Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, mars 10, 2021

Hur träning förbättrar vårt immunförsvar, här om träning, åldrande och påverkan av vårt motstånd mot sjukdomar

 

 I Corona- tider har vi haft nytta av våra promenader


Träning och påverkan på immunförsvaret har undersökts ur många aspekter och Roger Seheult  gjorde mig idag uppmärksam på en sammanfattande studie om forskning i detta ämne, The compelling link between physical activity and the body's defense system ( Den övertygande  länken mellan fysisk aktivitet och kroppens försvarssystem).  Man talar om många sakerr  men här är lite för äldre.

 När man blir äldre blir kroppens immunförsvar mindre effektivt vilket bland annat visar sig i att våra reaktioner på vaccinationer blir svagare. Just detta kan låta positivt och är det i vissa delar. Att få en feber på kanske mer än  40 grader Celsius är kanske inte så lyckat om man är bräcklig, men i stort är ett effektivt immunförsvar bra.


.Man har i studier jämfört hur faktorer i immunförsvaret hos äldre som inte är speciellt fysiskt aktiva  och hos äldre som regelbundet utövar fysisk träning och funnit följande: 

1 Fysisk tränade äldre hade större immunsvar på vaccination

2 Mindre antal av T-celler som var lågfungerande.T-celler är vita blodkroppar som är viktiga i immunförsvaret.

3 Ökad förmåga att producera  aktiva T-celler

4 Lägre antal av inflammatoriska cytokiner , det vill säga signalsubstanser i blodet som skapar inflammation.

5 Ökad aktivitet av  neutrofila celler som är fagocyterande, dvs immunceller som kan angripa celler i kroppen som är angripna av infektion eller inflammation eller på annat sätt inte friska.

6 Bakteriella angrepp leder till mindre inflammation, man blir mindre infekterad.

7 Ökad aktivitet av NK cellernas cytotoxiska aktivitet-  detta är celler som angriper infekterade celler  och dödar dem. Finns med tidigt i immunförsvaret om man exempelvis blir infekterad av Corona virus.

8 Längre telomerer i de vita blodkropparna. Telomerer är de yttersta ändarna på våra kromosomer. Längre telomerer betyder i detta fall att de vita blodkropparna förblir yngre med träning.

Med andra ord lämplig fysisk träning är bra för äldre.

Källa se Sök på studiens namn se ovan plus författarna Nieman och Wentz

Thank You DR Roger Seheult for your good and interesting teachings in many medical issues on Youtube and Medcram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar