Old
friends hypothesis
Gamla
vänner (old friends) hypotesen är samma hypotes som
hygienhypotesen,
dvs att det har skett en förändring av den flora av bakterier som
finns i vår omgivning och i oss själva. Orsaken till att man vill
byta namn är, att hypotesen tolkats som att om man får gå i genom
olika sjukdomar typ barnsjukdomar och så mognar immunsystemet och
ställer till mindre problem i form av allergi och liknande, men det
är inte vad det handlar om. Det gäller inte hygienen i det nutida
västerländska samhället- utvecklingen av kroniska sjukdomar
började tidigare än så. I England noterade man under 1800-talet
att stadsbor tycktes ha ökad förekomst av höfeber än
bondebefolkningen och betydligt senare såg man i Israel att antalet
fall av MS var relaterat till den sanitära nivån. På ovanstående
länk skriver jag i förbigående om Sardinien, utrotandet av
malaria och ökning av MS sjuka. Det handlade mera om att de
mikrober som vi omges av har bytts ut.
Gamla
vänner syftar på att när vi utvecklades till människor fick vi
med oss bakterier och mikroorganismer från våra ”förfäder”
och från den omgivning vi utvecklades i. Dessa bakterier ”lärde”
vi oss att leva i samspel med och tolerera. De fanns bland annat i
tarmarna. Immunsystemet lärde sig att tolerera bakterierna och inte
bara det. Bakterierna i exempelvis tarmen kunde vara till nytta och
hjälpa oss att ta upp näringsämnen. Ett exempel på detta är att
de som äter vegetarisk mat i Indien har en tarmflora med bakterier
som gör att vi kan bilda B12. Det har också visat sig att fibrer
är mycket viktiga för dessa bakterier. Fibrer bryts ned av
bakterierna i tarmen och bildar korta mättade fettsyror. Två gånger
i mänsklighetens utveckling har det skett en förändring för de
gamla vännerna i tarmen. Första gången var då människan blev
lantbrukare, men den utvecklingen klarade vi relativt bra. Djuren och
deras mikrober följde med och vi kom att utsättas för ganska
liknande bakterier som i samlare, jakt och fiskelivet, i nomadlivet.
Andra växlingen skedde då flertalet av oss kom att bo i städer. Det bytet kanske inte var lika lyckosamt för tarmfloran.
Om
tarmens bakterier
Varje
människa är värd för 100 trillioner (100 000 000 000 000 000)
bakterier som tillsammans kallas mikrobiota. Majoriteten av dessa
finns i tarmkanalen.
De
senaste
uppskattningarna av antal gener i den sk mikrobiotan är 8
miljoner gener dvs 300 gånger så mycket gener som finns i hela det
mänskliga genomet.
Tarmkanalen
och dess bakterier har viktiga funktioner
De
mikroorganismer som finns i tarmkanalen kan ändra genutrycket, dvs
vilka proteiner som bildas i tarmslemhinnan- exempelvis enzymer- och
ytterst påverka mag-tarmkanalens funktioner. Studier
har visat att det omfattar immunförsvar, upptag i tarmen,
energiomsättning och den barriärfunktion som finns i tarmen. Man
kan dela upp tarmkanalen i tunntarm och tjocktarm. I övre delen av
tunntarmen (duodenum och jejunum) närmast magsäck är upptaget av
näringsämnen en viktig funktion, nedre delen av tunntarmen som
kallas ileum är immunologiskt aktiv och där finns bland annat
blindtarmen. Slutligen kommer tjocktarmen där bland annat bildning
av korta fettsyrekedjor bildas i jäsningsprocesser och där sker
också återupptaget av vatten.
Olika
beståndsdelar i födan som vitaminer, aminosyror eller fibrer kan i
tarmen omvandlas till andra ämnen av tarmens bakterier. Exempel på
detta är kortkedjade fettsyror som kommer från komplexa kolhydrater
som inte kan upptas i tarmen (fibrer) genom jäsningsprocesser. Dessa
kortkedjade fettsyror är viktiga i olika biologiska processer och
förser bland annat tjocktarmens slemhinneceller med energi och gör
att de kan fungera. Histamin, serotonin, och gammasmörsyra (GABA) är
andra exempel på ämnen som produceras med hjälp av tarmbakterier.
Jäsning av sådana kolhydrater gör också att de nyttiga
mikroberna trivs i mag-tarmkanalen. Diet kan förändra mikrobiotan.
Man gav försökspersoner en
västerländsk diet med mycket fett och kunde efter en månad se
att halten av endotoxiner ( som kommer från bakterier) i blodet
ökade med 70 procent tydande på någon form av inflammation medan
en diet restriktiv på fett mm gav en minskning. Även med
dietförändringar med enkla sockerarter har man sett liknande
förändringar.
Mikrobiotans
komposition kan ändras på olika sätt bland annat genom probiotika,
diet. Med hjälp av denna länk
kan man se påverkan på tarmfunktionen av probiotika.
När den goda tarmfloran skadas ökar risken för kronisk inflammation
När
den goda tarmfloran, den hälsosamma cellfloran skadas och
tarmfunktionen som följd störs kallas detta dysbios. Sådan dysbios
kan kopplas samman med låggradiga inflammationer, kroniska
inflammationer, exempelvis metaboliskt syndrom, IBD. Som jag skrev
ovan tror man att det skett två omgångar av viktiga förändringar
av tarmfloran. Den senaste förändringen började med att flertalet
flyttade till stadsmiljöer, med färre djur men också med mer
sterila miljöer. Markens kletiga lera på vårarna ersattes med
asfalt och det skedde en hel rad andra förändringar som ytterligare
ledde till att mikrobiotan fick en annan sammansättning, en
sammansättning där nyttiga gamla vänner bland bakterierna ersattes
med nya bakterier som inte var lika godartade. Till dessa
förändringar hör också antibiotika som slår ut tarmbakterier och
det kommer ersättning med nya som inte alls är bra och som kan ge
superinfektioner med diarreer och andra symtom. Dessutom kan enligt
ovannämnda studier diet med mycket fett, socker också leda till att
tarmfloran förändras på ett sätt ogynnsamt för bl annat
immunsystemet. Tillsammans med andra saker som påverkar exempelvis
hälsan exempelvis D-vitaminbrist, att man kommer i kontakt med virus
senare än vad man gjort förr och flera olika saker kan man drabbas
av kroniska inflammationer av typ MS. Sådana är tankarna bakom Old
Friends hypotesen. Hur det egentligen ligger till, var det kommer
att landa vet man inte men det här är het forskning.
Ett
probiotikaförsök
Jag
kan nog säga att jag har en del tarmproblematik. Ungefär 30-40 av
alla med MS har det. Jag har trott mig komma på förättringar flera
gånger bl annat med blåbärsoppa på morgon- ja visst det hjälper,
men inte helt. När jag fick celiakidiagnos och uteslöt gluten blev
det något bättre- en period, men av och till har det varit riktigt
besvärligt.
Jag
har nyligen läst om dels probiotika och skrev om det. Dessutom har
jag skrivit om fekal transplantation. Egentligen är detta
behandlingar som är just baserade på teorier som Old Friends
Hypothesis även om det inte kallades så i begynnelsen. Det är 100
år sedan man kopplade ihop yoghurt och friska åldringar. Forskaren
Elie
Metchnikoff fick 1908 Nobelpriset i litteratur och han kallas
ibland probiotikas fader.
Jag
har nu i en månad försökt med ett lite mer potent probiotikum som
innehåller 24 biljoner bakterier per dos. Enligt denna artikel i
läkartidningen bör det åtminstone vara 10 miljarder / dos för att
uppnå effekt. Dessutom var de bakterierna av de typer som enligt
den
undersökning av probiotikabakterier jag skrev om tidigare hade
en visad effekt.
Resultat
Om
man har en skala där 0 besvär är perfekt och 10 närmast maximalt
så försöker jag beskriva det med denna skala. Det finns en viss
effekt, men jag anar att det kan vara placeboeffekt. Jag skall nu ta
probiotika varannan dag och skall följa upp om det finns någon
bestående effekt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar