Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

torsdag, maj 17, 2007

Påverkar stress immunsystemet



Hur påverkar sinnesstämningen immunsystemet?

multiple sclerosis resource centers nyhetsida finns idag den 16 maj 2007 en artikel med ovanstående titel. Jag skall försöka sammanfatta vad man skriver. Den handlar hur man alltmer finner ut avseende de komplexa sambanden mellan mental och fysisk hälsa. Det finns en rikedom av bevis, skriver man, för att positiva emotioner stärker immunsystemet medan negativa emotioner tycks trycka ned det. Till exempel kan det ta ett år att återställa ett friskt immunsystem efter att en mak/a -e dött.

Om man tittar på sexuellt utnyttjande och fall med posttraumatisk stress har man i studier funnit att de har höjda halter av stress hormoner liksom ett antal andra grupper som länge känt sig ensamma, arga eller haft relationsproblem. Motsatsen gäller också. Att vara i glada vänners lag stärker immunsystemet, liksom att lyssna på musik eller få massage.

Orsakerna till dessa samband är oklar men hjärnan tycks ha en direkt effekt på stresshormoner typ adrenalin och kortisol och dessa har en lång rad effekter på nervsystemet och immunsystemet. Hudåkommor som eksem och finnar kan förvärras och stress kan utlösa astmaattacker.( Är det någon som känner igen tegelstenarna i ohälsans ryggsäck?). Initialt är de ökade halterna av stresshormonerna till nytta bland annat genom att öka tillgången till energi, men i långa loppet är effekterna skadliga. Stress kan också överaktivera immunsystemet och resultera i en ökad risk för autoimmuna sjukdomar av typ rheumatoid artrit och MS.

Mekanismerna bakom detta är bara delvis klarlagda men vi vet att våra reaktioner på livsförändrade händelser har vittgående effekter på vår hälsa. Man kan utnytta kunskaperna till att förbättra situationen. Avslappning och avspänning reducerar kortisolhalterna och det sker även andra positiva förändringar i kroppen (sänkt blodtryck, puls etc). Sådana aktiviteter ger också positiva förändringar på immunsystemet. Händelser av den här typen sker spontant i våra liv men vi kan också uppmuntra det genom att ta omsorg om oss själva.

Vad kan man lära av placeboeffekten?

Ett samband kropp-själ fonner man också i experiment där folk med infektioner ges placebobehandling (verkningslösa substanser) som de tror är verkningfulla mediciner. Även om behandlingarna inte har någon medicinsk effekt uppger dessa frivilliga personer mildare symtom än de som inte fått någon behandling.

Detta samband kan också ha motsatt verkan när vi väl har utvecklat en infektion. Frivilliga som har fått en infektion men utan symtom ( sjukdomen har inte brutit ut) känner sig mer deprimerade och ängsliga än de som inte fått det. Infektionen har också menlig inverkan på minnet som sitter i åtskilliga timmar.

Professor Sheldon Cohen vid Carnegie Mellon universitetet i Pittsburgh föreslår att vår benägenhet att få infektioner kan lätt ändras genom att vi ändrar vår livsstil. Han nämner rökning, hälsosam kost och regelbunden motion.

Ingen vet säkert hur våra känslor kan påverka immunsystemet men många läkare är överens om att stressreduktion är bra. Många stressande situationer och händelser kan man undvika totalt men många kan vi inte undvika men vi kan minska bakgrundstressen och vi kan påverka våra reaktioner på stress.

Man skriver att den moderna världen är nästan gjord för att ge oro och frustration, men vi kan hantera stress genom att minska kraven på oss och öka vår förmåga att ta itu med dem.
Att tänka kreativt kan vara ett sätt som att delegera arbetsuppgifter och ta bort mindre viktiga saker från din måste göra lista.

Sedan kan du söka vägar för att förbättra din stresshanteringsförmåga typ lära dig en ny användbar förmåga eller ta mer tid på dig för att sortera ut och planera en dag och kanske också utvärdera den- om man lätt känner oro och ångest kan man kanske man kan lära sig yoga, meditation eller tai chi.
Även om det kan kännas ansträngande att försöka få perspektiv på hur man lever sitt liv kan det vara värt att göra det både för sin lyckas och hälsas skull skriver man.

Det här var i korthet vad artikeln handlade om. Referenser kan man finna på ovanstående länk.

Jag önskar jag hade kunnat skriva det själv.

P/S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar