Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, februari 16, 2021

Covid19 och graviditet Covid-19 vaccin och graviditet

 

Covid-19

Vaccination

Graviditet

 

Influensa ökar   risken att bli svårare sjuk vid graviditet och därför rekommenderar man vaccination. Andra infektioner kan innebära risk för fostret. Vidare finns det vaccinationer som inte bör ges till gravida.

Hur är det med  sjukdomen Covid-19 och graviditet.

Vad man idag vet är att sjukdomen Covid 19 ökar risken för att för tidig födsel, vidare ökar också risken att man behöver vårdas på intensivvårdsavdelning och risken att behöva andningshjälp. Det finns ett par symtom som kan bli lindrigare nämligen fever och muskelvärk.

Hur är det då med vaccinen mot Covid 19. Undersökningarna som gjordes då man framtog vaccinen är gjorda på möss. Man vill inte prova läkemedel på gravida  av naturliga skäl. Vidare gör man uppföljningar av de som blivit gravida efter vaccination, vilket man avråder från under en period  men det händer. Man följer givetvis upp detta.

Vid djurförsöken har man i stort sett inte hittat några problem avseende graviditetsförlopp och påverkan på foster.

Folkhälsomyndigheten säger följande om rekommendation under graviditet

Folkhälsomyndigheten rekommenderar av försiktighetsskäl  att inte alla gravida vaccineras. Läkemedelsverket har godkänt vaccinerna, men ännu det finns ännu inte tillräckligt med säkerhetsdata för en allmän rekommendation till gravida..

Behandlande läkare kan rekommendera en gravid patient vaccination om medicinska skäl finns, och efter en individuell bedömning. Det finns ingenting som tyder på att vaccination av gravida skulle vara farligt för fostret utifrån de data som hittills har rapporterats. Kunskapen inom det här området växer fram successivt, vi kommer att veta mer om en tid.

Planerar man graviditet bör man avvakta tills man blivit vaccinerad.

Källa: Med cram om Covid 19- graviditet -- vacc

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar