Medelhavsmat.
Vad
är det? I korthet:
Vad
är medelhavsmat?
Är
det vad man äter i Israel eller i Spanien, Grekland, Frankrike,
Tunisien, Egypten eller vad det nu är. När Anna-Lisa
i Att ta åran i
egen hand var på
rehabilitering i Egypten på sextiotalet fick hon vare sig grönsaker
eller frukt på en månad med undantag av lite gurka. Jag vistades en
tid i Israel i min ungdom. Jag tror den kost jag åt då var ganska
lik den medelhavskost som avses då man gör undersökningar avseende
medelhavskost och hälsa. Den mat man äter på Teneriffa, där jag
numera vistas långa tider, skulle knappast uppfylla de krav som
ställs. Det är mycket rött kött, mycket processat kött, mängder
av skinka, mycket ost samt ett bröd som knappast kan kallas
fullkorn.
Vad
avser man med medelhavsmat i de studier som gör om mat och hälsa.
Man
utgår då från en skala som avser hur mycket man konsumerar av
följande mat: Grönsaker, frukt, fullkornsprodukt, fisk, nötter,
olivolja, rött eller processat kött. Jag hittade den här skalan
ute på nätet. Man kanske kan säga att det är en populariserad
sådan skala, men det ger en bild av vad man menar.
Hur
medelhavslik är din mathållning. Ge dig poäng! |
|
Om
ja ge dig en poäng |
Om
nej ge dig 0 poäng |
Grönsaker |
Jag
äter två el fler “cups” per dag |
|
|
Frukt |
Jag
äter två eller fler fruktdelar per dag |
|
|
Fullkornsprodukt |
Jag
äter två el flera fullkornsprodukter per dag. |
|
|
Rött vin |
½
-1 glas rött vin per dag |
|
|
Fisk
1-2 gånger i veckan |
Fisk
en till två gånger per vecka ( el fler). |
|
|
Nötter |
En
liten näve nötter per dag. |
|
|
Fett |
Mycket
olivolja och mindre andra fetter. Raps- och linfröolja går också bra |
|
|
Rött
eller processat kött |
Högst
två måltider i veckan |
|
|
Baljväxter,
bönor, ärter, linser.
|
|
|
|
Summa
poäng:
Ju
högre poäng man får desto mer medelhavsdietlikt äter man. Jag
håller just nu på att lära mig lite mer systematiskt om
medelhavsdiet och vad som ligger bakom forskningsmässigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar