Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

lördag, februari 06, 2021

Vacciner mot Covid -19


Genom att bli vaccinerad mot Coronaviruset förbereder man immunförsvaret för att angripa viruset. Det bildas antikroppar och olika vita blodkroppar som är inriktade på att ta kål på viruset. Det skall ske samma sak när man blir infekterad. Skapandet av antikroppar och vita blodkroppar specifikt inriktade på att bekämpa viruset. Emellertid tar denna process då flera dagar till en vecka och genom vaccinationen blir kroppen klar att bekämpa viruset omedelbart och innan virus hinner förmera sig i kroppen. På några dagar ökar virusmängden kraftigt och detta förhindras genom vaccinationen.

Det finns nu i västvärlden tre godkända vaccin mot Covid 19 nämligen
Phizer-Biontec , Moderna, Astra-Zeneca. Dessutom är ett nytt färdigt för att bedömas om det skall godkännas, nämligen Johnson&Johnson.Samtliga dessa vacciner riktar sig mot de taggar, så kallade spikes som sitter på ytterhöljet.

RNA vaccin
Phizer-Biontec och Modernas vacciner skickar in RNA i våra celler som där skall börja producera äggviteämnen som bygger upp dessa taggar eller spikes i ytterhöljet på viruset. Sedan skall vårt immunförsvar börja att producera motmedel mot viruset.
Den här processen tar tid och man måste vänta en period innan immunförsvaret jobbat sig redo att desarmera viruset.

DNA vaccin
Astra Zeneca och Johnson &Johnsons vaccin är DNA vaccin och detta skickas in i kroppens celler med hjälp av virus där en del av virusets arvsmassa bytts ut mot DNA som så småningom skall bilda RNA ( precis som i Phizer och Modernas vacciner) Dessa virus som skickas in kan inte förmeras men det RNA som skapas kan börja att tillverka samma proteiner eller äggviteämnen som bygger upp taggarna ( spikes) Sedan kan är det dags för immunförsvaret att kliva in och börja bilda motmedel – antikroppar och specifika blodkroppar mot de proteiner som bildats.

De olika vaccinernas effektivitet
Phizer-B effektivitet att förebygga sjukdom är 95 procent, Moderna 94 procent, Astra-Zeneca i genomsnitt 62 procent och Johnson &Johnson har delat upp det så att i USA delen är effektivitet 72 procent , Latinamerika 66 procent och i Sydafrikanska 57%. Att siffrorna är olika hos Johnson&Johnson talar för att man i Sydamerika har arbetat med den så kallade brasilianska mutationen och i Sydafrika med den sydafrikanska .
Transporter Phizer Biontec och Modernas vacciner kräver specialförvaring i låga temperaturer.
Astra-Zeneca kan förvaras i kylskåpstemperatur.
Johnsona&Johnson kan förvaras i rumstemperatur. Detta är en stor fördel speciellt i utvecklingsländer
Hur många stick?
Phizer-Biontex, Moderna och Astra-Zeneca : Två vaccinationstillfällen.
Johnson&Johnson : Ett vaccinationstillfälle. Detta är också en stor fördel.'



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar