(delvis översätt av sekreteraren Miss Google.
Läser på annat ställe att omega-3 minskar krympningen av hjärnan i en unders¨kning av 1111 kvinnor. Speciellt intressant var att hippokamous minskade mindre- denna viktiga plats for minnet. Hjärnkrympning, på läkarspråk atrofi är en av de viktigaste faktorerna bakom handikappsutveckling vid MS ( progression). Man bör alltså fortsätta med omega-3. Jag läste föresten igenom vad jag noterat om den norska studien om fiskolja och MS. Det fanns en felkälla där, n¨mligen att i placebogruppen hade man 5 bortfall mot i omegagruppen 1. Varför slutade så många i placebogruppen? Var det för att man fick skov? I så fall skulle det påverka statistiken högst betydligt eftersom grupperna inte var stora- drygt 45 stycken.
I
den aktuella studien studerades halterna av fettsyrorna EPA och DHA i
röda blodceller hos 1 111 kvinnor som deltog i Women's Health
Initiative Memory Study. Åtta år senare gjordes
magnetkameraundersökningar, medelåldern var då 78 år. De med
högre halter befanns ha bättre bevarad hjärnvolym. Speciellt
intressant var att de med högre halter av omega 3 hade bättre
bevarad hippocampus, ett område centralt för minnet.
En
indisk undersökning där man bytt ut vitt polerat ris mot brunt
fullkornsris visar positiva effekter för typ II diabetiker. I Indien
är ris en mycket viktig föda, och används ofta i tre måltider
dagligen. Genom att övergå till fullkornsris skulle man troligen
kunna förebygga en del diabetes typ II och göra diagnosticerad
sjukdom lättare att hålla under kontroll, säger forskaren V.
Mohan, MD, FRCP PhD, DSc, FNASc, från the Madras Diabetes Research
Foundation, World Health Organization Collaborative Centre for
Non-Communicable Disorders, Chennai, India.
I
Indien delar tyvärr vissa politiska grupper ut vitt polerat ris till
fattiga grupper för att de skall rösta på dem. Detta bidrar till
en ohälsosam kost säger Mohan. I stället borde man dela ut
grönsaker, frukt och opolerat råris som man tidigare ätit. Man delar också ut TV apparater till fattiga för att köpa r¨ster. Detta har också en mycket negativ effekt på hälsan säger Mohan. Dessa personer har tidigare varit fysiskt aktiva men i och med TVn blir de sittande framför den och drabbas av sittsjukdomar- fetma, diabetes, insulinresistens med alla de f¨ljder detta har. Den rika världens välfärdssjukdomar drabbar nya grupper.
Även
av denna undersökning kan man hitta stöd för att det kan vara
klokt att tänka fullkorn när man planerar sin inköp av mat och när
man skall äta.
Föreläsningen av Mats Humble visar han våra förfäder låg på 100 till 150 nmol.
SvaraRaderaHär är länken till hela föreläsningen.....
http://www.youtube.com/watch?v=GeyNB-GBKlg&feature=youtu.be
Den här delen av Mats Humbles föreläsning filmade jag som får mig fundera ännu mera....
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=DcLSl-Snrzs