Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, augusti 23, 2012

överviktsepidemin

Överviktsoperationer är en viktig hjälp för de personer som kämpar en ständig kamp mot fetma och som gång efter gång, år efter år, decennium efter decennium misslyckas. I DN finns en artikel om en kvinna som genomgått en sådan med gott resultat. Det var som en blindtarmsoperation, säger patienten. För andra kan det vara mer komplicerat men ändå ge stora vinster. Man går ner i vikt, lederna blir bättre, blodsockret normaliseras, blodtryck blir bättre. Man blir inte dödstrött av att gå en kort sträcka. Efter operationerna är det vissa saker som man måste följa, man måste låta bli att äta en del mat etc men i jämförelse med hur det var innan är oftast det stora vinster.Hur man skall bete sig efteråt.:
4-5 små måltiderna
äta långsamt, tugga i 20 min
separera flytande från fast föda
proteiner viktigast 60 g dag
undvika fett och sötsaker- kan ge dumping syndrome
undvika rött kött, råa grönsaker
undvika milkshakes, glass, läskedrycker
vitaminer dagligen
dricka en viss mängd i timmen

 Resultat hämtat från en svensk studie gjord av Sjöström: Operation med by pass förlorade cirka 1/3 av vikten och behöll det under uppföljningsbperioden i 10 år
Gastric banding förlorade hälften av detta ( det vill säga 1/6 av vikten) och behöll det under uppföljningsperioden om 10 år
placebo ingen bra utveckling


De viktreduktionsmetoder som finns har effekt i en del fall. Fettreducerad kost, GI, viktväktarna, LCHF hjälper alla en del patienter men för många är viktnedgången ganska låg 3-6 kg och det är i och för sig bra men om man väger 120 från början och är 170 cm lång så finns fortfarande betydliga hälsorisker förenat med obesitas. Samtidigt är inte operationer mot övervikt en lösning som är den generella metoden man kommer att använda. Operationer är alltid riskfyllda. Det finns dödsfall, men riskerna att dö är större för de i liknande situation som ej opererats, och det finns andra komplikationer. Dessutom är det resurskrävande.

Komplikationer vid överviktsoperationer:
akuta:
Läckage från tarm,
I efterförloppet lungemboli
akut uttänjning av magsäck
blödningar
sår problem
andra:
hinder i tarmen
ärrbråck,
inre bråck
sår i magsätt
ämnesomsättningskomplikationerDet kommer också en del mediciner mot obesitas. Det finns flera nya på gång som möjligen har goda effekter och inte kommer att utgöra en besvikelse som de tidigare.

Det viktiga är att förebygga att människan blir fetare och fetare.
 Diabetes typ II är en sjukdom som kopplas till övervikt. Förr kallades sjukdomen åldersdiabetes men idag drabbar sjukdomen barn i förskoleåldern på grund av deras övervikt. Fetman är inte längre bara ett problem i de gamla fetmastaterna, västeuropa och nordamerika utan kommer alltmer i länder som Kina, Indien och andra länder stadda i utveckling. Det finns många som tror att medellivsålder kommer att sjunka under 2000-talet pga fetmepidemin. Den trend där medellivslängden stigit från 35-40 till cirka 80 kommer troligen att brytas om utvecklingen inte tar en annan riktning.

Att dricka vatten i stället för andra drycker kan vara et första steg. Och i vårt land är vattnet förhållandevis billigt och drickbart. De flesta kan dricka vattnet ur sin kran.

6 kommentarer:

 1. Hej ! Sune läser din blogg ofta och tycker att du skriver om bra saker.

  Det är sant, det du skriver om fetma, att det är ohälsosamt att vara överviktig, det är förenat med medicinska risker och kostar samhället mycket pengar.

  Överallt kan man läsa om detta !

  Men vad jag undrar är, Hur känner alla överviktiga sig, när dom läser detta. Hur känns det att bli utpekad. Uthängd och många ggr diskriminerad ? Vad gör denna ständiga förföljelse av överviktiga med deras själ och psyke.

  Att ge pekfinger åt överviktiga som redan från början säkert känner sig underkuvade och sorgsna i själen, är vad jag tycker "inget att sträva efter". Vi vet alla vad som gör oss "feta". Sockret och det vita mjölet mm mm. Det är då 100% säkert att ingen överviktig människa inte vet om att de är feta. Det finns speglar i varje hem nu för tiden.

  Jag tror att lösningen på denna fetma epedemi som du skriver om, är att lösa gåtan, varför vi inte kan sluta äta alla dessa onyttiga saker, trots att de inte är bra för oss. Man måste ta itu med roten till problem först, inte bara behandla symtomen om man vill få en varaktig lösning. En operation är att börja i fel ända.

  Många som gör dessa operationer går upp i vikt igen. Varför jo, för att man har börjat fel, med en tro på att kniven fixar allt .... Först måste man börja läka det som bor inuti själen. Vad har hänt eller gjort så att man äter hejdlöst, varför tröstäter så många ?. Hur ser självförtroendet ut etc.

  Matmissbruk är en sjukdom, Liksom andra missbruk.

  Vi får inte diskriminera långa,korta,"för smala" rökare eller människor pga av deras hudfärg. Men fetisarna, dom kan vi ge oss på. Det är lätt att tala om hur andra skall göra eller inte göra om man inte har problemen själv.

  Stackars alla barn med övervikt som dagligen blir mobbade och sedan få läsa på löpsedlarna att mobbarna har rätt.

  Missförstå mig inte nu, jag tycker att det bör göras mycket för människor som lider av att de väger för mycket. Jag menar heller inte med detta inlägg på något sätt att vara otrevlig eller tvär. Det jag vill och önskar är bara att stanna upp ett tag och tänka efter. Hur känns det för människor som berörs av denna epedimi som uppenbarligen inte vill dricka vatten ur sin egen kran, hur känns det för dessa idioter ?

  SvaraRadera
 2. du har rätt i att det knappast finns någon överviktig eller fet person som inte vet detta, och dessutom är de experter på hur man dietvägen kan gå ned i vikt. det handlar inte om det.
  det är också klart att det finns ett missbruk, det sitter i hjärnan så att säga.

  men är det matmissbruk som kan ligger bakom en del av överviktsepidemin,frågan är om man inte måste lämna den individuella nivån för att komma åt den här tendensen att medelvikten stiger.
  Är det inte så att matindustrin, matkedjorna vill att vi skall äta mer av deras produkter, vill att vi skall dricka mer olika sötade drycker, energidrycker. För att inte tala om allt fett som också ligger bakom. Det är det energitätast.Sött, fett och salt stimulerar alla aptiten och är beroendestimulerande. Vad sägs om alla kokböcker, TV kockar som knappast kan laga en rätt utan att att det måste finnas mycket grädde, smör, kött med insprängt fett. Varför är läskedrycksflaskorna mer än dubbelt så stora mot i min ungdom, varför är grillkorvarna maxi, varför är tallrikarna större osv. Jag tror inte att man kan skylla överviktsepidemin på individen utan det har nog mera med de förändringar som skett i samhället.

  Och hur ser samhället på det? Gymnastiklektionerna har kommit att handla om hälsa och idrott, vilket betyder att det också finns ett teoretisk inslag med följden att fysiska aktiviteten minskar.
  Samhället prioriterar de som är bäst även beträffande fysisk aktivitet vilket får till följd att de mindre duktiga blir mindre uppmuntrade att röra sig.

  Både barn och vuxna får mindre "naturlig" fysisk aktivitet än i forntidens samhälle ( min uppväxt) hur kompenseras detta.

  Det här är ett samhälleligt problem, på något sätt måste trenden ändras. Ett första steg vore att popularisera vattnet som dryck för alla. Det vore ett steg framåt för de som inte har påbörjat sin vandring mot fetma. Det är det förebyggande jag vill framhäva. Det borde vara enklare att börja där.

  SvaraRadera
 3. God eftermiddag !

  Ja som du nu beskriver det, så är jag mer överens med din tanke. allt du skriver om, är en bra del i att hjälpa människor med för många kilon.

  Jag tror ändå att man oxå måste titta på problemen med övervikt utifrån ett psykologiskt perspektiv. Vad är det som gör att en del inte kan säga nej eller bara måste äta denna chips påse för att stilla sin ev ångest.

  Jag tror att det inlärda beteendet, gener, och utbudet av livsmedelsprodukter som innehåller salt, socker och fett samt all reklam för detta har en avgörande roll för hur vi människor skall klara av att skydda oss från övervikt.

  Men För många männsikor som är "fettskrämda", så finns inga gränser för hur de kan behandla och tala nedvärderande till överviktiga personer.

  Det finns ingen som frågar sig hur det känns för de som är utpekade, ingen tycker synd om en människa som väger för mycket, utan den får skylla sig själv. Om någon däremot får anorexia. då är saken en helt annan.

  Jag tror att problemet med övervikt ligger i vårat beteende, ångest, stress, gener. och skam.
  Tröstätande är som det låter. En människa som känner skuld och skam eller ångest och äter för att lindra sina bekymmersamma känslor, Vad händer då ?

  Jo hjärnan producerar mer av sin egen må bara signalsubstans, vips ! så mår vi bättre, så länge effekten varar. Samma sak händer med droger, alkohol, maktmissbruk, spelmissbruk, köpmissbruk etc. Ett missbruk är svårt att sluta med för att det genererar något positivt för stunden hos den personen som missbrukar.

  För att titta på vad som driver en människa till felaktiga kostvanor och övervikt. så Bör man först och främst börja med en individuell översikt av vad som är problemet hos just den personen.

  Varför ökar då antalet överviktiga ? delar beror naturligtvis på det du beskriver, men samhället i dag, ser inte ut som det gjorde för 30 år sedan: vi stressar mer, skönhetidialen har ökat. Alla skall se ut på ett visst sätt och männsiskor matas ständigt med att de inte duger som de är. Detta skapar stress, ångest, skuld och skam vilket bidrar till att övervikts problematiken ökar, även fallen av anorexia och andra ätstörningar, samt utbrändhet.

  Räcker inte mat som tröst, blir vi även deprimerade och måste börja ta mediciner som dämpar dessa känslor och som i sin tur bidrar till att övervikten kanske ökar ännu mer.

  Som överviktiga hängs ut i media i dag, som dåliga människor är inte ok, det bidrar till att problemen bara blir större för dessa människor. Det är oerhört tärande att ständigt få höra att man inte duger som man är, att man är en dålig människa.

  Jag har oxå sett på nära håll människor som gjort dessa operationer och gått ner i vikt. En del har hittat andra missbruk och en del har ätit sig till övervikt igen :-(. Det finns säker jätte många som får ett varaktigt resultat och vilken befrielse dessa människor måste känna.

  Min åsikt är dock det som jag skrivit om ovan jag vill även tillägga att det kostar inget att visa lite empati för de som drabbats av detta elende. för alla är dock inte öevervikt ett missbruk, jag tror heller inte att det inte finns någon i detta avlånga land som inte är medveten om kostens och motionens betydelse för hur man skall lyckas hålla en normal vikt. Jag är dock säker på att ingen har som målsättning att bli "fet". Vi kan prata om vattnets positiva betydelse för "alla", men vi bör sluta med att peka ut vissa människor.

  Trevlig helg // Ulrika :-)

  SvaraRadera
 4. Beskriver vi inte båda två eller flera sidor av samma sak? mJag tror inte att det bara handlar om tröstätande när man mår dåligt, jag tror mer på att det handlar om omedvetet handlande. Vad hände under EM i foboll? under OS. Hur många satt framför TVn i timmar och åt chips, hamburgare, pizza, olika former av cola och läsk, öl u name it. Detta beteende grundlägger fetma i minst lika hög grad som tröstätande. Är det riktigt att SVT-public service företaget skall bjuda på idrott på två kanaler samtidigt under stora delar av dygnet, när man vet hur skadligt ett långvarigt sittande är för hälsan och välmåendet. Ur hälsosynpunkt tycker jag det är snarast en skandal. Hur många ökade inte på sin vikt under de där två månaderna. Men tjugoåringen som ökar från 72 till 74-det spelar väl ingen roll? Men vad händer nästa gång, och näst och ... ...
  Riksdagen beslutade för för inte så länge sedan att det var oerhört viktigt att alla fick möjlighet att se så mycket som möjligt av dessa aktiviteter- konsekvenserna diskuterade man inte.

  Det finns många vanor att ändra: Det gäller inte bara att dricka mindre kaloririka drycker, det gäller att kanske begränsa ätandet till matbordet och likande saker. När man väl klivit över tröskeln till fetma då är det inte så lätt längre. Man tittade bort en stund från vad man gjorde och plötsligt var man där. Man kanske inte alls tröståt man handlade bara omedvetet.

  Sen kommer detta med kropps och skönhetsideal, kosmetik som serverar en annan sida. Gå ner 8 kg på några veckor och andra rubriker som löpen är fulla av. Det kan förvisso skapa ångest hos inte bara unga kvinnor. I den mån det lockar till bantning kan också detta bidra till övervikt i om med att sådana kurer brukar leda till att man går upp i gen vad man gott ned och många går dessutom upp några kilo extra. Vad som är än mer tveksamt med dessa idealbilder är att de egentligen inte skildrar något hälsoideal. Är det rimligt att kalla BMI något över 25 för övervikt när man samtidigt vet att det är människor som är friska, kanske friskare än de med BMI 19-20. När jag höll på med brandmansundersökningar fann jag ofta att de mest vältränade låg över gränsen 25. Det finns människor med rätt rejäl övervikt som är vältränade och ligger bättre i blodtryck, blodfetter och liknande än den magre soffpotatisen. Vad vill jag säga med det här? Skall man lösa problemet med att människor håller på att blir fetare och fetare generellt måste man förebygga att man sätter sig på det tåget med destination obesitas. Kanske måste man ingripa mot reklamen, jag har idag sett flera reklamsnuttar om fettindränkta och besockrade snacks. Jag tror inte man skall göra det lagstiftningsvägen men genom att diskutera hur det går till.

  Det borde inte kunna ske att barn skall få "åldersdiabetes". Men det är vi alla "samhället" som bidrar till det.

  MVH Sune

  SvaraRadera
 5. Hej igen Sune !

  Jag förstår dej, jag håller med dig, men min fråga är fortfarande.

  Hur känner sig alla "Feta" När de blir beskrivna och utpekade på detta sätt ?

  Mvh / Ulrika

  SvaraRadera
 6. Ulrika,
  Beträffande din fråga är det troligen så att fetma är ett sår som psykologiskt känns, eller rättare sagt kan man stryka troligen. Däremot tror jag man är ganska intresserad av att läsa om ex.vis överviktsoperationer och konsekvenserna av det. Operationerna har onekligen gett en del personer ett nytt liv, men det är inte lösningen på problemet men kan hjälpa vissa.
  De olika dieterna kan också hjälpa vissa. En del blir hjälpta av vad du kallar fettskrämdas diet, andra av LCHF men problematiken kvarstår så länge det den allmänna inriktningen (reklam, tv, kokboksepidemin etc) istället stimulerar att vi skall äta mer.
  Sune

  SvaraRadera