Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

torsdag, maj 16, 2013

Medel som är nervskyddande och mot progression


Forskning om handikapputveckling och hur man skyddar nerverna är viktig.
Föregående anteckning handlade om hur man kunde följa progression med hjälp av järninlagringarna i hjärnan. Här lite om eventuell medicinering.

Det finns en hel del forskning om progressiv MS numera. Det är till och med så att det kan komma något medel som godkänts för detta redan inom ett par år. Här är en bild från bloggen MS Research Blog där man undrar om fingolimod kommer att godkännas år 2015.



Fenytoin- medel mot epilepsi- undersöks som ett nervskyddande medel vid MS

Bakgrund: natriumkanaler (Voltage-gated sodium channels (VGSCs)) är proteiner som tros vara bakomliggande orsak till epilepsi. Natriumkanaler är viktiga för den elektriska uppladdningen av spänningen i nervutskott – axon för att det skall kunna bli en aktionspotential som skall transportera en nervsignal (information) genom nervtråden. Att manipulera natriumkanalen är ett sätt att ändra på urladdningen och användes bland annat som medicin mot epilepsi. En del mediciner mot epilepsi användes vid behandling mot nervsmärta. Man forskar också avseende natriumkanalblockare kan vara nervskyddande vid exempelvis MS.

Vid studier har funnit att en del lesioner ( skador) i hjärna vid MS såg ut som hypoxiskador ( brist på syre), kanske som följd av kärlskador på de små kärlen men kanske också som följd av att vid demyeliniseringen av axonen som skulle göra att det gick åt åt mer energi via natriumkanalerna och som följd av detta energibrist resulterande i skadan.. Man studerar därför bland annat fenytoin som påverkar natriumkanalerna och kanske kan förhindra skada. Medscape
Man undersöker om fenytoin kan minska risken för utveckling av definitiv MS om man haft ett första skov, om det kan fungera nervskyddande vid synnervsinflammation mm.

Tysabri undersöks om det är aktuellt som skyddande mot progression
likaså alemtuzumab,
cannabis
med flera

vad som är intressant för mig är statiner som jag ätit sedan 2003 och där det nu kommit en studie som kan tyda på att den minskar atrofi och progression. Problemet är att det kanske inte kommer någon mer studie- medlets patent har gått ut och det finns inte mycket pengar att tjäna på det.
Historien är denna
Ungefär 2003 kom det en liten studie som visade att statiner kanske kunde minska skov med cirka 40 procent. Men sedan fanns det inga medel att undersöka detta enbart utan det gjordes i kombination med interferon och då såg man ingen ytterligare effekt. Problemet med detta är att det säger inte direkt att statin är ineffektivt. Kombinationen interferon och copaxone ger inte heller någon ytterligare effekt.
Jag har ju tagit statiner tidigare (ngt höga blodfetter i samband med hjärtproblematik) och i samband med att jag satte ut det så tror jag att det kom ett skov.
Dessutom sedan jag började igen 2003 återfick jag fullgod rörlighet i hö arm efter cirka en månad. Tillfällighet? Kanske, men det hade gått 17 månader sedan jag fick försämringen i armen. Det är lite synd att det förmodligen inte kommer att göras några mer studier om statiner.
Den senaste studien är gjord av Jeremy Chataway-
normalt sker en tillbaka bildning av hjärnvävnad på 0,1 procent säger han.
Hos ms patienter med sekundär progressiv är det i genomsnitt 0,6 procent.
I studien fick MS patienter de patienter som fick statiner bara en progression på 0,3 procent jämfört med sockerpillgruppen som fick det vanliga 0,6- det var en minskning av atrofin med 43 procent.
Progression och handikapp vid MS anses spegla atrofin. Studien pågick i två år.
Även andra mått på progression förbättrades.

Det tycks alltså som MS forskningen är inne i ett nytt skede där behandlingen av progressiv MS och atrofi är skönjbar vid horisonten.

Man får hoppas att reparativa åtgärder av redan befintliga skador också kommer snart.

2 kommentarer:

  1. Hej Sune! Du kanske har skrivit om detta tidigare, men har du hunnit fördjupa dig något i de nya preparaten som kommer till hösten, BG12, exempelvis? Jag ser att MS-sällskapet har med lite kort information på sin hemsida nu. Vore kul att höra om du har noterat något särskilt nu när preparaten verkar vara på god väg in i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har skrivit en del om de medicinerna. Man kan hitta det genom att söka på bloggen.
      Mitt generella bedömning är att det kan komma en del biverkningar efter att medicinerna har blivit mer allmänna, men Gilenya till exempel börjar man ju få en hel del erfarenhet av nu.
      Bara detta att nu finns mediciner i tablettform är stort tycker jag, som fick ganska stora besvär av injektionerna med tiden.
      Vad som bl a är intressant är att det verkar finns en viss effekt på progression av en del medel. Se exempelvis inlägget 19 april.
      mvh Sune

      Radera