Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, december 26, 2014

Snart nytt år: Dags för ny utvärdering av min hälsa

Tidigare utvärderingar ( det som beskriver utvecklingen i helhet är några år gammalt)

2014

Jag har haft  symtom som har varit ganska svårhanterade länge:
1. dels mag tarmproblematiken
2. samt besvären med domningar mm i fötterna- speciellt har det stört sömnen på dagen tycker jag inte längre det är något problem.
3 Urinträngningar
Då jag var hos neurologen i början av december diskuterade vi besvären från fötterna. Han föreslog då att jag skulle prova ett parkinsonmedel. Vi har diskuterat det tidigare men jag har varit något avvaktande. Han sa emellertid att han hade goda erfarenheter  och det är en mycket kunnig och erfaren neurolog. Jag visste också från intervjun med Per Bergman i Karin Glasbys och mitt arbete Att ta åran i egna händer, att det hjälpt denne mycket. Så här sa Per Bergman: "Sen har jag en sak till som vållat mig mycket bekymmer, restless legs. Det hade jag uppe då med läkaren på neurologen. Denne sa: Jaha, det har med sjukdomen att göra, och så fick jag ytterligare psykofarmaka. Men så lyssnade jag lyssnade på ett svenskt radioprogram och jag fick beskedet att det fanns mediciner, som skulle kunna hjälpa. Jag hörde namnet på personen som blev intervjuad och gick sedan in på internet och sökte. Det fanns två personer med det namnet i Sverige. Jag ringde upp. Antingen var det första personen eller också var det den andre. Så jag fick tag på den här personen som berättade vad medicinen hette med mera. Jag gick då till min neurolog och bad att få recept på medicinen Sifrol utskrivet. Neej, det gick inte. Men jag är envis och fick det slutligen utskrivet för tio dagar på prov. Det var ett himmelrike var i tio dagar. Det hjälpte bra."
Jag började med medlet Sifrol för 15 dagar sedan och det har fungerat tillfredsställande med en låg dos. Symtomen försvinner inte med det "laner" som det heter på värmländska dvs det känns inte så mycket. För mig har det "lane" så mycket att det inte stör sömnen längre. Jag somnar in utan problem. Så fungerar det i fortsättningen verkar ett problem vara ur världen.

Även problemet med mag-tarm har minskat. Jag har skrivit mycket om detta under hösten inspirerat bl a av forskningen kring tarmbakteriernas troligen viktiga betydelse för hur vi mår och kanske också för immunrelaterade sjukdomar. Jag har ´ju haft en del problematik. Efter att ha läst om bl a fekala transplantationer och om forskning om probiotika fann jag att en del probiotika hade verkan vid bl a tarmfunktion; Jag använder ett probiotikum som innehåller LAB4-komplex som enligt denna forskning tycks ha effekt vid olika åkommor.. Jag läste dessutom om Fodmap dieten  som är en diet som tycks vara löftesrik vid bl a IBS.
Jag har med både de här angreppsvägarna blivit bättre och jag hoppas att det skall hålla i sig.

Avseende urinträngningarna så har jag intensifierat en yogaövning som jag hållit på med länge om som sägs fungera då man har sådan problematik
. Jag vill inte säga att jag märkt detta hittills.( jag skrev om det maj 2011 och har inte märkt att det fungerat) Nu har jag som sagt ( skrivet) att jag ökat på fler ggr och mer ansträngning och kanske, kanske hjälper det. Men jag vet att det är mycket psykologi kopplat till det här och placebo effekten är stark.

Framtiden får utvisa om något av det här håller  framöver. Man skall inte ropa hej förrä. ... ...

Övriga saker som gång, balans, tal, kognition, fatigue mm känns helt okay och stabilt sedan något år nu.

2 kommentarer:

 1. Anonym8:28 em

  Hej!
  God fortsättning!
  Du skriver om domningar i fötter, restless legs mm., och att en Parkinsonmedicin (Sifrol) möjligen kan lindra besvären.
  Hur är det om man har polyneuropati; tappar känsel i fötter, händer mm., avdomningar, har som sockerdricka på olika ställen i kroppen? Vad jag förstår kan man få tex. "restless legs", av många olika orsaker, som MS, andra neurologiska sjukdomar, biverkningar av vissa läkemedel etc. Vad är det som den här Parkinsonmedicinen gör? Påverkar den vissa signalsubstanser i hjärnan? Kan den fungera för att lindra symptom på flera olika sjukdomar, alltså?

  När man har Parkinson har man ju låga nivåer av signalsubstansen dopamin. Jag skulle gärna mäta halten dopamin i ett ryggmärgsvätskeprov, men det verkar som att man bara kan göra det i vissa fall. Jag tycker att psykiatrin kan vara lite konstig, då den ger läkemedel till patienter, utan att man vet om tex. halten av en signalsubstans är låg. Psykiatrikerna bara chansar då, utan att veta, på något sätt. Jag vet inte om jag tycker att detta är så vetenskapligt eller seriöst.
  /Camilla

  SvaraRadera
 2. Hej. Här kan du läsa om Sifrol http://www.fass.se/LIF/product?userType=0&nplId=19971014000028
  Sifrol är en dopaminagonist vilket innebär att det stimulerar dopaminreceptorerna i nervsystemet. Det är mot symtomen vid restless legs och botar inte .

  Avseende dopaminprovtagning inom psykiatri har jag inte någon erfarenhet av detta och´är inte insatt.
  MVH
  Sune Ö

  SvaraRadera