Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, mars 15, 2021

Inför eventuell vaccination


Jag har tittat litet närmare på Covid 19 vaccination och att ha MS-diagnos. Tidpunkten för vaccination rycker ju närmare. Det finns en myckenhet information på nätet och för den som har en sjukdom som vederbörande undrar över i samband med vaccination så finns det information att få på svenska. Googla på den sjukdom du undrar över och Covid 19 vaccination så får du nog ett svar.
Det har nyligen varit en stor kongress om MS på nätet ( ACTRIMS)- det vill säga man samlades inte utan föreläsningarna hölls på nätet. Där talade man om den aktuella frågan.
Först vilka med MS tycks få allvarligare grad av sjukdomen och där var det precis som för alla andra- dvs högre ålder är en ökad risk.
Den andra riskfaktorn tycks vara hur pass begränsad rörlighet man har. Beträffande första punkten ligger jag ju inte så bra till och beträffande den andra så ligger jag bättre till.
En av experterna som talade var Amit Bar Or vid Pennsylvania University. Han fick följande frågor:
1. Är vaccinen säkra ( underförstått om man har MS) : Svar ja de är säkra.
2. Är vaccinen säkra om man står på medel som påverkar immunsystemen: Svar ja de är säkra.
Amit Bar Or sa att detta är vaccin som inte är levande, dvs de innehåller inte virus som kan föröka sig i kroppen. Sådana vaccin bör man inte ta om man står på immunpåverkande mediciner.
Hur effektiva är Covid 19 vaccinen för de som har MS. Svar: Samma effektivitet som för alla andra, men om man står på immunpåverkande medel kan effektivitet möjligen vara lite lägre.
Står man på medel som påverkar B celler- dvs de celler som producerar plasmaceller som i sin tur producerar antikroppar kan detta vara troligt. Sådana medel är Rituximab och Ocrelizumab. Där kan man diskutera med sin läkare för att optimera tidpunkten för vaccination.
Liknande information för för andra sjukdomar på nätet, till exempel om man har reumatisk sjukdom.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
Gilla
Kommentera
Dela

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar