Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

fredag, maj 04, 2007

Mer om min träning av mina onda knän.

Idag skattar jag min smärta till 1, ovanligt bra dag i dag


Jag har nu haft ont i cirka två år, och idag är det mycket bättre än för två år sedan. När det var som värst kunde jag inte belasta knät. Sedan har det successivt blivit bättre.
Det första spm jag tränade med var försiktig gång och motionscykel. Det ledde till en viss förbättring så att jag hamnade på cirka 5-6 på VAS från att ha varit på cirka 7. Detta var för cirka ett år sedan. Hö knä blev i stort sett bra på den tiden men vänster knä blev 5-6 på skalan.


När man har ont i ett knä eller eller annan led försämras musklerna kring den. Mitt vä bens lårmuskulatur var mycket sämre än mitt hö ben, trots att det är hö benet som jag är mest försvagad i som följd av MS. Jag fick hjälp av en naprapat nere på Tenerife med några muskelövningar och då främst av träningen av quadricepsmuskeln. Jag fick både statiska och dynamiska övningar. Jag tänker inte beskriva dem här, för jag tycker man skall ta kontakt med specialist för att träna rätt, vad jag vill göra däremot är att poängtera att det är viktigt att träna muskulaturen.

Det är viktigt att en led är så stabil
som möjligt
så att ledbrosken inte glider hur som helst mot varandra. Det som stabiliser leder är ledband=ligament, ledkapsel samt inte minst muskler. För knät är detta speciellt viktigt och då speciellt quadricepsmusskulaturen.



Musklerna stärks av träning på motionscykeln och inte minst underhålls brosket så att det genomforsas av ledvätska med nödvändig näring. Brosket har ju ingen blodförsörjning utan får sin näring från ledvätska och rester transporteras bort med samma medium.



Det är dock viktigt när man cyklar, att man sitter så högt som möjligt med så lite böj i knän som man kan. Då belastas och slits knän mindre.

Det här avslutar vad jag skriver om min träning av knät för nu.
P/S

Kanske det allra viktigaste är att jag fick besvär för att jag inte lyssnade till kroppens signaler. Jag tror det är svårare när man har MS, i varje fall för mig. Det gäller att lära sig att vara vaksam på detta samt vila och stoppa i tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar