Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, maj 16, 2013

Kommer han att lyckas att förebygga demens och Alzheimers sjukdom?


Farfar, farmor, morfar och mormor hade samtliga demenssjukdomar liksom mamma och pappa. När Neal Barnard ( läkare och forskare inom bl a nutrition och dessutom den som startade organisationen Physicians committee for responsible medicine, en organsisation som arbetar för etisk forskning och som vill hitta alternativ till användande av djur i forskningen) skriver en bok betitlad -Kraft mat för hjärnan- POWER FOOD FOR THE BRAIN märker man att ämnet ligger honom varmt om hjärtat. Han är  angelägen om att för egen del slippa drabbas av demenssjukdom efter att ha sett sina anförvanters tragiska utveckling. Man kan tänka sig att detta är bakgrunden till att han skrivit boken. Barnard är betydligt yngre än jag och jag lär inte få uppleva om han lyckas att förebygga demens och Alzheimer. Men en hel del forskning talar för det.


Barnard skriver bra och boken är lättläst trots att den är tätt packad med olika information och fakta. Jag har tidigare lyssnat till Barnard's youtube föreläsningar av vilka en del är ganska roliga. Han är en god informatör. Han förespråkar kost från växtriket och äter i stort sett inget från djurriket. Han har forskning bakom vad han säger men påpekar vid flera tillfällen att forskningen inte alltid är framme vid vad han själv tror och förespråkar.

KOSTEN
Vad Barnard förespråkar  är mat från växtriket. Han förespråkar också att man bör välja nyttiga fetter av vilket han främst menar omega-3 men då från växtriket. Av vilket det finns massor. Han påpekar också att det finns en begränsning i att människan inte är speciellt effektiv i att överföra omega -3 från växtriket (ALA) till EPA och DHA som är viktiga för hjärnan; det finns en konkurrens om enzymen som utför detta från omega-6. Enligt Barnard är det viktigt att hålla ned intaget av omega-6 för att bevara en bra balans omega 3/omega 6..

Han anser att transfetter är skadliga fetter vilket väl alla håller med om men visar också på forskning som säger att ju högre halt man äter av mättade fetter ökar risken för Alzheimer. Han visar på forskning från Loma Linda University som säger att de som ej äter kött har minskad risk för Alzheimer sjukdom och de som åt mest mättade fetter hade ökad risk för Alzheimers sjukdom medan enkelomättade fetter tydde på minskad risk. Vid Rush Institute for Healthy Aging finns liknande forskningsfynd. De som åt mindre mättade fetter per dag hade betydligt lägre risk att drabbas av Alzheimers sjukdom än de som åt mer.
VITAMINERNA
Barnard skriveratt man bör se över sitt intag av vitaminer. De som är viktiga antioxidanter är vitamin E samt folsyra, B6 och B12. De tre första kan man få i kosten men det gäller att se till att man äter sådant som innehåller dem. B12 bör man äta som tillskott.
METALLERNA
Man skall oxå vara noga med att inte få för mycket mycket metaller ( och inte för litet heller givetvis av de som behövs).Det är då framförallt järn, koppar, zink och aluminium han avser. De tre första är nödvändiga för oss men Neal Barnard menar att ofta får vi för höga halter av det. Han säger till exempel att många äter multivitaminer som innehåller järn, koppar och zink trots att man får tillräckligt genom den kost man äter och löper risk att få för höga nivåer. Beträffande aluminium är inte detta något nödvändigt för oss men vi får det ändå i oss bland annat genom mediciner- inte minst genom medel som skall minska symtom av magbesvär och sura uppstötningar.
KOGNITIV TRÄNING
Ett tredje fält han talar om är kognitiv träning. Det finns en hel del att göra där säger han. Ju mer förbindelser man har i hjärnan mellan olika nervceller desto bättre- man har mer att ta av om tillbakabildningen sätter igång. Med förbindelser menar han synapser, som bland annat bildas då man lägger något i långtidsminnet. De som kan två språk har större antal synapser, de som kan tre språk har fler än då osv. Han talar också om träningstekniker för minnet.
FYSISK TRÄNING
Ett fjärde område är fysisk träning där han beskriver forskning som visar att fysisk träning är välgörande för den kognitiva förmågan.

Dr Oz intervjuar Barnard om att förebygga Alzheimer. Där berättar han om sin familj och om varför detta är så angeläget för honom. Han berättar om varför han helt lagt om sin kost från den han åt i sin ranchägarfamilje där grönsakerna var ganska sparsamt förekommande men rött kött desto vanligare.
Han berättar också om att han inte äter fisk utan har en helt vegetabilisk kost. Lite löpsedelinformation är det över en del av programmet men man får se det med ett kritiskt sinne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar