'
I Spanien utfördes en
studie om medelhavsdiet/ och lågfettsdiet på 7477 personer med
diabetes typ II plus åtminstone tre riskfaktorer för
hjärt-kärlssjukdom. Man delade upp personerna i tre grupper. Två
grupper med medelhavsdiet där ena gruppen fick medelhavsdiet plus
olivolja, den andra medelhavsdiet plus nötter ochen tredje fick låg
fettsdiet.
Den senare gruppen hade svårt att
följa diet och det blev i praktiken en vanlig västerländsk diet de
fick. Ett problem kanske var att denna grupp fick lite styvfaderlig
behandling först de fick ingen personlig information utan mera en
broshyr i handen. "These results are fairly convincing that the Mediterranean diet
prevents the onset of diabetes compared with a usual diet," he* observed,
noting that the "low-fat" diet used in the study was actually
closer to a "usual diet" because adherence to the low-fat diet in the
study's control arm wasn't good. (*he =nutritionsforskaren William S. Yancy Jr, MD, biträdande professor vid Duke University Medical Center, Durham, North Carolina i en kommentar till Medscape.
Man kan säga att det blev en
jämförelsemellan medelhavsdiet och vanlig kost. Den utföll så att
efter drygt fyra år hade risken att få hjärtkärlsjukdom
reducerats med en tredjedel hos de som åt medelhavsdiet.
Man kunde också hos en annan studie
om mer än 3000 personer som ej hade diabetes. Efter cirka 4.1 år
hade ett antal utvecklat diabetes och det visade sig att det var i
stort sett 30 procent mindre risk för medelhavsdietgruppen att
utveckla diabetes typ II.
I praktiken var det en jämförelse
mellan människors vanliga kost och medelhavsdieten.
- en from förhoppning....
SvaraRaderaMats Humble säjer här att barn i Finland fick D vitamin och diabetes ett minskade med 80 procent. Kanske med medelhavskost och D vitamin försvinner både ett och två samt MS...
http://www.youtube.com/watch?v=DcLSl-Snrzs