Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

torsdag, mars 04, 2021

Post covid 19 Ett viktigt skäl till vaccination.

 

Post covid 19 

Ett viktigt skäl till vaccination.

Idag på myndigheternas  presskonferens om Covid 19 meddelades att från och med nu kommer man att ge Astra-Zenica vaccinet även till äldre än 65. Det har nu rapporterats två undersökningar en från England och en från Skottland, som visar att de skyddar minst lika bra som de övriga två godkända  vaccinerna. ( Moderna och Phizer). Observera att varför man varit tveksam är att i det underlag som fanns för godkännande tyckte inte EU:s myndighet att det inte var tillräckligt många personer som varit med i undersökningen.

Idag informerade Socialstyrelsen en del om Post Covid 19, inte så att man gav mycket upplysningar om vård och men betonade att det fanns  tillstånd som har gett liknande symtom och att det fanns en hel del erfarenhet om detta. Man efterlyste nu forskning och erfarenheter.

 

Med Post Covid 19 menar man inte det tillstånd som kan komma 5-20 dagar efter insjuknandet och som ger så svår påverkan att man behöver sjukhusvård och / eller IVA-vård. Det är ju inte speciellt konstigt att man får följder efter att ha  varit sängliggande en längre period eller till och med varit länge i respirator. Nej, Post Covid 19 är det tillstånd som kan komma i efterförloppet oavsett om man varit svårt sjuk eller inte. Post  betyder EFTER och det är inte helt ovanligt att det efter infektioner kan följa en hel del olika symtom som trötthet, svaghet, ledvärk, magbesvär, sömnrubbningar, koncentrationssvårigheter. Det är inte det vanliga men det förekommer och bakgrunden till en sådan utveckling är oklar i många fall.

En av mina fastrar insjuknade som 16-åring i encephalitis lethargica vilket gjorde att hon låg i coma en längre period och man trodde inte att hon skulle överleva. Men det gjorde hon. Efter tillfrisknandet som tog länge blev hon en ganska vanlig men ärtig ung tjej som var mycket modeintresserad och efter henne har jag funnit mängder att teckningar och mönster till kläder och sannolikt  ville hon bli modetecknerska. Så blev det inte. Efter några år började hon få en hel del symtom med tics och liknande men även psykisk problematik med hallucinationer och tvångsrörelser. Detta var en sjukdom som fanns på 20-talet framförallt men som sedan försvunnit, men många av de som liksom min faster överlevde fick svåra sensymtom. De flesta fick Parkinsonliknande tillstånd. Neurologen Oliver Sachs gjorde dessa människor som ofta varit glömda på institution kända genom sin film Awakenings

 

Ett annat känt tillstånd är Guillain- Barré som också är ett följdtillstånd efter infektioner. Det yttrar sig i att man får förlamningar som börjar perifert i kroppen i fötter och sedan kan smyga sig uppåt. Det kan bli mycket allvarligt då det kan förlama andningsmuskulaturen men idag finns ju effektiv behandling för detta men tidigare dog man då. Sjukdomen går tillbaka men kan efterlämna resttillstånd.

 

Det är alltså inte på något sätt ovanligt att det kan uppstår följder efter infektioner. Avseende Post-covid 19 har man sett att en del fall är ganska snart övergående men det finns också fall där symtomen sitter i sedan flera- många månader. Det är därför viktigt att forskning kommer tillstånd men också att man tar patienterna på allvar.  Det har bildats självhjälpsgrupper med patienter som dels försöker stödja varandra men också verka för att samla in erfarenhet.

Här är ett antal av de vanligaste symtomen vid Post Covid 19.

Fatigue ( trötthet som ej går över av vila)

Yrsel

Värk och smärtor i muskler och leder

Huvudvärk

Man upplever sig kortandad och har problem med andningen

Koncentrationssvårigheter

Minnesstörningar

Sömnsvårigheter

Ångest

Svårighet att vara aktiv och träna ( En del får hjärtklappning vid försök att vara aktiv)

 

Det är alltså inte bara att Covid 19 är en dödlig sjukdom. Det finns också otrevliga följdverkning som förhoppningsvis är övergående men otrevliga så länge de pågår.

Viktigt skäl till vaccination.

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar