Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, november 04, 2014

Att försöka göra träningen roligare.

för mig fungerar att cykla som träning
 Det känns segt på morgonen att sätta igång med morgonträningen. När man hållit på med något länge kan man bli trött på det och jag har haft samma program i flera års tid. Det är ett yogainspirerat program men innehåller lite styrketräning också med vikter och gummiband. Men som sagt det känns segt. Förvisso känner jag effekterna av det och att jag mår bra. Jag brukar också gå en promenad varje dag, en promenad med  en brant 1.5km lång backe  som ger en rejäl pulshöjning. Men jag känner att jag måste göra något åt morrongympan. Det här är ganska långt ifrån vad jag klarade av 2002-04. Vistelsen på Vintersol var ett stort lyft. Jag läste något* innan om att de flesta som kommer på rehabilitering blir bättre, men efter ett år är man tillbaka i utgångsläget. Jag beslöt mig för att jag skulle försöka att hålla det program jag hade på Vintersol. Successivt har jag  klarat mer och mer och kunnat förändra min träning successivt. Jag har läst i någon studie att många har svårt att klara träningen pga jobb, familj med små barn mm  och det kan vara svårt att försöka genomför ett sådant program. Vad som är bra för mig är att jag kan göra allt detta hemma och det sparar jag tid på. Samtidigt kan det ju verka sporrande att träna med andra.
strandpromenaden vid Vintersol, Los Christianos, Teneriffa


Sedan någon dag har jag nu börjat göra två olika program. Varannan dag ett work out program som ger en ordentlig pulsökning och varannan dag ett lugnare program där det ingår en hel del yoga. Båda dagarna avslutar jag med en sorts meditation - en kroppscanning där jag går igenom kroppsdel för kroppsdel och försöker förnimma hur de känns. Oftast slutar det med att jag kan tänka att allt känns bra.
 Hoppas den här variationen skall göra det roligare.

Jag fick den här idén till workout efter att ha tittat i New York Times på hur ett antal New York kändisar work outar. Deras program är betydligt tuffare än mitt och det finns en hel del jag inte klarar, men det kan ändå vara inspirerande att titta. Det gäller att träna på sin nivå och att få hjälp med att hitta lämplig träning av exempelvis sjukgymnaster som kan MS, ledsjukdomar, hjärtsjukdomar, diabetes, astma eller vad man nu har för besvär.
Här en översiktsstudie om träning och MS

* jag läste detta i Berit Janssons bok : En samuraj i rullstol

2 kommentarer:

 1. Anonym11:41 fm

  Hej
  Jag undrar om du sett att det kommer en summit om autoimuna sjukdomar (www.autoimmunesummit.com). Det är gratis så man behöver ju bara välja följa de föredrag som verkar intressanta.

  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   tack för länken!
   Sune

   Radera