Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, mars 19, 2014

Fler saker som skulle kunna orsaka MS

 Stress och MS

Läser ånyo på Jelineks sida om en rapport där man funnit att allvarliga stressande livshändelser gör att det kan utlösas nya MS lesioner i hjärnan. Man har följt en grupp i 48 veckor varvid man registrerat stressande livshändelser. Man fann där att allvarliga sådana som till ex ledde till förändringar i familjestrukturen ( död, skilsmässor mm) gjorde att man fick lesioner på magnetkameran. Man gjorde regelbundet MRI på patienterna och resultatet var helt tydligt.
Man har tidigare kopplat i hop MS och stress men det har där funnits plats för detta att man har en tendens när man blir sjuk att hitta en   orsak.  Men samtidigt finns det till exempel en dansk undersökning  som handlade om föräldrar som mist ett barn och det var klar  överrepresentation av sådana med MS i denna grupp jämfört med grupp som ej mist ett barn.
Virus och MS
EB virus en bidragande faktor vid MS?
En sak många misstänker har samband med MS är Epstein Barr virus. Man kan läsa om detta på MS research blog.. Jag tänkte skriva om det i föregående inlägg om orsaker till  MS, men jag kunde inte komma ihåg vad viruset hette. Jag ville inte s¨ka på det eftersom jag "borde" minnas det. Igår förs¨kte jag emellertid med yogaövningen med ögonrörelser för minnet och då damp plötsligt namnet upp efter ett tag. Det fungerar faktiskt ofta. Här nedan finns en anteckning från 2011.

Från novermber 2011:I maj skrev jag om en yogaövning om ögonrörelser och minne. Något som kanske  jag uppfattade som en placeboeffekt. Övningen går ut på att man har huvudet alldeles stilla men rör ögonen åt båda sidorna så att man tittar på respektive axel. Placebo, men kanske ligger det något i det. Det tycks vara så att det finns en minneskarta i den del av hjärnan som kallas frontala cortex och den ligger nära ett centrum för ögonrörelser:Jag läser i hjärnforskaren Torkel Klingbergs bok den lärande Hjärnan : Låt oss titta närmare på mekanismerna bakom arbetsminne... ... Om du skall minnas exakt var du  sett en sak, skall du hålla det kvar i arbetsminnet. Informationen hålls kvar  genom att de nervceller som kodar för den positionen är ständigt aktiva. Om aktiviteten bryts försvinner också minnet. Olika nervceller  kodar för olika positioner, det vill säga om du sett något snett uppåt till höger  är en nervcell aktiv och om du sett en till vänster är en  annan nervcell aktiv. Nervcellerna i intraparietala cortex skapar på så sätt en tvådimensionell minneskarta. En liknande minneskarta finns också i frontalloben , nära områden som styr ögonrörelser. Det kanske är en tillfällighet iakttagelse och att övningen är totalt verkningslös. Men i början hände det vid flera tillfällen att saker jag sökt i minnet kom för mig då jag gjorde övningen


3 kommentarer:

 1. Anonym8:01 fm

  Hej

  I början av december skrev du om ett probiotikaförsök som du skulle göra. Hur har det gått?

  Jag har själv mag- och tarmproblem som jag försöker äta ProbiMage för. Jag äter även en varierande kost med mycket frukt, grönt och linfrön. Men jag känner inte att det hjälper så mycket. Jag skulle vilja byta till något annat. Innan jag blev vegan provade jag en del mjölk- och laktosbaserade produkter. Men det känns inte riktigt rätt just nu. Samt att jag inte upplevde så stor förbättring. Har du några förslag? Vet du något bra ställe att söka information om detta. Tyvärr är ju det mesta reklamstyrt så då är ju alla produkter super duper bra. Då slutar jag läsa, tyvärr.

  Vänliga hälsningar
  Anna

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Det fungerade. Utgick frå n den stora unders¨kning jag skrev om i höstas:http://suneoverhagen.blogspot.com.es/search?q=probiotika. LAB4 var en av de probiotika kombinationer som tycktes fungera och jag valde denna.
  Fann denna sajt
  http://www.biocare.co.uk/default.aspx?GroupGuid=1052, tog provdos i en vecka först med gott resultat och sedan har jag fortsatt. Jag valde den sorten med 30 miljarder viabla celler.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 3. Buster.9:00 fm

  Om Epstein-Barr-virus...
  Jag läste på text-TV 1994 eller 95 att Herpesvirus var kopplat till MS.
  Epstein-Barr-virus eller humant herpesvirus 4 (EBV) Viruset ingår i herpesvirusfamiljen och är en av de mest spridda virustyper som existerar bland människor.

  SvaraRadera