Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

torsdag, september 01, 2011

Kommer du ihåg Revimmune?




För några år sedan skrev jag mycket om högdosbehandling av MS med cyklofosfamid, som man planerade att lansera under namnet Revimmune.

Man har inte hört så mycket om det sedan. Förmodligen delvis på grund av att det kanske inte finns så mycket pengar att tjäna, eftersom det är ett gammalt medel. Teorin bakom var att man i stort sett slog ut hela immunsystemets celler med undantag av blodstamcellerna som klarade sig på grund av att de innehåller ett ämne som gör att inte tar död på dem,aldehyd-dehydrogenas, medan de alla de andra av immunförsvarets celler dödas. Det är alltså en procedur som liknar vad som görs vid autogen stamcellstransplantation där man också dödar immunförsvaret efter att man tagit vara på de egna blodstamcellerna för att sedan kunna implantera dem igen. Som alla förstår är det inte helt ofarliga behandlingar.
Nu har emellertid en långtidsuppföljning av 32 patienter som behandlats med högdos cyklofosfamid gjorts. Det är alltså en sorts fas II studie. Efter den akuta behandlingen fick de underhållsbehandling med glatirameracetat.
Resultat: Antalet årliga sjukdomsåterfall föll från 1.37 från de två åren före behandlingen till 0,27 under en 14 månadersperiod efteråt. Antalet aktiva lesioner på MRI var vid ingången 0.86 men sjönkt till noll vid 12 månader och 0.08 efter 14-24 månader. Totalt hade 55 % av patienterna inga tecken på sjukdomsaktivitet vid uppföljningen.
Resultat
Tid 0=behandling
Baseline
Uppföljning 12
månader
Uppföljning 14 månader
14-24 månader
Antalet skov per år
1,37


0.27


MRI lesioner (aktiva)
0,86
0


0.08



Biverkningar :47 procent hade infektioner vid behandlingen men det blev inga senkomplikationer av detta.

Källa

Treatment of relapsing-remitting multiple sclerosis with high-dose cyclophosphamide induction followed by glatiramer acetate maintenance.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar