Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, november 22, 2014

Livsstilsförändringar ingen dans på rosor

Recension av boken Recovering from Multiple Sclerosis i den viktigaste australiska medicinska tidskriften The Medical Journal of Australia av rehabiliteringsläkare dr Barbara Hannon


George Jelinek verkar i Australien . Man kan se den här recensionen i den ansedda tidskriften som ytterligare belägg för att insikterna om livsstilsförändringarna vid kroniska sjukdomar som MS är viktiga och har börjat krypa under skinnet på ”det medicinska samhället”.
Nedan en översättning av recensionen. Här på engelska.

DEN HÄR BOKEN innehåller personliga berättelser om 12 personer med multipel skleros (MS) som har gjort kraftfulla livsstilsförändringar med betydande vinster. I varje berättelse / kapitel, tar sig varje person an, förutom de viktigaste livsstilsförändringarna 1) kost (liten mängd mättat fett), 2) D-vitamin 3)  fysisk träning och 4) meditation,  de tar sig an en eller flera delar av konceptet på ett sätt som särskilt passar dem, antingen i relation till sin personlighet, eller i förhållande till en viss talang de har. Till exempel, en musiker som förlorat flexibiliteten i fingrar och händer börjar att visualisera fingerrörelser intensivt; för en psykolog fungerar självhypnos bra. Av intresse var berättelserna om tre läkares som fått MS (två i början av sin karriär och en halvvägs genom sin yrkesbana som patolog ( och forskare - sunes tillägg), som alla, efter att erfarit stora hälsoutmaningar, gör stora förändringar och går tillbaks till  framgångsrika och produktiva karriärer. Samtliga dessa människor visar en massa motivation och stark vilja att göra intensiva livsstilsförändringar under en lång tidsperiod. Man kan tro att endast "framgångsrika" berättelser finns med, men dessa berättelser ger en inblick i  många personliga prövningar och emotionella toppar och dalar hos mänskor då sjukdomen MS gör intrång i deras liv.
 Mediciner ingår tillsammans med livsstilsförändringar i ett flera berättelser, ; men den verkliga tyngdpunkten finns i att försöka bevara sin självständighet,  att se ljust på framtiden och att ta kontrollen. Ibland har detta varit komplicerat att uppnå, och det arbete detta kräver framgår tydligt. Boken avslutas med en diskussion av George Jelinek avseende de fyra huvudfaktorerna i fråga om livsstil och om viktigaste vändpunkterna i varje individs berättelse. Denna bok ger värdefulla insikter och är en stimulerande läsning lämplig för läkare och patienter samt vårdare, familj och vänner. Dessa berättelser med hopp, inspiration och om långsiktiga livsstilsförändring talar sitt eget språk

3 kommentarer:

 1. Buster.8:50 fm

  Den här bilden är från Ms Australia så jag tänkte direkt på George Jelinek.

  https://www.youtube.com/watch?v=PoT6RH4c424&list=UUDpWAZb507uwJm15_3NSqgw

  SvaraRadera
 2. Buster.12:20 em

  Den här debatten på aktuellt borde startat för 25år sedan.

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/debatt-om-d-vitamin-i-aktuellt

  SvaraRadera
 3. Buster.12:57 em

  Såg det här om diabetes men det gäller fler sjukdomar.
  Kostråd till Ms patienter lyser med sin frånvaro.

  http://www.kostdoktorn.se/sjukvarden-sviker-patienter-med-diabetes

  SvaraRadera