Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, maj 27, 2014

salt och autoimmun sjukdom

 


Salt intag och MS tycks ha samband enligt studier.
Det pågår en diskussion om saltreduktion överhuvudtaget förebygger ohälsa, blodtrycksstegring med åtföljande komplikationer. Men diskussionen rör sig snarast om nivåerna kring och under 1.5 g natrium per dag och man beträffande nivåerna över där tycks det finnas en enighet att man bör vara försiktig med salt..
Hur får man i sig salt?
Det allra mesta får man i sig i färdiglagad mat, snabbmat och processad mat inte i den mat som man lagar hemma.
Vi svenskar äter 10-12 g salt per dag skriver livsmedelsverket medan man bör inte äta mer än 6.Men diskussionerna om tveksamhet beträffande salt restriktion är alltså betydligt lägre nivåer. 1 gram natrium motsvarar ungefär 2,5 gram salt så att 5 gram salt motsvarar ungefär 2 gram natrium. Och att hålla sig under 6 gram salt finner inte jag någon större tveksamhet om.

Lite studier som berör autoimmun sjukdom och salt.
En studie från Buenos Aires visade att för varje ökning av intag av Natrium över genomsnittet i en grupp med 52 MS patienter ökade antalet MRI lesioner med 3.65.
Patienter med vad man klassificerade som högt intag mer är 4.8 g natrium ( knappt 12.5 gram salt dvs något lite mer än vad svensken i genomsnitt äter) hade skovfrekvens som var 3.95 ggr fler än de med intag mindre än 2 g per dag ( 5 gram salt). Studien presenterades på ECTRIMS möte i Köpenhamn 2013.

I mars förra året presenterades tre grundforskningsstudier som kunde tyda på att det fanns ett samband mellan saltintag och MS sjukdom. En av dem visade att det vanliga koksaltet natriumklorid tycks stimulera bildandet av Th 17 celler som tros vara sjukdomsbefrämjande vid autoimmun sjukdom som MS, reumtatoid artrit, psoriasis med flera. Man har också tittat på 100 friska patienter och antalet Th 17 celler. Det visade sig att de mängden th17-celler ökade med hur mycket snabbmat man åt. Man beslöt sig för denna studie sedan man funnit att de som åt mest snabbmat tycktes ha mer inflammatoriska celler. (källa) Ingressen till länkade artikel Eating lots of foods loaded with salt may do more than raise your blood pressure: Researchers report that it could also contribute to the development of autoimmune diseases


En studie på möss uppfödda för att få MS liknande sjukdom visar att koksalt tycks främja att sjukdomen utvecklas snabbare.

Det finns en studie som visar att Ms personer tycks ha högre halter av salt i nervceller. Detta är pga cellerna är för svaga för att pumpa ut snabb sägs i denna artikel. Vad det än beror på torde väl risken minska om man äter mindre salt ??

Min slutsats: Har man autoimmun sjukdom är det nog klokt att vara försiktig med salt. Jag bör nog tänka över mitt saltintag. Intressant är detta att man får det mesta av saltet i processad mat, mat som inte lagas hemma, snabbmat.
Ett sätt att minska koksalt är att använda ett salt som innehåller kalium. Jag använder Seltin och det finns andra sorter. Med kalium ökar utsöndringen av natrium i urinen. 
Lägg märke till matlagningsprogrammen där man saltar rätt ordentligt.

3 kommentarer:

 1. Buster.8:40 fm

  Jag surfar runt i hela världen om MS och dök på det här.
  Jag såg ut som en utdragssoffa i ansiktet och tog en skärmdump. "bild"
  Jag vet inte vart jag var och har inte tid att leta vidare i dag.
  SÅ här såg bilden ut....
  http://www.youtube.com/watch?v=T3I1ar7ukeY

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Buster.
   Det rör sig kanske om den här artikeln. http://www.multipelskleros.nu/forskning_och_nyheter/unik_svensk_studie_kan_losa_gatan_med_ms#.U4WZLihjbSV Studien heter  EIMS är en svensk studie om hur olika kombinationer av genetik och miljö kan orsaka MS . Bl a har man påvisat sambandet mellan rökning och MS rökningen visat sig samverka med två ” MS gener”- gener viktiga för utveckling av MS.
   Hälsningar
   Sune

   Radera
 2. Buster.8:45 em

  Hej.
  jo, jag hittade artikeln jag såg och det måste vara den du länkar till.
  Jag har läst den och tycker de kan skicka ett par forskare till Skottland och Iran så får de ett större underlag. De länderna lider invånarna av en stor D vitaminbrist. Nya Zeeland har samma problem.
  http://multipelskleros.nu/forskning_och_nyheter/unik_svensk_studie_kan_losa_gatan_med_ms#.U4YoC7mKBol

  SvaraRadera