Vissa fetter kopplas till sjukdomar som
diabetes och hjärtsjukdom medan andra som ofta finns i växter och
fisk har dokumenterade hälsoeffekter Från Medical Xpress
I ett nummer av Quarterly Review of
Biology spekulerar man i att olika fetter samverkar med mikrober i
tarmkanalen på olika sätt. Vissa fetter kan stimulera växten av
skadliga bakterier. Vårt immunförsvar har lärt sig att känna igen
dessa fetter och en immunreaktion kommer till stånd. Detta skapar
en inflammation av lågintensitet som på sikt orsakar kroniska
sjukdomar.
Fetterna kan påverka bakteriers
överlevnad och tillväxt i tarmkanalen. Vissa fetter har starka
antimikrob egenskaper- vanligvis omättade fetter, säger forskaren
Joe
Alcock. De reagerar kemiskt med bakteriernas cellmembran och
försvagar dem. Om bakterier exponeras för omättat fett har
bakterierna en tendens att brista. Kombinationen av långkedjade
omättade fetter speciellt omega-3 och andra för bakterierna
skadliga faktorer som magsyran gör att bakterierna kan dö.
Mättade fetter däremot saknar
vanligen dess antimikrobegenskaper och förser i stället bakterierna
med en kolkälla som gör att de kan växa och blomstra.
Det är dessa olika effekter på
mikrober som är orsak till varför vissa fetter är inflammatoriska
och andra inte, tror Alcock.
Man har undersökt detta i många år i
laboratorium och funnit samband mellan de fetter som har
antimikrobegenskaper och de som hade antiinflammatoriska egenskaper.
Fetter som saknar antimikrobegenskaper
tenderar att vara proinflammatorisk- där finns ett mycket, mycket
starkt samband. I en betydelse säger forskarna att närvaron av
mättade fetter sätter i gång en tidig varningssignal i kroppen.
När fetter som uppmuntrar bakterietillväxt finns där förbereder
sig kroppen för att bjuda motstånd mot dessa med ett
inflammatoriskt immunförsvar, som vill bekämpa infektionen- men
finns fetterna där åter och åter kan det göra att kroppens
försvar , inflammationer leder till kroniska sjukdomar som
hjärtsjukdomar.
Detta är en välgrundad hypotes säger
forskarna men det finns mycket forskning kvar att göra innan man vet
hur det verkligen förhåller sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar