Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, maj 21, 2014

Blodfetter och MS- dåliga värden ger ökat handikapp enl studie
Ny studie om blodfetter och multipel skleros gjord i Australien. I sammanfattning fann man att dåliga värden av flera blodfetter hade ett starkt samband med utveckling av handikapp ( progression). Studien skedde under år, varvid man följde patienterna med blodfetter och utveckling av handikapp samt även skov. Man fann inte något direkt avseende skov men däremot fann man att de med ”dåliga” värden på blodfetter som total kolesterol, LDL-kolesterol, triglycerider ( för detta är ”dåliga ” lika med höga. Även för HDL- det så kallade goda kolesterolet fann man ett samband med att låga värden var negativt för utvecklingen.

I inledningen till studier beskrivs ofta de fynd som gjorts tidigare inom området och som motiverar att man skall göra studien. Där skrev man bl a följande:
fetma och övervikt är kopplat till MS-jag har tidigare skrivit om dessa studier. Ett högt BMI under uppväxten är kopplat till ökad risk. Något som jag inte fastnat för tidigare är att det finns starka associationer mellan total kolesterol och antalet gadolinium förstärkta lesioner ( = lesioner med aktuell skada på hjärnbarriären) på magnetkamera vid MS.Lipoproteiner och apolipoproteiner är associerade med nya lesioner på MRI. Atrofi- krympning av hjärna- likaså vid CIS/clinical isolated syndrome- dvs ett första skov. Högt kolesterol är kopplat till tunnare nervfiberlager i näthinnan hos MS patienter med synnervsinflammation.

Aktuell studie: Här undersöktes sambandet mellan olika blodfettsrelaterade mått BMI, serumlipid och apolipidnivåer och handikapp och handikappsutveckling. Man följde 203 personer med definitiv MS mellan åren 2002-2005. De bodde i Tasmanien- Australien. Cirka 180 blev kvar – man fick ta bort 20 eftersom man inte hade längd och vikt. Varje halvår tillfrågades deltagarna om livsstil, fysisk aktivitet, rökning, D vitamintillskott, statinanvändning och annan medicinering. Varje år gjordes en värdering av EDSS- den skala som används för handikappsvärdering och dessutom räknade man ut MSSS, Multiple sclerosis severity score, utifrån EDSS och tid man haft MS.
Av blodprover tog man blodfetter, total kolesterol, LDL, HDL, triglycerider. Apolipidnivåer Apo A-1 och ApoB mättes ( de ingår och utgör stor del av HDL och LDL, VLDL skriver man).

Resultat
Man fann följande : Nästan alla blodfettsrelaterade prover inklusive BMI var förknippat med handikappsutvecklingen ( mätt med EDSS). Det gällde höga totalkolesterolvärden, hög LDL, höga triglycerider, höga värden av ApoE, ApoB och Lp(a). HDL och det till HDL associerade apolipoproteinet ApoA var förknippat med handikappsutvecklingen.
Råd av forskarna: Våra fynd av samband mellan blodfetter och handikappsutveckling säger att man bör sträva att minska blodfetter, minska BMI till hälsosamma området, öka fysisk aktivitet vilket kan minska progressionen ( accumulation of disability). Tidiga insatser är troligen mest framgångsrika och man bör stödja lipidsänkande behandling vid MS.

Det nämns också om sambandet mellan det troligen nyttiga blodfettet ( det har ifrågasatts en del sista året, men de flesta brukar kalla HDL det goda blodfettet) och bildningen av vitamin D i huden.

3 kommentarer:

 1. Buster.7:38 fm

  D-vitamin 6 till 15 års ålder.
  Jag har funderat det Mats Humble säjer.
  Brässen, Thymus skolas att angripa rätt 6 till 15 års ålder och då måste D-vitamin finnas i blodet.
  det är från årkurs 1 till årskurs 9 i grundskolan.
  - kanske det är så att skolas Thymus fel kommer felskolningen senare i livet.

  De i Skottland säger D-vitamin är viktig i barndomen.
  http://www.youtube.com/watch?v=DcLSl-Snrzs

  SvaraRadera
 2. Buster.8:33 fm

  När jag läser det här från 2011 så tänker jag på vaccinationen för svininfluensan där hela Sverige skulle vaccinera sig.
  http://www.youtube.com/watch?v=X9CpnWH2lm0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkvärt Buster. Jod och struma får mig också att tänka på livstil, kost, fysisk aktivitet. Det är nog ganska klart nu att många kroniska sjukdomar kan förebyggas eller lindras av så "enkla" saker. För det är nog inte så enkelt. Har just läst boken Fat land- som ger en utmärkt beskrivning hur många krafter verkar i motsatt riktning. Vi skall dricka "sockrade" drycker, äta skräpmat och lösgodis ( där sverige lär vara världsmästare), sitta klistrade framför TVn och glo i timme efter timme alltmedan vi tömmer chipspåsen, telepizzan eller vad det nu är.
   Det satsas oerhört mycket pengar från kostindustrin för att vi skall bete oss så.
   "Ur led är tiden" sa Hamlet för ett halvt årtusende sedan.Det kanske behövs ett nytt snille som Shakespeare för att få fram budskapet.

   Radera