Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, maj 18, 2014

Laquinimod
På sajten Medscape sammanfattar fyra kända neurologer vad som de tyckte var viktigast på den stora årliga neurologkongress som nyligen varit.
Laquinimod var ett sådant ämne. Som tidigare känt tycks laquinimod ha effekt på den så kallade progressionen och på hjärnatrofi ( krympning av hjärna pga neurondöd). Vad som var nytt nu var att man sett minskad progression upp till ett års tid.
Dessutom hade man studerat effekten av laquinimod på personer som försämrats utan att ha skov ( detta innebär primär progressiv MS). Man fann att även där tycktes laquinimod ha effekt. Det kan alltså tänkas att man här hittat ett medel mot progressiv MS.
En större studie avseende sekundär progressiv MS är på gång om jag förstår det rätt.
Rökning

En annan sak man noterade var att rökning är en riskfaktor för MS. En möjlighet är att detta sker via påverkan på immunsystemet i luftvägar och lungor. På samma sätt som man har bakterier i tarm, mikrobiota finns även bakterier i luftvägar som kan samverka ( interagera) med immunsystemet i luftvägarna och påverkas av rökning. Det finns också andra saker som kan inverka exempelvis att det bildas gifter vid rökning.
Man poängterade att man hittat att rökning också är en riskfaktor vid reumatoid artrit.
Att sluta röka är ett sätt att förbättra sin situation både som MS patient och RA patient.Livsstil
Lawrence Steinman sa att man något av det viktigaste från kongressen var att genom att ändra livsstilen kan man förbättra utgången av sin sjukdom. ”The issues of risk mitigation, and what we can do to actually tell a patient how a change in lifestyle or habit could lead to a better outcome, is very important ”.

3 kommentarer:

 1. Buster.7:57 fm

  kanske fel plats för inlägget men jag lägger det här i alla fall.
  ---------------------------------------------------------------------------------

  Det var på nyheterna nyss igen om ökad pensionsålder. Då måste Sverige börja D vitaminberika maten rikligt så inte Sverige får Skottlands livslängd.
  http://www.youtube.com/watch?v=6qoEqiBLMC4&feature=c4-overview&list=UUDpWAZb507uwJm15_3NSqgw

  SvaraRadera
 2. Anonym12:46 em

  Laquinimod, för att motverka nervdelldöd, borde väl kunna användas på många neurodegenerativa sjukdomar, då? Jag antar att detta är ett produktnamn. Vad innehåller Laquinimod, är det något protein eller är det en signalsubstans? Det är inte lätta saker det här...
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. laquinimod är inget produktnamn. Det är ett medel som utvecklats mot med sikte på skovförlöpande MS. emellertid när man kom fram till de sk fas III studierna visade det sig att det inte hade någon god effekt mot detta. Men däremot fann man effekt mot progression och också vid atrofi.
   Det kallas immunmodulerande medel men hur det verkar är exakt är inte känt; man kan läsa lite grann om det här. http://www.ad-hoc-news.de/active-biotechs-partner-teva-startar-ytterligare-en-klinisk--/de/News/32725208 Man ser där att man tittar på det för neuroprotektiva sjukdomar.

   Radera