Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, december 28, 2013

Jag spelar och sjunger jag

Lyssnade på Tomas Sjödin i programmet vinter.
                                          Klas Klättermus


 I  programmet berättade Sjödin om ett samtal mellan Klas Klättermus  och Mårten Skogsmus
 +Har du samlat  några nötter i ditt förråd frågar Klas sin vän Mårten.
-Ja, lite grand har jag, svarar Mårten. Har du några nötter?
-Inte en enda en, svarar Klas.
-Det är konstigt med dig, sa  Mårten Skogsmus   till Klas Klättermus.  Du arbetar inte och du plockar samlar inte nötter och gör inget annat heller och ändå är du alltid så glad.
-Jag spelar och sjunger jag, sa Klas Klättermus.
-Men det kan man inte leva av, påpekade Mårten
-Men inte dö heller, svarade Klas.

Lite ord av en klok Klas Klättermus. Jag tycker nog att det finns en positiv sida av den så kallade arbetslinjen, men det finns en negativ sida också. Det finns mycket annat i livet också. Och alla kan inte arbeta men man är lika bra för det. Det har kommit lite i skymundan.

Ett par personer samtalade om arbetet. Den ene ägde ett ganska stort företag och var VD där. Man talade om hur viktig man upplevde sig för sina respektive arbeten. Men så sa  VD:n och pekade på en kyrkogård som låg i närheten: Man tycker att man är oumbärlig men man får tänka på att däruppe ligger många som ansett sig oumbärliga.Samtalet tog en annan vändning.

Jag kommer också att tänka på fysiologen Robert Sapolskis bok: Zebror får inte magsår.
I korthet antyder titeln att zebror är utsatta för kraftig stress då de jagas av lejon, men under resten av tiden kan de leva ganska avkopplat, beta på savannen, vara social och ligga under ett akacietträd och njuta. Vi människor är ofta inte så bra på det där. Det gäller att försäkra sig om framtiden, år framöver och kanske till och med om hur mycket man lämnar efter sig till och med om man saknar arvingar. Men det finns mycket mer än det rent materiella som är viktigt.

Vad vårt samhälle egentligen lider brist på är kanske framförallt inte arbetet utan snarare förmågan att koppla av, att hoppa av ekorrhjulet och  att leva.


2 kommentarer:

 1. Buster5:58 em

  +Har du D vitaminberikat frågar Klas sin vän Mårten på livsmedelsverket.
  Ja, lite grand har jag, svarar Mårten.
  Klas säjer: det är för lite...

  http://www.youtube.com/watch?v=ICs9Z-3FoTw

  SvaraRadera
  Svar
  1. D-vitamin brist också kopplat till kardiovaskulär sjukdom med dödlig utgång. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24106288

   Radera