Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

söndag, mars 30, 2014

Gurkmeja och sjukdom



Gurkmeja och sjukdom
Inledning
Jag har tagit gurkmeja i flera år, men nu har jag läst en sammanställning som gjort mig tveksam till att fortsätta. Det är en krydda som används mycket i Indien och som tros ha potential att bekämpa sjukdomar. Sammanfattningen av forskning kring denna krydda finns på sajten MSologi. Gurkmejan behövs i stora doser för att kunna tas upp i tillräckliga mängder. Jag har läst om studier som visat att gurkmeja tas upp lättare tillsammans med peppar varför jag alltid kombinerar kryddorna. Jag tar själv alltid gurkmeja som krydda och inte enskilt som någon sorts medel, vilket jag förstått att många gör. I den här artikeln skriver man att kryddan kvarstannar längre i kroppen om den tas med olja.
Det finns ett par saker i det som läser som gör mig tveksam. Det är dels att det finns sparsam forskning om gurkmejans effekt hos människor och beträffande MS finns det inget alls. Däremot finns en fas II studie på gång som skall utvärdera kombinationen Rebif och gurkmeja för att se om det ger en ytterligare effekt. Studien heter CONTAIN, om man söker på clinicaltrials.gov heter studien NCT01514370. Det finns studier som antyder att gurkmeja kan ha en viss effekt vid reumatoid artrit och diabetes typ II(Chuengsamarn and colleagues. Diabetes Care 2012;35:2121-2127; Chandran & Goel. Phytother Res 2012;26:1719-1725). Dels finns också eventuella allvarliga biverkningar.
Bara studier i laboratorier och på djur.
Men studierna som gjorts är i huvudsak prekliniska, det vill säga det är studier gjorde på laboratorium av typ ämnets påverkan på vissa celler och det finns studier gjorda på möss med EAE (experimentell autoimmun encefalit), det vill säga de modeller av MS som framkallats på möss.
Det man sett är att gurkmejan tycks påverka några T lymfocyter som är involverade i MS, CD4+ och CD8+. ( Tysabri tros ha sin verkan via CD4+, och gör så att denna T-cell inte kan passera blodhjärnbarriären).
Gurkmeja tycks också påverka signalsubstansen gammainterferon. Detta är en proinflammatorisk signalsubstans, vars verkan man studerade för att se hur den påverkade skov av MS. Gammainterferon ökade sjukdomsaktiviteten vid MS. Gurkmeja tycks minska produktionen av gammainterferon.
I laboratoriet tycks alltså gurkmejan ha gynnsamma effekter på delar av immunförsvaret då man studerar påverkan på celler.
Jag har tidigare skrivit om gurkmejans effekt på transkriptionsfaktorn NF-kappaB. Detta är en substans som deltar i cellernas tillverkning av protein, och beskrivs ibland som en strömbrytare som slår på att bildning av ett protein skall ske och NF-kappaB tycks ha en central roll i immunförsvaret. Det finns också mediciner ( Tecfidera) som påverkar just Nf-kappa B faktorn, och som tros minska inflammationen. En nyligen gjord studie tyder också på att gurkmeja skyddar axon mot skada ( neuroprotektion)



Studier på EAE hos djur
Man har funnit att gurkmeja tycks hämma några substanser som verkar proinflammatoriskt bl a gammainterferon och interleukin-17 och detta tycks minska hur allvarligt djur drabbas av EAE.
Forskning gurkmeja och människor ( kliniska studier)
Men sedan finns det inte mer forskning om MS och gurkmeja. Ett problem är att det är en föda och inte ett farmakologiskt medel vilket aktualiserar problemet med vem skall finansiera studier. I de doser som behövs räcker det inte med att ge det som krydda. Det försvinner ganska snabba ur kroppen och när det kommer till tjocktarmen är det låga koncentrationer. ( Det studeras om det eventuellt skyddar mot tjocktarmscancer (Carroll and colleagues. Cancer Prev Res [Phila] 2011;4:354-364).

5 kommentarer:

  1. Anonym7:28 em

    Här finns massor av länkar/argument:

    http://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric/

    SvaraRadera
    Svar
    1. tack för länken,
      jag skall läsa den noggrant senare.
      Sune

      Radera
  2. Anonym1:01 fm

    Hur är ser med inflammation- går det att mäta om en person har inflammation på ett enkelt sätt? Många sjukdomar verkar ju bero på just inflammation. Har försökt prata med neurologer om att äta antiinflammatoriskt, men det verkar som om de inte tror att detta går att påverka genom kosten.
    Hälsningar
    Patrizia

    SvaraRadera
  3. Hej Patrizia,
    Ett av de enklaste sätten att mäta inflammation är CRP. C-reaktivt protein. Detta används ju mycket för att avgöra hur kraftiga inflammationer är. Vad beträffar MS har man funnit att CRP tycks vara ökat under skov, sjunker under återhämtandet efter skovet. CRP är ett allmänt prov som används för att exempelvis bedöma om ngn har en virusinfektion, bakteriell infektion. Men det är kraftigt stegrat även vid elakartad sjukdomar. Det har visats sig vara ett stegrat prov kan visa på en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt. Det har visat sig att det är starkare kopplat till detta än exempelvis blodfettsprover.
    CRP ses högre vid högre BMI, högt blodtryck, metaboliskt syndrom, lågt intag av vitamin C, blodfettsförändringar rökning mm enligt denna studie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15536598

    I korthet kan sägas att vissa kroniska sjukdomar finns det klara belägg för att kosten inverkar exempelvis diabetes, hjärt kärl sjukdomar, men även s k autoimmuna sjukdomar som RA och där finns rekommendationer från specialister. För MS patienter är det som du säger att neurologer ofta inte tror att det är något samband, detta trots att man vet att MS patienter har ökade risker för andra sjukdomar ( hjärt kärlsjukdomar) än människor i allmänhet. Även om man inte tror på att kosten kan inverka på MS finns skäl rill att rekommendera en kost med mycket grönsaker och frukt, lite rött kött, fullkornsprodukter, fisk, lite mättade fetter och helst inga sockrade drycker bl a ( medelhavsliknande kost).
    Medelhavskost ger sänkningar i bland annat CRP men även andra prover som är tecken på inflammation homocysteine, antal vita blodkroppar enligt denna studie : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15234425
    Denna studie fann liknande resultat http://pmmp.cnki.net/Resources/CDDPdf/evd%5C200801%5CJAMA%5C%E9%9A%8F%E6%9C%BA%E5%AF%B9%E7%85%A7%E8%AF%95%E9%AA%8C%5Cjama2004292091440.pdf. Där undersöktes även prover på kärlväggsfunktion (endotelfunktion) vilken förbättrades av medelhavskosten. Endotelet är en del av den så kallade blod-hjärnbarriären som är skadad vid MS .
    Man vet inte vad som orsakar MS till fullo och man vet inte någon säker bot men man kan påverka sin allmänna hälsa genom denna kost och förmodligen också MS sjukdomen.
    Hälsningar Sune

    SvaraRadera
  4. Anonym7:00 fm

    Tack för ditt långa och ingående svar!!

    Patrizia

    SvaraRadera