilket betyder att fördelningen av kvinnor/män är 3/1 inte beror på genetik utan främst på miljöfaktorer. Stämmer i så fall väl med att fördelningen inte var sådan i första hälften av 1900-talet.

Ju större genetisk benägenhet, desto tidigare i livet insjuknar man.

De gener som påverkar T cellernas mognad är finns i högre grad hos MS sjuka, och det är bevis för att den kritiska sjukdomsmekanismen vid MS i första hand är ett immunsystem som ej fungerar korrekt. Studien talar starkt för att man får MS på grund av medfödda avvikelser i immunsystemet som gör att man blir mer mottaglig för faktorer i omgivningen som kan trigga igång sjukdomen.
Graeme Stewart, en av forskarna säger att vi hoppas att generna skall leda till studier som kan peka ut omgivningsfaktorerna. Generna visar på var man kan utveckla nya behandlingar.
Två av MS generna har med kontrollen av D-vitamin att göra. Stewart säger att det finns mycket starka skäl att göra en studie där man ger patienter stora doser av D vitamin från och med att de får MS.

2 kommentarer:

 1. Anonym11:18 fm

  Du skriver att imunsystemet inte fungerar rätt.
  Detta kan bero på att det utsätts för olika typer av L-formbakterier utan cellmembran som lever i värdceller och tar sin energi från dem. Olika typer av L-formbakterier ger olika stor skada på människokroppen. Belastningen blir olika hos olika människor. Då skadan blir för stor så kan olika kroniska sjukdomar uppstå. Kan man begränsa dessa bakterier vilket medför att belastningen minskar på kroppen så kan en förbätttring fås av hälsotillståndet. Detta i linje med att du anser att det går att förbättra hälsan även om man har en allvarlig kronisk sjukdom. Detta med bakterier som en bakomvarande orsak är naturligtvis kontroversiellt men ju mer man synar desto mer troligt blir det. Finns intresse så kan du få mer info.
  MVH
  Grannen

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Detta tillhör en del av de miljöfaktorer som skulle kunna bidra till kroniska sjukdomar om de rätta dvs "de avvikande" generna finns. Viss genomgångna sjukdomar som mononukleos= körtelfeber= kissing disease är vanligt hos exempelvis MS patienter
  MVH
  Sune

  SvaraRadera