Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, maj 10, 2013

För 10 cent per kilo kan man göra grisarnas uppfödning mer human. Kanske till och med göra dem till lyckliga grisar.

Något jag uppskattar med Jonathan Safrans bok Äta djur är att han även tar upp och besöker djuruppfödare och slakterier med en humanistisk behandling av djuren. Han besöker bl a ett slakteri och han gör ett besök hos grisbonden Paul Willis. Denne är ansluten till Niman Ranch som är ett företag där man samordnar olika djuruppfödare med stränga krav på miljö, djurhållning, transporter och slakt. Det finns anslutna både nötboskap-kyckling-kalkon-grisbönder.
Man kan också göra ett besök hos Paul Willis med hjälp av Youtube.

 Jag äter ju inte fläskkött men känner att detta är ett bra sätt att hålla djur. Han får cirka 10 cent mer per kilo för att förvandla grisarnas tillvaro från ett helvete till en betydligt angenämare tillvaro.

Jag äter ju helst bara vilt, kyckling och fisk och vill minska ned på det också.¨Hur är det med kycklingar i Sverige. Det finns alternativa och humanistiska sätt att föda upp dessa. När min sekreterare Miss Google letade efter det fannsfö åtminstone tre uppfödare med en behandling som som hanterade sina kycklingar på ett sätt att man med ett bättre samvete kan äta kyckling, men en väldigt låg procent av kycklingarna uppföds så- kanske 1-2 procent.
De tre företag jag fann var Brösarp, Ockelbo kyckling och Hagbys.
Det finns problem med att föda upp kyckling humant utan att snabba på utvecklingen. Vanligen blir en broiler cirka 30 dagar i Sverige och dess liv går ut på att växa så snabbt som möjligt. Kycklingarna är genetiskt framtagna för att växa snabbt och i Sverige finns bara äggkläckerier som har denna typ av kycklingar varför även företagen ovan är tvungna att använda dessa djur. Vid den genetiska manipulationen har man prioriterat att kycklingarna skall få mycket muskel mm men inte ett bra skelettt vilket gör att de bryter ben ( får inte röra sig tillräckligt, skörare ben) och har missbildningar . Detta innebär stort lidande. På de här ekologiska uppfödningarna är man tvungna att använda denna sort också men de driver inte på tillväxten utan djuren skall få utvecklas naturligt och då lever de 81 dagar men Hagbys avlivar dem lite tidigare eftersom de tycker att de minskar riskerna för djuren då. Jag tycker uppfödningen av de här djuren känns mycket bättre och är absolut värt en högre kostnad inte bara för djurens skull utan också för att det är friskare kycklingar man får; riskerna för infektioner minskar och det ger förhoppningsvis mindre risker för utveckling av fågelinfluensapandemier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar