Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, maj 30, 2007

Tidig immunterapi vid MS minskar risk för senare handikapp/ Virtuell placebo



Skulle Swank studie om diet kunna utvärderas på nytt med virtuell placebo?
Jag ställer mig den frågan efter att ha läst en artikel i läkartidningen idag.

Det visar sig att kontrollerna går tillbaka till patienter som insjuknat 50- och 60- talet i denna rapport. Det skulle ju fungera även för Swanks studie som ju är väldokumenterad.

I sökandet avseende kost och diet kom jag bland annat till frågan rött vin och hälsa. En artikel i British Medical Journal började så här BMJ http://heart.bmj.com/cgi/content/full/81/5/459
* is there any specific property of wine compared with other alcoholic beverages?
* does wine have an advantage over fruit and vegetables that are also rich in flavonoids?
* if so, should we recommend red or white wine or, perhaps a wine from a precise appellation, and what might be the daily "dose"?
To answer the first question, only transverse or retrospective studies are possible; a prospective study seems impractical---imagine a cohort of many thousands randomised for many years to water or to a daily amount of some alcoholic beverage without any flavour, or to the "wrong" wine associated with the same food in all groups! What about dropout, cost of drinking, addictions, overdose, cross over, and side effects?

Min poäng med detta är att det forskningen måste anpassas till de faktiska krav som verkligheten ställer och det tycks finnas en viss samstämmighet. Mycket av slutsatser i forskningen om kost inklusive olika typer av alkoholdrycker är baserade på epidemiologiska studier och även om det finns experimentella kontrollerade studier.

I den aktuella rapporten i läkartidningen skriver man att studierna beträffande immunmodulerande medel är relativt kortvariga- upptill 3 år och det är svårt eller inte möjligt att göra nya längre placebokontrollerade studier för att kunna utröna behandlingen långtidseffekter. Man inför därför begreppet virtuell placebo, dvs man inför en "virtuell" grupp som man tar ur ett material med obehandlade patienter från en studie av MS-sjukdomens naturalhistoria utförd i Göteborg. Man har sedan jämfört detta med en behandlad grupp som man funnit i svenska MS registret.
Man ville här undersöka om insättande av immunmodulerande medel i detta fall interferon och glatirameracetat (Copaxone) gav någon inverkan utvecklingen av handikapp, dvs Sekundär progressiv MS

Man beskriver tekniken med virtuell placebo så här:den " består i att från databaser välja historiska kontrollpatienter med ett naturalförlopp som har samma karakteristika som patienterna i läkemedelsprövningen beträffande demografi, sjukdomsduration och sjukdomsstadium". Här utnyttjade man ett material från Sahlgrenska med patienter som diagnosticerats på 1950-64 och därefter följts lång tid. en stor svaghet är att sätten att ställa diagnos var olika, då inte magnetkamera fanns i Göteborgsmaterialet. åren 1950-64.


Det finns alltså en hel del svagheter i metodiken men det är samtidigt den enda möjliga metodiken att på något sätt undersöka om behandling och tidig behandling med immunmodulerande behandland skjuter upp den så kallade sekundärt progressiva fasen.

Resultatet blev insättning av immunmodulerande behandling i tidigt skede har effekt på den senare handikapputvecklingen i MS-förloppet, den fördröjer övergången till sekundrär progressiv MS.

Det skall bli intressant att se hur detta tas emot.
Här finns ju alla förutsättningar för att göra en virtuell placebostudie av Swanks studie.P/S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar