Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, december 31, 2014

Gott Nytt År

Här i V-land är  det underbart väder denna nyårsafton.

Igår tittade jag igenom det gångna årets anteckningar för att se vad som jag nu tycker om dem.

NEDA ( no evidence for disease activity- inga bevis för sjukdomsaktivitet) och T2T ( Treat to target-behandla tills man uppnått målet) är två begrepp som blivit allt viktigare i terapin av kroniska sjukdomar. NEDA är ett begrepp som kommit avseende MS, där målet är att trycka tillbaka all inflammation i hjärna och ryggmärg så snabbt som möjligt så att inga skador och handikapp skall inträffa. Det innebär att man går in med "aggressiv" terapi initialt för att förebygga framtida handikapp.
T2T är viktigt inom området reumatiska sjukdomar där målet är ungefärligen det samma- att handikapp inte skall uppstå. Inom reumatologin har detta fler år på nacken. Man kan säga att reumatologin är en föregångare.

Blodstamscellstransplantationer vid MS är också något intressant. 60 fall har rapporterats i Sverige med goda resultat. En större studie är på gång.

Sambandet mellan bakterierna i tarmen och immunsystemet och hälsan i allmänhet är också ett intressant område. Beträffande sjukdomar som MS och RA finns  sporadiska fall rapporterade avseende fekala transplantationer och möjligen, möjligen  kan där finnas något. Beträffande vissa svåra tarminfektioner ( clostridium difficile) är fekala transplantationer nästan suveräna. Även vid tarminflammationer som ulcerös colit och Crohns sjukdom studeras denna behandling.
Beträffande IBS ( irritabelt tarm syndrom) har dieten FODMAP blivit känd som en effektiv behandlingsstrategi.
Livsstilsfrågorna:
Där har kommit studier om bl a övervikt, rökning som riskfaktorer för MS. Jag såg nyligen att man frågade  olika neurologer  på MEDPAGE om Terry Wahls Protocol. De sa ungefär så här: det finns inga bevis för att detta skulle ha någon speciell betydelse för MS  med undantag för att leva och äta sunt är bra för alla.  Jag tycker emellertid att detta är fel inte ur den bemärkelsen att det är någon terapi för MS, men det är ändå på ett sätt viktigare för MS patienter. Man har lite mindre att spela med om man fått skador och då gäller det att vårda det man har kvar och att god kost, fysisk träning och i övrigt bra levnadsvanor är en del av detta.

Se om Garth Mc Lean. Han var tydligen ganska illa däran då han fick diagnosen 1996. Den man han gått hos och lärt sig Yoga Eric Small fick diagnosen för mer än 50 år sedan. Man kan läsa om Garth i senaste MS magasinet.


5 kommentarer:

 1. Anonym5:31 em

  Gott Nytt År!

  Din undran; vad ska jag göra med bloggen? Mitt svar; fortsätt ......
  Värdefullt med vetenskapliga sammanfattningar och egna funderingar och strävanden.

  Själv mår jag oförändrat, kan säga: bra. Har vant mig vid att vara "jag" med en del smärre begränsningar. Äter vegetariskt, är närmast vegan (lite ost). Undviker raffinerat socker. Tar 2,5 mg Prednisolon varannan dag och 1,25 mg varannan (Crohn, som håller sig lugn). Min MS håller sig också lugn.
  Har passerat "pensionsstrecket", men jobbar kvar som timanställd, ca 25% av en heltid.

  Som sagt; fortsätt blogga!

  Med vänlig hälsning


  Annette J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för nyårshälsningarna. Det var bra formulerat det där med att vara "jag med en del smärre begränsningar.
   Hälsningar
   Sune Ö

   Radera
 2. Anonym1:03 fm

  Hej Sune!
  Jag vill bara tippsa dig om fantastisk film om "connection between mind and body". Filmen är kort, ca 15 min. Jag tror att du kommer att gilla den.

  SvaraRadera
 3. Anonym1:07 fm

  Hej igen Sune!
  Jag glömde ju bifoga länken till filmen!

  https://www.theconnection.tv

  SvaraRadera
 4. Jag skall försöka att publicera om detta på bloggen. Tack!
  Sune Ö

  SvaraRadera