Salt intag och MS tycks
ha samband enligt studier.
Det pågår en
diskussion om saltreduktion överhuvudtaget förebygger ohälsa,
blodtrycksstegring med åtföljande komplikationer. Men diskussionen
rör sig snarast om nivåerna kring och under 1.5 g natrium per dag
och man beträffande nivåerna över där tycks det finnas en enighet
att man bör vara försiktig med salt..
Hur får man i sig salt?
Det
allra mesta får man i sig i färdiglagad mat, snabbmat och processad
mat inte i den mat som man lagar hemma.
Vi svenskar äter 10-12 g salt per dag
skriver livsmedelsverket medan man bör inte äta mer än 6.Men
diskussionerna om tveksamhet beträffande salt restriktion är alltså
betydligt lägre nivåer. 1 gram natrium motsvarar ungefär 2,5 gram
salt så att 5 gram salt motsvarar ungefär 2 gram natrium. Och att
hålla sig under 6 gram salt finner inte jag någon större
tveksamhet om.
Lite studier som berör autoimmun
sjukdom och salt.
En studie
från Buenos Aires visade att för varje ökning av intag av
Natrium över genomsnittet i en grupp med 52 MS patienter ökade
antalet MRI lesioner med 3.65.
Patienter med vad man klassificerade
som högt intag mer är 4.8 g natrium ( knappt 12.5 gram salt dvs
något lite mer än vad svensken i genomsnitt äter) hade
skovfrekvens som var 3.95 ggr fler än de med intag mindre än 2 g
per dag ( 5 gram salt). Studien presenterades på ECTRIMS möte i
Köpenhamn 2013.
I mars förra året presenterades tre
grundforskningsstudier som kunde tyda på att det fanns ett samband
mellan saltintag och MS sjukdom.
En av dem visade att det vanliga koksaltet natriumklorid tycks
stimulera bildandet av Th 17 celler som tros vara sjukdomsbefrämjande
vid autoimmun sjukdom som MS, reumtatoid artrit, psoriasis med flera.
Man har också tittat på 100 friska patienter och antalet Th 17
celler. Det visade sig att de mängden th17-celler ökade med hur
mycket snabbmat man åt. Man beslöt sig för denna studie sedan man
funnit att de som åt mest snabbmat tycktes ha mer inflammatoriska
celler. (källa)
Ingressen till länkade artikel Eating lots of foods loaded with
salt may do more than raise your blood pressure: Researchers report
that it could also contribute to the development of autoimmune
diseases
En studie
på möss uppfödda för att få MS liknande sjukdom visar att
koksalt tycks främja att sjukdomen utvecklas snabbare.
Det finns en studie
som visar att Ms personer tycks ha högre halter av salt i
nervceller. Detta är pga cellerna är för svaga för att pumpa ut
snabb sägs i denna artikel. Vad det än beror på torde väl risken
minska om man äter mindre salt ??
Min slutsats: Har man
autoimmun sjukdom är det nog klokt att vara försiktig med salt.
Jag bör nog tänka över mitt saltintag. Intressant är detta att
man får det mesta av saltet i processad mat, mat som inte lagas
hemma, snabbmat.
Ett sätt att minska koksalt är att
använda ett salt som innehåller kalium. Jag använder Seltin och det finns andra sorter. Med
kalium ökar utsöndringen av natrium i urinen.
Lägg märke till matlagningsprogrammen där man saltar rätt ordentligt.
Jag surfar runt i hela världen om MS och dök på det här.
SvaraRaderaJag såg ut som en utdragssoffa i ansiktet och tog en skärmdump. "bild"
Jag vet inte vart jag var och har inte tid att leta vidare i dag.
SÅ här såg bilden ut....
http://www.youtube.com/watch?v=T3I1ar7ukeY
Hej Buster.
RaderaDet rör sig kanske om den här artikeln. http://www.multipelskleros.nu/forskning_och_nyheter/unik_svensk_studie_kan_losa_gatan_med_ms#.U4WZLihjbSV Studien heter EIMS är en svensk studie om hur olika kombinationer av genetik och miljö kan orsaka MS . Bl a har man påvisat sambandet mellan rökning och MS rökningen visat sig samverka med två ” MS gener”- gener viktiga för utveckling av MS.
Hälsningar
Sune
Hej.
SvaraRaderajo, jag hittade artikeln jag såg och det måste vara den du länkar till.
Jag har läst den och tycker de kan skicka ett par forskare till Skottland och Iran så får de ett större underlag. De länderna lider invånarna av en stor D vitaminbrist. Nya Zeeland har samma problem.
http://multipelskleros.nu/forskning_och_nyheter/unik_svensk_studie_kan_losa_gatan_med_ms#.U4YoC7mKBol