Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, februari 23, 2021

Om mutationer av Coronaviruset

 


Den  tionde januari 2020 kunde man bestämma arvsmassan av det nya coronaviruset.

Metoden att göra det kallas sekvensering.  Och sedan började det komma nya varianter av viruset genom mutationer. Mutation sker mycket ofta och de flesta märks inte, har ingen betydelse. Mutationer leder till förändringar i arvsmassan. Det kan leda till att en gen ( som är den del av arvsmassan som är ansvarig för bildandet av ett speciellt protein) förändras och inte lägre kan producera ett protein eller kanske det bildas ett nytt protein.

Mutationer sker som sagt ofta och till och nu har man kanske funnit mer än 500 000  olika varianter av  den virussekvens man bestämde i Kina den 10 januari förra året. Vad man nu känner till är det tre varianter som man tror kan ha stor betydelse:

-Den engelska varianten

-Den brasilianska varianten

-Den sydafrikanska varianten

1.Dessa har betydelse genom att  de tros sprida viruset snabbare. Det kan man se i England men också i Sverige nu ( Anders Tegnell Folkhälsomyndigheten sade i dag, att om en månad är det troligen den dominerande varianten).

2.En annan oro är att de kan ge allvarligare sjukdom. Det har man inte säkert funnit men möjligheten finns.

3.En tredje oro är att vaccinen inte skall fungera och där har man konstaterat att åtminstone  några inte tycks fungera lika bra. Astra Zenicas vaccin tycks inte skydda lika bra mot den sydafrikanska varianten, däremot tycks det skydda mot att man inte skall bli så allvarligt sjuk att man hamnar på IVA eller avlider.

4.En fjärde oro är att det bland kommande varianter skall finnas sådana förändringar att de nuvarande vaccinen inte fungerar samtidigt så pågår undersökningar och forskning för att kunna vaccinera även mot framtida varianter.


Vad du och jag kan göra:

Vi kan förbygga att sjukdomen sprids dvs hålla oss till restriktionerna och rekommendationerna.

Hålla avstånd ( två meter)

Tvätta händerna

Inte träffa eller skaffa nya bekanta

Använda munskydd el mask på ett klokt sätt. Mask ersätter inte att hålla avstånd. Ser man att det är mycket människor i en affär, på bussen skall man inte sätta på mask och gå in . Man skall avstå. De flesta masker är engångsmasker. De skall inte sättas på och tas av. Tygmasker kan man använda flera gånger men har man satt på dem en gång skall de göras fria från virus innan man sätter på igen. ( till exempel genom att stryka) Tygmasken kan sättas på utanpå det andra skyddet då ger det en bra skyddseffekt har jag läst.

Man har egentligen inte avrått från resor i samband med skolloven nu. Och det är klart bor man separat med familjen och har med sig mat kan man nog göra det på ett säkert sätt speciellt om man inte åker liftar utan bara terrängåkning. Man har i Minnesota undersökt hur de första fallen av den engelska varianten kom dit. Man hade åtta fall  och i sex av dessa fall fanns det flygresor med i bilden. Dels  tre Kalifornien resor och tre resor utomlands. Detta pekar ju starkt på att resor har stor betydelse för att sprida just de nya varianterna av virus. Så kanske borde man avråda mer från resor. Vid jul avrådde man från onödiga resor men det har jag inte a så mycket av nu. Men i morgon kommer ett nytt paket med rekommendation så vi får se


Bild nedan resultat av den kanadensiska undersökning jag refererar till i följande avsnitt


 

Jag hoppas verkligen att man får säker bedömning av om en dos vaccin ger så mycket skydd som uppemot 90 procent som den undersökning av 500 000 israeler visade ( skrev om den tidigare) . Dessutom har man i en kanadensisk genomgång av annat material visat liknande resultat. Det borde till exempel snart komma resultat från Storbritannien som vaccinerat sedan jul och med bara en dos  initialt ( andra dos efter tolv veckor). Om skyddet är så stort redan efter en vaccination borde man vaccinera med längre intervall och skulle på så sätt kunna rädda många människoliv både i Sverige och annorstädes.

Källor

SARS-CoV-2 Variants of Concernin the United States—Challenges and Opportunities  Rochelle Walenski med flera

First Identified Cases of SARS-CoV-2 Variant B.1.1.7 inMinnesota — December 2020–January 2021  Melanie Fireston med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar