Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, augusti 10, 2013

Autolog stamcellstransplantation mot MS. Bot säger säger neurologen Jan Fagius

På SVT intervjuas Jan Fagius om stamcellstransplantation.

 God effekt av svenska stamcelltransplantationer

Det har nu gjorts ett femtiotal autologa stamcellstransplantationer mot MS med goda resultat- så goda resultat att man nu börjar tala om att det botar. De som hittills fått behandling i Sverige är personer med mycket svår  variant av sjukdomen som dessutom inte kunnat behandlas med god effekt av andra medel.
Genomgång av resultatet under i genomsnitt 4 år:
Resultatmässig har 90 procent inga nya skov.
85 procent har ingen aktivitet på magnetkamera
70 procent har  inga tecken på sjukdomen alls.

Behandlingen i korthet
Vid den här behandlingen slår man ut immunförsvaret med cytostatika efter att ha tagit till vara blodstamceller från individen i fråga. Därefter återför man blodstamcellerna  med syftet att ett nytt friskt immunförsvar skall bildas. Och det gör det alltså.
Risk för farliga infektioner
Den stora risken är att man får livsfarliga infektioner under tiden immunförsvaret är är utslaget.
Risken är att man dör i infektion. Man har emellertid blivit bättre och bättre på att hantera detta och det kommer troligen att bli aktuellt att andra med MS kan behandlas.
Det finns redan andra grupper av MS patienter som behandlats
I Ryssland finns behandling gjord på andra grupper. Bland annat på grupp med en mycket svåt sjukdom som progredierar.  (EDSS 7,0-8.0)  fall med hög aktivitet och snabb neurologisk försämring i sena skeden av sjukdomen.) Resultat sju patienter totalt. Två förbättrades och fem stabiliserades.
Ett hundratal patienter rapporterades om i en studie jag beskriver här. Det finns alltså redan nu andra grupper som genomgår denna behandling
.

2 kommentarer:

 1. Anonym3:48 fm

  Hej
  Du skriver att det finns de som inte har några tecken på sjukdomen alls. Innebär detta att det inte finns några lesioner varken på hjärna eller rygg? Kan dessa skador försvinna och faktiskt läka. Jag har röntgat mig två gånger och visar ingen förändring. Trodde att detta var det bästa resultat, men kanske finns det hopp om ännu bättre?

  Patrizia

  SvaraRadera
 2. Hej Patrizia,
  Är inte riktigt säker på vad Fagius menar med detta, men jag har sett en annan studie där det inte fanns någon aktuell inflammation och även minskning av tidigare lesioner. :http://www.medscape.org/viewarticle/453292 och atrofierna hade stannat upp.
  I boken Recovering from Multiple Sclerosis (Jelinek) beskrivs åtminstoner två fall där förändringarna på MRI hade gått helt tillbaka. Att atrofier ( hjärnkrympning) skulle försvinna är väl osannolikt så det rörde sig om tidiga fall.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera