Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, juni 21, 2023

Ett genombrott för kostens betydelse vid MS

 Det amerikanska medicinska magasinet Neurology är kanske en av de viktigaste medicinska tidskrifterna om neurologi. Bakom tidskriften finns den amerikanska föreningen för neurologer. Detta innebär att om något skrivs som ledare där, är detta att betrakta som vetenskap och det åligger läkare och övrig personal att agera utifrån vetenskapliga fakta och beprövad erfarenhet. Där kom den 23 januari i år en ledare med namnet The Role of Diet in Multiple Sclerosis: Food for Thought i översättning Dietens betydelse i fråga om multipel skleros. Och vad stod det i ledaren. 


 

I ledaren konstaterade Spain och flera författare och fann att det finns tillräckliga bevis för att rekommendera en hälsosam kost som ett komplement till behandling av MS. Bakgrunden till ledaren var att i samma nummer presenterades en övergripande undersökning, en så kallad meta analys där ett antal undersökningar avseende kost och MS studerats. Efficacy of Diet on Fatigue and Quality of Life in Multiple Sclerosis, vilket ungefär betyder Dietens påverkan på fatigue och livskvalitet vid MS 


  Undersökningen kom fram till att framför allt två dieter särskiljde sig av de som studerats och det var stenålderskost och medelhavsdiet. Slutsatsen i ledaren var att läkarna bör tala med sina MS-patienter om betydelsen av kost. De diskuterade de gemensamma särdragen hos paleolitisk kost och medelhavsdieter och sa att neurologer borde prata med sina MS-patienter om vikten av en hälsosam kost och att detta har betydelse för en framgångsrik behandling av sjukdomen. 

Nu tror jag kanske inte att det endast var den senaste studien som inspirerat till denna ledare. Det har kommit ett antal undersökningar om kostens betydelse vid kroniska sjukdomar och MS, bland annat the Dutch Study som jag berättade om tidigare. 

måndag, juni 19, 2023

En morot om dag håller tandläkare borta?

 

Sin orange färg får morot av betakorten. Detta ämne omvandlas till det viktiga  A-vitaminet, som är bra för synen, fertiliteten, immunförsvaret med mera. Dessutom finns i morot C-vitamin, kalium, magnesium plus en hel del mer.. 

 Mycket bra för oss är även morotens innehåll av fibrer. Att fibrer fungerar väl om man har besvär med tröghet i mage och förstoppning är välkänt.  En stor del av fibrerna kommer från resistent stärkelse, varav morot innehåller en hel del. Stärkelse bryts ned i tarmen till sockerarter men den resistenta stärkelsen har fiberfunktion och går obearbetad ända ner i tjocktarmen där den med hjälp av av tarmens bakterier förvandlas till kortkedjade fettsyror (SCFA= short chained fat acids.

Dessa fettsyror är bakterierna i tjocktarmens viktigaste näring. Bakteriefloran i tarmen är viktig för vår hälsa inte minst på grund av den samarbetar med immunsystemet. Man skall inte tro att bakterierna i tarmen är våra fiender utan tvärtom våra vänner. Ett exempel är att de som äter västerländsk kost med mycket kött kan inte producera vitamin B12 utan vilket man kan få flera bristsjukdomar som blodbrist och olika typer av nerv och hjärnskador. Detta kan inträffa om upptaget av B12 är skadat. Hos indier däremot kan B12 produceras av bakterierna i tjocktarm. Det är något som utvecklats under hundratals år eftersom man äter mycket vegetarisk kost i Indien. 


 

 Ett liknande samarbete mellan organismen (ex människan) och dess gäster (bakterierna) svarar för att immunsystemet kan fungera. Dessa förhållanden gäller hela vår kropp som hud, ögon, munhåla, mag-tarm etc. I tarmen producerar slemhinnecellerna mucus (slem)som ingår i en barriär  som skall skydda tarmen från skadliga inkräktare. Det är i mötet mellan tarmens bakterier och tarmslemhinnan som det utvecklats ett samarbete där immunsystemet lär sig skilja på vad som är skadligt och icke skadligt, vad det skall reagera på och vad det skall tolerera. Detta är helt grundläggande för ett fungerande immunsystem. Men det är också i detta spel som det kan gå fel. Immunsystemet kan överreagera och i stället angripa egen vävnad. Det är vad som sker vid autoimmun sjukdom.  

Ja, fibrerna är bra inte bara som medel mot förstoppning utan skyddar oss också från inflammation och infektion genom att utgöra föda för tarmens bakterier. 


Tandläkaren då? Moroten medverkar på flera sätt till bättre munhälsa. Att tugga på en morot stimulerar salivproduktionen som sköljer munhålan och innehåller enzymer dom dödar bakterier. Rent mekaniskt skyddar moroten tänderna genom att ta bort plack, beläggningar. 

Så en eller flera morötter (helst råa) om dagen är inte fel. 


En källa: Interaction between microbiota and immunity in health and disease


onsdag, maj 31, 2023

Om tarmflora- mikrobiota. Inlägget skapat med hjälp av AI -robot.


 Magtarmkanalen innehåller en mängd bakterier och andra mikroorganismer som under de senaste decennierna har tilldragit sig allt större intresse från forskare. I USA finns ett något som kallas The Human Microbiome project och inom EU finns något liknande.  Tarmfloran kallas ofta mikrobiom och den ser olika ut från individ till individ. I forskningssyfte kan man dela upp tarmfloran i olika klasser, enterotyper. En klass kallas Bact 2, som har färre antal bakterier och bland annat saknas antiinflammatoriska bakterier som Faecalibacterium, som bl a stärker immunförsvaret. Denna bakterie har visat sig vanligare hos bakterier med inflammatorisk tarmsjukdom, MS och depression.  

I en studie utförd av14 forskargrupper från Europa har man funnit att statiner, de välkända och blodfettssänkande medicinerna påverkar, förbättrar tarmfloran på det sättet att enterotypen Bact 2 minskar och tarmfloran förbättras.  

För de som minns detta har statiner varit aktuella åtminstone i två omgångar som behandling vid MS. Dels omkring 2003 då en undersökning visade att det blev färre förändringar i hjärnan med behandling med statiner. Det ledde till att en del fick statiner då som MS behandling. Själv tog jag det och eftersom jag efter 14 dagar fick tillbaka full rörlighet i hö arm har jag fortsatt med det (Jag hade då haft rätt stor nedsatt rörlighet i armen i 17 månader). Senare blev statiner aktuellt igen då det visade sig i en undersökning ( ej fas III) att progressionen minskade med statiner. Man följde inte upp det troligen för att statiner är gamla medel där det inte finns stor möjlighet att tjäna pengar. 

Här finns emellertid en möjlig verkningsmekanism. Intressant. 

 

söndag, maj 28, 2023

Kan mat skapa inflammation? Här är referat av två studier som säger detta

I A pro-inflammatory diet in people with multiple sclerosis is associated with an increased rate of relapse and increased FLAIR lesion volume on MRI in early multiple sclerosis: A prospective cohort study 


 Vanligtvis gör man undersökningar om kost är bra för något till exempel för MS MInskar det antalet skov, hur handikappad man blir etcetera. Det har varit ett omtvistat fält men nu verkar det svänga. I ovanstående undersökningar har man vänt på metodiken


 I första studien. Undersöktes huruvida proinflammatorisk kost negativt påverkar utvecklingen vid MS, Så kallad proinflammatorisk kost innehåller födoämnen som man funnit ökar risken för inflammation och kan orsaka kroniska sjukdomar, I denna studie fann man att proinflammatorisk kost tycktes öka risken för att få skov och också riska en ökning av ansamlingen av MS lesioner (skador ) i hjärnan.

 Lite om undersökningen Man följde 223 patienter (med relativ nylig diagnos MS eller med en första myelinskada utan tecken på lesion från tidigare) Man undersökte dels i begynnelsen vid baseline) samt efter fem och 10 år. Vid 10 år analyserade man bara dem som utvecklat MS. Vid slutpunkten hade man data avseende magnetkamera hos 154 individer och data avseende kost för184 individer. 

 Utifrån kostdata räknade man ut olika index för individerna. De som var i den fjärdedel som ätit och intagit proinflammatorisk kost mest hade 2.24 gånger ökad risk för skov jämfört med den fjärdedel som ätit minst med så kallad proinflammatorisk kost. 

 Det finns således misstankar om att så kallad inflammationsskapande kost försämrar utvecklingen av MS. Till inflammationsskapande kost räknades i denna undersökning bl a mättade fetter, total mängd fett transfett, totalmängd fett,, kolesterol. Man bedömde även energiintag i exempelvis kolhydrater och proteiner 


 Undersökningen II är vad man kallar umbrella study (paraplystudie) Det innebär att man slagit ihop ett antal översiktsartiklar och gör en sammanfattande analys av vad de kommit fram till. Sådana översikter är i sin tur gjorda på ett antal studier där man försökt få fram vad man tycker är undersökningar med god kvalitet och som täcker det ämne man vill studera .Det finns fällor i sådana studier- det hela hänger på hur väl man har gjort urvalen. I vissa fall har det blivit en del fel i vad man valt.

 Undersökning nummer två knyter samman proinflammatorisk kost med inte mindre än 27 kroniska sjukdomar.Man drar också slutsatsen att genom att äta mindre av inflammationskapande kost kan undgå sådan kronisk sjukdom. I denna studie gick man igenom femton översikter ( metastudier) och genom detta täcktes fyra miljoner personer som deltog i studierna och var hälsoutkomst man studerade. Man fann starka bevis för länk mellan proinflammatorisk kost och hjärtattacker, förtida död och en del cancertyper som tjocktarms-, bukspotts-,lung-,och munhålecancer. Depression kunde också kopplas till inflammationsskapande diet. 

 Man kan inte säga att något av detta är orsak till sjukdomarna i fråga men att proinflammatorisk kost är länkat till utvecklingen av kroniska sjukdomar. Sammanlagt fann man en länk till 27 olika kroniska sjukdomar.

 Man skriver också att det inte finns någon magisk mat som kan fixa denna typ av hälsoproblematik utan man bör satsa på en bred allmän översyn av vad man äter.

måndag, december 26, 2022

En hälsosam kost vid MS kanske snart bör rekommenderas vid behandling.

Multipel Skleros (MS) är en sjukdom där det egna immunförsvaret angriper celler i centrala nervsystemet och orsakar inflammation och neurodegeneration, det vill säga att cellerna skadas och dör. Sjukdomar där immunförsvaret angriper egna kroppen kallas autoimmuna, där ordet auto betyder själv och kommer från grekiska. Automobil betyder alltså “rör sig själv”. Sjukdomen MS drabbar således nervsystemet och kan yttra sig med olika symtom beroende på vilka delar av detta som drabbas. Många drabbas opticus neurit, vilket innebär att synnerven är inflammerad och detta påverkar synen. Men många olika delar av kroppen kan påverkas beträffande både känsel och rörelseförmåga. Det finns både genetiska orsaker till sjukdomen och omgivningsfaktorer. Bland omgivningsfaktorer finns rökning, virus och man har också funnit att övervikt och kost har en inverkan. Övervikt och speciellt fetma ( BMI>30) som ung ökar risken att insjukna betydligt. Bland annat av den anledningen är livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet och kost viktigt både för att förebygga sjukdom. Om man blivit sjuk i MS är det också viktigt då övervikt försvårar förmågan att röra sig. Man har under många år diskuterat huruvida kost kan inverka på sjukdomen. En amerikansk läkare, neurologiprofessorn Swank påbörjade en undersökning i slutet av 40 talet där deltagarna fick en mycket strikt diet att följa där man skulle minska antalet mättat fett till mindre än 20 gram per dag. Cirka 30 år senare publicerade han en studie som visade att de som följt hans diet hade förbluffande resultat och var i stort sett obesvärade av sjukdomen efter 30 år. För de som inte lyckats följa dieten gick det inte lika bra. Det hade emellertid hänt mycket med vilka krav man ställde på en studie under den tiden. När Swank påbörjade studien var det inte vanligt med studier där man hade en kontrollgrupp som i stort var lika som gruppen som studerades med undantag av just det som undersöktes. Men när studien lanserades fanns detta krav och därför uppmärksammades inte studien och de som granskade studien innan publiceringen avfärdade den i sin peer review. Sedan dess har emellertid många studier gjorts och nu verkar det som kosten kan komma att ses som en viktig del av behandlingen. Det kommer nämligen en artikel i en av världens främsta neurologiska tidskrifter Neurology (Amerikanska Neurologföreningens tidskrift) som säger att det finns tillräckligt med underlag för att rekommendera en hälsosam diet som en tilläggsbehandling vid MS.

tisdag, december 20, 2022

Holländsk studie om kost vid MS ger stöd åt att kosten har betydelse vid MS

I februari 2021 publicerades The Dutch Study, en studie från Holland, vars resultat visade på att hälsosam diet medför bättre hälsa till kropp och själ hos vuxna holländare med MS I den holländska studien deltog 653 kvinnor och 105 män med MS. Majoriteten i båda grupperna hade en ur hälsosynpunkt bra kroppsvikt mätt med BMI (kg kroppsvikt/ längd m2) och fler än 80 procent var icke rökare. En av fem gjorde minst en halvtimme någon fysisk aktivitet om minst en halvtimme under fem dagar per vecka. Medelålder för kvinnor var 45 år och för män 53. Deltagare rekryterades genom en databas dit MS-patienter anmält sig frivilligt men man rekryterade också på andra sätt genom sociala medier, MS-centra med mera. Undersökningen genomfördes online mellan maj 2017 och februari 2018. Deltagarna fick svara på frågor som innebar en kartläggning av patienterna: ålder, längd,vikt, andra sjukdomstillstånd, rökning, tid man haft besvär av MS, ålder vid diagnos, typ av MS, om man haft skov och om sjukdomen progredierat (försämrats kontinuerligt utan skov).Vidare vilka behandlingar hade man nu eller fått tidigare, fysisk träning ledd av fysioterapeut eller egenträning, kostråd av dietist eller annan expert eller eller egenvald diet, andvändning av komplementär behandling eller alternativ behandling- dvs behandling utanför den traditionella vården. Deltagarna tillfrågades om de följde någon speciell diet eller om de ändrat sin diet för att påverka sin MS. Man analyserade deras svar utifrån vad som kallas Dutch Healthy Index, Ett index som används i Holland och som skall visa hur hälsosam den kost som intas är: Detta index är baserat på innehållet i födan av dessa åtta delar: grönsaker, frukt, fiber, fisk, mättat fett, transfetter, salt och alkohol. Vid uppskattning av index finns en skala där noll poäng är att man inte äter grönsaker alls. För mättat fett, transfetter, salt och alkohol gäller att man inte skall inta något om man skall få 10 poäng. Som bäst kan man få 80 poäng på denna skala. Detta index kallas DHD index Man använde ett formulär specifikt för MS, som kallas MS Quality of Life 54, för att bedöma livskvaliten ur fysiska och psykiska aspekter där man fick fram en siffra mellan 0-100 för de vardera fysisk och psykisk livskvalitet, Resultat Man fann en del skillnader mellan deltagarna. Kvinnorna hade i genomsnitt ett DHD index på 57,9 och män 55. Denna olikhet berodde till stor del på att kvinnor åt mer grönsaker och fibrer än män och mindre salt. Hos både män och kvinnor fanns om man delade upp i grupper högt , genomsnittligt och lågt DHD index statistiskt säkerställda skillnader avseende intag av grönsaker frukt, fisk och mättat fett. Hos alla deltagare fanns ett lågt intag av transfetter och alkohol. Man fann också skillnader avseende utbildning för kvinnor där de med högre utbildning hade bättre DHD index och de rökte inte och var mer fysiskt aktiva. Det var ingen skillnad mellan åldersgrupper eller vilken typ av MS man hade. Samma tendens fanns också för män men där var sambandet mindre starkt och ej statistiskt säkerställt. Avseende psykiskt välmående hade män i genomsnitt 6.8 på 10 gradig skala medan kvinnor hade 7. Psykisk hälsa var bättre än fysisk hälsa för både män och kvinnor, Vid högre DHD index fann man bättre fysisk och psykisk livskvalitet som kvarstod även efter att man tagit med i beräkningen ålder, utbildningsnivå, fysisk aktivitet, rökning och BMI. Man fann samma trend hos män men det var inte statistiskt signifikant,. En tredjedel av de tillfrågade följde en specifik diet och det vanligaste var att man var begränsade socker och kolhydratintag. De som följde en diet hade sju poäng högre DHD index än de som ej följde diet. Kvinnor, ickerökare, mer fysiskt aktiva samt de med högre utbildning. Olika Dieter: Jelineks diet, en vegan diet plus fisk och skaldjurs mat, där man tar bort mättat fett, processad mat, mjölkprodukter. ägg och kött åts av mindre än fem procent av deltagarna, men de som följde den hade 10 poäng högre DHD index än de som ej följde någon diet. Bästa psykiska hälsan fanns hos de med hög fiberdiet med de med vegetarisk diet hade bäst fysisk tillstånd enlig frågeformulär. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1028415X.2021.1885240

torsdag, november 03, 2022

Dimman lättar- min bok om MS

Fått förfrågning om min bok dimman lättar. Den är slutsåld. Därför lägger jag ut den på nätet att läsa. Man kan också få den uppläst om man använder microsofts Home Office kopierar materialet och klistrar in på "granska". Därifrån kan man sedan få texten uppläst. Första kapitlet Om Multiipel skleros Kapitel 3 Sunes historia Intervju med Per Bergman.

måndag, augusti 15, 2022

Mitt första inlägg se nedan.

 Så såg första  inlägget ut på vad jag då kallade min MS blogg. Sedan har det blivit 1000 tals inlägg och jag tycker att den är helt oöverskådlig men jag låter den ligga kvar.  Hur jag skall hantera mitt skrivande fortsättningsvis får hänga i luften tills vidare. Jag hade tänkt gå igenom allt men systemet verkar inte vara upplagt så att det är enkelt att göra det. Kan konstatera att jag mår bättre psykiskt och fysiskt än  jag gjorde då 2005 då inlägget skrev trots att jag är 17 år äldre och dessutom haft prostatacancer (el har- man blir ju aldrig friskförklarad från denna typ av cancer). Skulle vara intressant att veta vad som gör att jag mår såpass bra av min MS. Tror det är en kombinationa av allt:  kost, fysisk träning, yoga, avkoppling från stress ( är ju pensionär) d-vitamin, sol. Medicinering med statin.  Jag tror också jag har mycket att tacka min långtidsbehandling med högdos kortison ( egentligen var det inte så lång tid cirka 5 veckor) för. Detta gjorde att min fatigue försvann och att jag blev fysiskt mycket bättre,  mitt periodvis släpande ben försvann. Så här nu i efterhand tror jag att behandlingen med kortison i hög dos lång tid  tog bort inflammationen i hjärnan. Redan 2003  började jag med statin och ganska snart efter det fick jag tillbaka full rörlighet i höger arm, något som då funnits i 17 månader. Statinerna har ju en antiinlammatorisk verkan och gavs då till en  del MS patienter. Tyvärr har det inte varit lönsamt att fortsätta med forskning om statiner och MS då patentet gått ut.  Sedan har kost och det övriga  hjälpt till att hålla det borta. Det är spekulationer men så tror jag.

Welcome to my ms blog

4wd Originally uploaded by overhagen.

Welcome to My MS blog.

This is a photo of me usíng a suzuki 4 wheel motorbike. It is an excellent way to transport yourself into the nature if you have difficulties to walk in the forest. Sune Överhagen

onsdag, april 27, 2022

Disturbances of the biological rhythm can have consequences




Within WHO there is an organization called International Agency for Research Cancer ( IARC). 





This organization has produced a  monograph on night shift work and cancer.  We are doing night shift work during the time when people in general are usually sleeping. People often work night shifts  in health care, manufacturing, transport, retail and services sectors. In the monograph IARC says that night shift work probably can be carcinogenic  to human beings. This was based on limited evidence from human studies (about breast, prostate, colon and rectum cancers)  sufficient evidence of cancer in experimental animals and strong mechanistic evidence in experimental animal. (mechanistic evidence means that the physiological processes  behind the development of cancer  are known)

 

Among the mechanistic evidence you have research about the circadian clock. When the circadian rhythm is disturbed  the production of melatonin from the pineal gland is reduced which means less melatonin in the blood. One thing we know about melatonin is that it is a strong antioxidant which counteract the free radicals. Free radicals are produced in our cells when the energy in the body is produced but the free radicals are side effects which can hurt tissues and cells just as side effects of medical drugs can hurt. In the long run this side effects might be carcinogenic.

Other mechanistic evidence are effect of  sleep disturbances on the immune system, irregular proliferation of cells. (Needed to restore for example  damaged cells in the gastrointestinal canal – one can say that we haft night shift repairing work in the body  while sleeping.)

 

What happens to shift workers circadian rhythm is called social jet lag. If you fly over several time zones many disturbances happen with our body’s circadian clock. We can get sleep disturbances but many organs can be affected. Problems from the gastro intestinal canal are not uncommon.  The social jet lag started when we got constant access to good light regardless of the time of day. The advent of television and later other types of monitors have changed many people’s life and many are tied to the apparatus much of the time.   People seldom experience twilight and darkness which are natural stimulus for sleep. In addition, a lot of time is spent indoors and  time in the daylight can be a very small part of a day, perhaps only 10 percent.   Daylight a dark winterday in Sweden is perhaps 1000 LUX and a sunny day it can be significantly more up to 100 100 LUX. Insade the light is between 25-200 LUX. This is important  for the production of melatonin which during the day takes place in the mitochondria of our cells. The mitocondriia are the part of the cell where energy is produced and it is ingenious that the melatonin produced there during daytime and thus can neutralize the free radicals that are formed during the energy production.

As a matter of fact many of us live with a social jet lag, which can lead to many cases of illness. Some of these illnesses are serious. It is wise to try reducing these risk factors. The body has during thousands of years  developed mechanisms  to take care of our health and it is only recently we have got a lot of knowledge about it. A researcher Till Roenneberg said the following:  Imagine you put laundry in the washing machine and put on a program that will run for70 minutes. You don’t stop it after 10 minutes and take out the laundry ?!, But that’s exactly  how we treat our body when we go to the fridge and grab a sandwich late at night.  Then we break our body’s repair process. And there are many ways to destroy the natural body rhythm

 

söndag, april 24, 2022

Do we have an internal clock in our bodies?

Yes, we have. But we do not use very smart nowadays. By the way, it's not just a watch. Research says that almost every cell in our body has its own clock and that the clock is unique to each cell. It instructs the cell in what to do. If it is a cell that is intended to produce hormone, it tells the cell that it is now time to do so. The hormone cortisol is mostly produced during the day and is our awakening hormone. It is daylight that starts the production of cortisol. There is also a hormone, melatonin, that stimulates our sleep. Dark and dim light facilitates and induces the production of melatonin in a gland in the brain. the pineal gland.



Roughly speaking, the day has two main components: day and night.


During the day we will eat, work, socialize and so on.


During the night we will rest and sleep.


But it's not really that simple. Even during rest and sleep, a lot happens in the body and not least in the brain. During the night, repair and cleansing processes take place in the body. During the day, a lot of residual products of the activity that took place during the day have accumulated in the brain and now during sleep, these must be collected and removed from the brain. It is believed that this can be of great importance in reducing diseases of the brain.


The stomach and intestines work hard during the day. Food and drink have come to be refined. It involves wear and tear on the surfaces of the gastrointestinal tract that come in contact with food and the substances, chemicals that the body uses to assimilate food. In the stomach, stomach acid is produced, which is a fairly strong acid that sometimes kills bacteria that should not be present in food. Of course, these chemicals also leave marks on the body's own tissue, such as mucous membranes and the like. During the night, these damages must be repaired and it is the cells' bells that contribute to this repair process being able to take place.


But what happens if you take a sandwich late at night. Then all these repair activities must stop because now the digestion must start again. And even worse if you wake up and eat in the middle of the night. Then there will never be a proper repair done in the gastrointestinal tract. We will of course notice it, through acid reflux, a lot of gas, pain, stomach cramps, diarrhea, constipation. And perhaps even worse, there are studies that show that a circadian rhythm that deviates from our biological clock can contribute to several different diseases.


For many years I have had slightly varying stomach problems. It got a little better when it was discovered that I do not tolerate gluten. Then I started something called the FODMAP diet which means that you exclude foods that can cause you to get fermentation processes in the stomach due to certain bacteria. With this diet I got better and could handle my problems. But when I read that limiting the time you eat can reduce such symptoms, I started applying this. I have started eating for a period of nine hours during the day and fast the rest. During "fasting" I get to drink water. This has now been going on for about 40 days.


From day two, I have not had any symptoms from the stomach. I hope it continues that way. It seems that there is a lot of important news in this research about the body's circadian rhythm.

onsdag, april 13, 2022

As mum said. Children, go out into the open air !

 A paradox is concept which holds condradictory traits. Recently I saw a youtube video about vitamin D and outcomes of Covid 19. Research has discovered that Covid 19 patients with low blood levels of vitamin D were less likely to survive than those with higher values. But on the other hand substitutions of vitamin D early did not alter this outcome. And that's a paradox, how come?

This is a  classic topic when examining research result. There can be many other factors which are working beside the vitamin D. In the video Roger Seheult  Med Cram  tells us about  other studies about correlations  of sunshine and  covid 19.  And when being out in the open air  and the daylight-sunlight several other things happen to the body. One thing we know happen is that daylight is important for the production of melatonin in the mitocondrias. But there are also many things we don't know about yet which perhaps happens to us when we are out in the sunlight -daylight. So that melatoninproduction in the mitocondrias is only a hypothesis.

 In the mitocondrias the energy which the cells need is produced. When energy is produced sideproducts are also produced which can cause oxidative stress. This stress can hurt and destroy  proteins in the cell and in the long run this can cause  chronic inflammation and disease. The melatonin functions as a very strong antioxidant and counteract the  oxidative stress. Perhaps this is what happens when covid 19 seems to be worse in the northern parts where there is less sunshine.


onsdag, april 06, 2022

Exercise and disease especially Multiple Sclerosis

I just read an article on the internet about exercise and different diseases. It is an interview  with a Swedish neurologist Anders Funkquist. He says that he sees a clear difference between patients who do exercise and those who don't. Almost all sorts of patients can do better  with the right  form of activities. Of course there are patients who are in a situation where exercise is not the best form of activitity . People may need to save their energy for the things in life which give them the best life quality. Some people can walk with big difficulties and are very sceptic to wheelchairs. But in certain situations this is the  best for them. Perhaps they enjoy being out in nature, going walking downtown but they do not have the energy to do it. In such situations a wheelchair can be the best way to enjoy being outside. Sometimes you can use the wheelchair as a walking support like a walker. In situations it could be important to have beds which help you to rise and so on, so that you can use your energy to do things you like. These were my own thoughts, but many patients are getting better  by the right exercise and among those many with neurological diseases as MS.

Dr Funkquist says it important to exercise even if you don't have problems right now but you can prevent future problems or make them less serious. He says that especially training of balance and coordination is important and that is my own  experience too. As a matter of fact that'a one of the reasons why i wrote my book about MS. Funkquist talks abour MS and progression. There are no studies saying that exercise would halt progression in MS but there are studies about exercise for a big population which shows that exercise halts brain atrophy- and of course he says that is applicable for MS patients too. If you do a research for such studies it is very easy to find them. A review of the effects of physical traning. Effects of physical activity on brain function.

I have found that exercise made a great part of my fatigue go away. And of course I got a better shape. My balance too. And when my fatigue disappeared  my memory became better.

So I completely  agree with dr Funkquist about training. This is my painting Autumn. Painting is a good training for dexterity