Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, augusti 09, 2013

Etik och min blogg


Jag tänkte jag skulle skriva om CCSVI och vad som tycks vara läget nu. Efter att ha funderat på det under en dag kom jag fram till det kanske vore skäl att beakta etiken i bloggandet och då kanske speciellt mitt bloggande. Min tanke bakom bloggandet har varit att skriva om det mesta som handlar om MS och om en hel del annat. Vad jag försökt vara noga med är att hålla mig till vad man som sjukvårdspersonal är skyldig att göra nämligen att följa “vetenskap och beprövad erfarenhet”. Många frågar sig kanske hur kan jag då skriva om diet av typ Swank, Jelinek och till och med rekommendera den, eftersom flertalet läkare inte gör så. Där har jag två svar: dels att det finns en hel del forskning bakom det. Det andra är att denna diet är en generellt nyttig diet som många läkare , dietister kan skriva under på även om man säger att diet har ingen roll att spela vid MS. Att formulera sig så är för övrigt helt ovetenskapligt. Dessutom säger jag inte att det hjälper mot MS däremot att en hel del talar för att det kan hjälpa.

Det finns även andra etiska riktlinjer man bör följa i bloggandet:
Man skall respektera en läsares autonomi vilket man kan göra genom förbättra dennes handlingsförmåga och förbättra de yttre möjligheterna till handling. Jag anser att man kan göra detta genom att orientera om till exempel forskning och situationen inom det man skriver om. Man kan där komma i konflikt med en annan princip- att inte skada läsaren. När jag skrev om fetma och den starka ökningen av överviktiga personer menade en läsare att man skall vara försiktig och se till att man inte genom vad man skriver får människor med problem med övervikt att må dåligt, få ångest. Detta är naturligtvis en helt riktig anmärkning. Samtidigt ser jag dock ett så stort problem med överviktsutvecklingen att den måste vara diskuterbar- speciellt som jag skriver så mycket om kost.
Jag skriver inte bara om sådant som är baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet. Jag skriver också om sådant som strider mot det. Jag har tagit upp exempelvis homeopati, sakral terapi och Marshall Protocol. Det senare inlägget ledde till många kommentarer där det fanns flera som var positiva och det fanns en risk tyckte jag att min mycket kritiska blogganteckning ledde till att det blev propaganda för metoden och någon frågade efter läkarkontakter. Detta ansåg jag inte skulle stå i min blogg. Jag fick ta bort det inlägget av andra skäl- skräpkommentarer via maskin ; men lägger nu ut det igen, Marshall Protocol. (numera modererade kommentarer då jag inte vill ha skräpkommentarer). Där kan man i kommentarerna läsa frågan: Hur kommer man i kontakt med den norske läkaren? Jag skrev då följande: Hur ställer man sig till senaste inlägget? Jag tänkte jag skulle skriva så här: "Eftersom jag inte finner att MP behandling är vetenskapligt prövad och dessutom tror att delar av den kan vara skadlig, vill jag be er att inte lägga ut länkar till hur man får denna behandling här på bloggen. Bloggen är dock öppen för diskussion om MS."
Men jag vill ju att ordet skall vara ( fritt med vissa undantag )varför jag skriver det inom parentes. Jag vill dock poängtera att jag förordar inte Marshal Protocol behandling
. Frågan är: vad är det rätta? Kan det betraktas som censur.???

När CCSVI kom var jag intresserad av det och informerade om dels vad det var och människor som genomgått det. Däremot var jag skeptisk till att man skulle åka och pröva metoden som jag dels uppfattade som inte helt utan risker, kostbar och inte på något sätt genomforskad. Skulle man genomgå detta var enligt min mening den enda vägen att delta i klinisk prövning. Jag tror kanske inte att min blogg ledde till att någon åkte och blev behandlad, men en bekant jag hade läste mina anteckningar och så småningom reste han och genomgick behandling. Detta gjorde att jag inte längre ville skriva om CCSVI. Jag ville inte medverka till att någon skulle genomgå en behandling där det inte finns tillräcklig vetenskap. I dagsläget är det snarast så att det som finns motsäger att man skall genomgå behandling. De som väljer att åka och göra behandling måste man ha respekt för men samtidigt inte medverka eller stimulera till att åka. Jag anser till exempel att en månad på Vintersol kostar 50 000 och skulle förmodligen ge betydligt mer om man nu skall bekosta någon form av sin behandling.
Det är ingen helt enkel sak om man skall blogga sådant som är viktigt för många människor men samtidigt vet jag ju att mitt bloggande är bara en droppe i ett stort hav.

5 kommentarer:

 1. Jag tycker du gör det bra och att det du skriver är intressant. Du är ju inte min behandlande läkare så när jag läser förstår jag din synvinkel och det ger dig stort spelrum. Det är din blogg och du ska inte behöva be om ursäkt eller censurera.

  Klart att man tar ett visst hänsyn som bloggare ändå, men det du skriver ger oss läsare en idé om vad det finns för möjligheter - och det uppskattar jag! Det är tydligt i din text att du inte anser allt som en absolut sanning eller vetenskapligt säkerställt.

  Vad det gäller övervikt så behöver vi öppna våra sinnen för hur vi kan lösa problemet. Det hjälper inte att tiga, blunda och att undvika ämnet.

  Fortsätt du och skriv med frimodighet! Jag tror många med mig får väldigt mycket av att läsa det du skriver!

  Jag kommenterar inte allt, men jag uppskattar varje inlägg du gör och jag begrundar dina ord och tar till mig det som jag känner kan förbättra min situation :-)

  Kramar från mig <3 <3 <3

  SvaraRadera
 2. Hej Angela och tack för vad du skriver. Det är bra att få feedback på vad man skriver så att det inte blir som att ropa i öknen. Det känns skönt att läsa hur du uppfattar det och att det överensstämmer väl med mina intentioner.
  Ha det bra.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 3. Anonym6:41 fm

  Hej
  Om du bara skulle skriva om det som var rent vetenskapligt, skulle det ta lång tid innan du skulle få ut någon text eftersom det oftast tar väldigt lång tid med många studier. Genom att du inte är verksam som läkare längre, så har du ju möjlighet att ligga i framkant med sådant som jag tror att du känner kommer att bli vetenskapligt belagt. Ta bara det här med d-vitamin. Det var i din blog jag läste detta först och nu ca två år senare kan man inte läsa en hälsotidning som inte rekommenderar vitaminet och jag har hört många läkare som ordinerar detta nu. När jag gick till en läkare (dock inte neurolog), så visste han ju inte ens vilka effekter vitaminet hade. Jag har även lagt om min kost efter vad du har skrivit och jag mår mycket bättre- så fortsätt att hålla dig i framkant!

  En annan sak som jag har tänkt på- kan du se hur många som läser din blog? Jag läser ofta, men har inte alltid tid att kommentera (och ibland har jag inget att kommentera fast jag tyckte det var intressant) för jag tycker det är synd om du tror att du ropar i öknen!!! Vill ju inte att du ska sluta skriva för att du inte tror att det finns intresse.

  Patrizia

  SvaraRadera
 4. Hej Patrizia,

  Det här med hur många läsare som finns är svårt. Det finns en hel del besökare men det verkar som det är mest sådana som googlar på något ord. Och eftersom det finns en hel del ord här som handlar om hälsa mm så tittar man på bloggen en kort stund. Däremot har jag inget begrepp om antalet läsare. Jag vet dock att det finns åtminstone fem eftersom jag brukar få kommentarer av och till.

  Men det är inte detta som fått mig att fundera utan att jag känner att det skulle behöva förnyas. Det känns inte heller lika roligt. Jag har tänkt att jag kanske skall lägga ut ett inlägg i veckan.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 5. Anonym8:38 em

  Kanon att du fortsätter lite i alla fall! Det ska ju vara lustfyllt också!

  Hälsningar

  Patrizia

  SvaraRadera