Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, mars 29, 2021

Immunologen professor Shane Crotty vid La Jolla Institute for Immunology, San Diego hjälper till att reda ut aktuella frågor kring Covid-19.

Är ”naturligt” immunförsvar bättre än vaccination

Om man tittar på det allmänt så är svaret nej. Det finns infektioner som sedan man haft dem ger en mycket god immunitet. Om man till exempel haft mässling (morbilli) är man immun. Dock är mässling en sjukdom med mycket allvarliga biverkningar varför man bör vaccineras.  Raka motsatsen gäller humant papillomvirus där genomgången infektion i stort sett inte ger någon immunitet och där vaccination ger 99,9 procent skydd. Ett skydd som senare i livet även kan skydda mot sjukdom och död i cancer. 

Beträffande Covid -19 finns inget rakt svar att ge- det är nämligen olika för olika individer. Immuniteten hos en person som genomgått infektion kan vara 100 gånger bättre än hos en annan person. Det vet man genom de undersökningar som gjorts laboratoriemässigt av personer som genomgått infektionen. En del har rik förekomst av de olika typer av komponenter som finns i immunminnet (antikroppar med flera). Hos andra är förekomsten betydligt sparsammare.  Därför skall man fortsätta att skydda sig även efter genomgången infektion och man skall också vaccinera sig. Den som vaccinerar sig efter en genomgången infektion får ett superförsvar som även tycks skydda mycket stort mot de mutationer som betraktas som allvarligast.

Genomgången covid-19 infektion och immunförsvar:För att studera detta har man gjort två typer av undersökningar 1) man har dels följt personer som genomgått infektionen och sett om det inträffat återinfektioner. 2) man  studerat blodprov från de som genomgått infektionen och sett hur deras immunminne av infektionen ser ut.

1 Beträffande återinsjuknande är det en stor del som inte återinsjuknar. Man har sett att skyddet tycks vara ganska stabilt upp till sex månader( har inte data för mycket längre tid) men avtar ehuru långsamt. Med stigande ålder s ökar risken att återinsjukna speciellt efter 65 års ålder. Där kan uppemot 50 procent återinsjukna enligt en stor dansk studie. Man bör här inte räkna med så kallad naturlig immunitet efter infektion.

2)  Laboratorieprover avseende immunminnet ( antikroppar, B-minnesceller och T- minnesceller) tyder på samma sak. Man har ett relativt gott skydd allmänt men det kan variera kraftig som det stod i inledningen kan skillnaden vara mellan ett till hundra gånger.



Vaccination och immunförsvar:Samtliga godkända vaccin ger ett gott försvar mot det ursprungliga viruset och det tycks vara ett ganska stabilt och långvarigt försvar vad man sett hittills. Dock ser det lite annorlunda ut beträffande mutationerna. För den så kallade engelska mutationen skyddar de godkända vaccinen gott, men det blir mer komplicerat när man kommer till den s
ydafrikanska varianten. Där har man i Sydafrika funnit att Astra-Zeneca vaccinet ej ger ett bra skydd mot denna mutation vad gäller sjukdomar som inte kräver sjukhusvård men däremot så tycks de ha en skyddande inverkan mot så allvarliga sjukdomar. Emellertid kan ju även icke sjukhuskrävande tillstånd
  vara ganska allvarliga och kan också ge följdverkningar.  Beträffande Phizer och Moderna säger professor Crotty att man egentligen inte har tillräcklig data  avseende dessa vacciner.   För Johnson & Johnson  och Novavax har man däremot funnit en skyddande effekt dock är den mindre än för den engelska mutation och det ursprungliga viruset.

Beträffande vacciner så håller de olika företagen på att förfina och utveckla sina vacciner så att de även skall bli lika effektiva även mot den sydafrikanska varianten och evt. nyare. Tekniken finns så det kommer sådana kanske redan till hösten. ( Man har ju hållit på länge med detta) Så det blir nog en  boosterdos av vaccinet efter den första omgången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar